Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Συστατικά συμπληρωμάτων Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Αρχική  /  Άρθρα & έρευνες  /  Ethyl-eicosapentaenoic acid: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία ψυχικών & νευρολογικών διαταραχών

Ethyl-eicosapentaenoic acid: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία ψυχικών & νευρολογικών διαταραχών

<< πίσω

Τι είναι το E-EPA;

To EPA είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο στη φύση βρίσκεται κυρίως στο λίπος των ψαριών. Τα αρχικά EPA σημαίνουν eicosapentaenoic acid (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), ενώ E-EPA σημαίνει Ethyl EPA (αιθυλικός εστέρας του ΕΡΑ). Ο οργανισμός μετατρέπει αυτά τα λιπαρά οξέα σε συστατικά αντίστοιχα ορμονών τα οποία ονομάζονται eicosanoids και παίζουν ρόλο ζωτικής σημασία στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, του καρδιαγγειακού συστήματος, των περιφερειακών νεύρων και κυρίως του εγκεφάλου.

Το Ε-ΕΡΑ είναι μια βελτιωμένη “φαρμακευτική” μορφή του ΕΡΑ. Το Ε-ΕΡΑ είναι βιολογικώς πολύ πιο περιεκτικό από τα συνηθισμένα ιχθυέλαια. Όλα τα Ωμέγα-3 που προέρχονται από ιχθυέλαια περιέχουν 50 διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων. Για να επιτευχθεί συμπύκνωση σε ποσοστό 70 με 90% καθαρού ΕΡΑ, θα πρέπει να γίνει η μετατροπή του ΕΡΑ σε αιθυλικό εστέρα. Για την παραγωγή του E-EPA χρησιμοποιούνται μόνο άγρια λιπαρά ψάρια που ζουν σε βαθιά νερά στον Ειρηνικό ωκεανό και το παραγόμενο ιχθυέλαιο υφίσταται δύο ειδών αποστάξεις.

Στο πρώτο στάδιο γίνεται η μοριακή απόσταξη (Molecular Distillation), η οποία είναι σχετικά εύκολη ως τεχνική και εφαρμόζεται στην παραγωγή των περισσότερων ιχθυελαίων. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η απόσταξη “εν κενό”, η οποία είναι μία εξειδικευμένη και ακριβή διαδικασία. Με τη δεύτερη απόσταξη επιτυγχάνεται ο απόλυτος καθαρισμός του ιχθυελαίου απ’ όλα τα βλαβερά στοιχεία. Το λάδι που παράγεται είναι ωχρό με ήπια γεύση και οσμή. Λόγω της διπλής απόσταξης το E-EPA είναι απαλλαγμένο από χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, trans λιπαρά οξέα και στοιχεία περιβαλλοντικής μόλυνσης όπως υδράργυρο, μόλυβδο, τοξίνες (PCB) και διοξίνες. Η αιθυλική ομάδα προστίθεται στο μόριο του EPA κατά τη διάρκεια της ‘εν κενό’ απόσταξης με αποτέλεσμα το E-EPA είναι πιο λιποφιλικό, να απορροφάται καλύτερα και να διαπερνά πιο εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Γιατί το ethyl-EPA δεν συνδυάζεται με DHA;

Ο βασικός λόγος που το ethyl-EPA συχνά δεν συνδυάζεται με DHA στηρίζεται στο γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνεται η αναλογία ethyl-EPA προς DHA, τόσο αυξάνεται και η αποτελεσματικότητα σε παθήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, μερικοί διακεκριμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το DHA αναστέλλει μερικές λειτουργίες του EPA. Ο καθηγητής Basant K. Puri (επιστημονικός σύμβουλος στο Hammersmith Hospital και στο Imperial College, London), ο οποίος έχει εκδόσει πάνω από 100 επιστημονικές μελέτες και περισσότερα από 20 βιβλία, εξηγεί: “Γενικά, έχει βρεθεί ότι καθώς η αναλογία του EPA προς το DHA αυξάνεται στα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες για συγκεκριμένες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η υπερκινητικότητα και η έλλειψη συγκέντρωσης, η ικανότητα του συμπληρώματος να βελτιώσει την κατάσταση επίσης αυξάνεται.”

