Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Συστατικά συμπληρωμάτων Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Αρχική  /  Άρθρα & έρευνες  /  Βιταμίνη D: μια σπουδαία βιταμίνη

Βιταμίνη D: μια σπουδαία βιταμίνη

<< πίσω

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα από τη χοληστερόλη μετά από έκθεση στον ήλιο και λαμβάνεται από ορισμένες διατροφικές πηγές όπως το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το συκώτι. Η βιταμίνη D είναι πλέον γνωστό ότι συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του μυοσκελετικού ενώ σύμφωνα με μελέτες η έλλειψή της συνδέεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις ή παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, κάποιους τύπους καρκίνου, διαταραχές του ανοσοποιητικού κ.α. (1).

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εντείνεται συνεχώς. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι η μεγάλη ηλικία, το θηλυκό γένος, το κλίμα, ο χειμώνας, το σκούρο χρώμα δέρματος, η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, οι διατροφικές συνήθειες και η απουσία εμπλουτισμού των τροφών με βιταμίνη D. Άλλοι παράγοντες είναι η αστικοποίηση ως χαρακτηριστικό των σύγχρονων καιρών με την τάση οι άνθρωποι να παραμένουν σχεδόν όλη την ημέρα σε κλειστούς χώρους (εργασία, σπίτι), καθώς και κάποιες συνήθειες ένδυσης ορισμένων λαών που καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το δέρμα τους. Η σοβαρότητα του προβλήματος στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία αυξάνεται λόγω του συνδυασμού κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, περίπου το 50% του πληθυσμού της γης έχει σαφή έλλειψη βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D εκτιμάται με μέτρηση της 25(ΟΗ)D στο αίμα. Σύμφωνα με το Vitamin D Council, τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 50ng/ml καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (2).

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Λυρίτη, Καθηγητή Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι το 75% των υγειών ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών έχει τιμές 25(OH)D χαμηλότερες των 30ng/ml, ενώ σε ιδρυματικούς