Βέβαια, τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι δεν πρέπει να γίνεται συμπληρωματική λήψη του DHA. Αντιθέτως το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα των εμβρύων και των μικρών παιδιών, όπως επίσης έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και των αρθρώσεων. Η διαφορά με το ethyl-EPA είναι ότι επιδρούν σε διαφορετικούς τομείς. Το ethyl-EPA έχει πολύ σημαντική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και στις μεταπτώσεις της διάθεσης ενώ το DHA έχει λίγη έως καθόλου.

Ethyl-EPA & Ψυχονευρωτικές Διαταραχές

Από τις πρώτες κλινικές μελέτες το E-EPA είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με ψυχολογικές και νευρολογικές διαταραχές. Ο όγκος των ερευνών αυξάνεται συνεχώς ενισχύοντας τις αρχικές διαπιστώσεις και καθιστώντας το ethyl-EPA κατάλληλο συμπλήρωμα για καταστάσεις όπως: Σχιζοφρένια, Κατάθλιψη, Κατάπτωση, Ψυχογενής ανορεξία, Επιληψία, Άνοια, Δυσλεξία, Αυτισμός, Δυσπραξία, Υπερκινητικά παιδιά, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Διπολισμό.
Ο πίνακας που ακολουθεί αναφέρει ενδεικτικά έρευνες και αποτελέσματα με ethyl-EPA.

Συγγραφέας
Κατάσταση
Αριθμός ασθενών
Αποτέλεσμα
Frangou et al. 2006
Bipolar
75/placebo
Σημαντική βελτίωση και στις δύο ομάδες σε σχέση με την ομάδα του placebo.
Nemets et al. 2002
Israel
Depressed
(mean age 54yrs)
10 E-EPA
10 placebo
(28–73 yrs)
4 weeks
Πολύ σημαντική βελτίωση σε διάρκεια 3 εβδομάδων.
Zanarini et al. 2003
USA
"Borderline", women
30/placebo
Μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της επιθετικότητας.
Su, 2003
China
Major depression
(mean age 35yrs)
14 omega-3
14placebo
8 weeks
Σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ομάδα του placebo σε 4 εβδομάδες και ακόμα σημαντικότερη σε 8 εβδομάδες.
Chiu, 2003
Depressed, pregnant case report
one
Σημαντική βελτίωση σε 4 εβδομάδες και ακόμα σημαντικότερη σε 6 εβδομάδες.
Puri et al.
case report
England
Treatment-refractory
1/no placebo, but impressive outcome
Δραματική βελτίωση.
Puri et al.
case report
England
Huntington disease
135/placebo
Σταθερή ή βελτιωμένη λειτουργία.
Ayton et al. 2004
England
Severe anorexia
1 patient, impressive case report
Γρήγορη ανάρρωση σε 3 εβδομάδες.
Nemets et al. 2004
Israel
 
Major depression
1 woman
1 man
Πολύ γρήγορη ανάρρωση σε 1 μήνα.
Ayton et al. 2004
England
Severe anorexia
7 patients, no placebo, impressive improvement
3 ανάρρωσαν, 4 βελτιώθηκαν σημαντικά σε 3 μήνες.
Robin et al. 2002
South Africa
Schizophrenia
40/double blind, placebo
Σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ομάδα του placebo σε 12 εβδομάδες.
Horrobin et al. 2002
England
Depression
70/double blind, placebo
Σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ομάδα του placebo σε 12 εβδομάδες.
Amminger et al 2006
Wienna, Austria
Autism
13 children
5-17yrs
Σημαντική μείωση της υπερκινητικότητας.Send e-mail | Printer friendly
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook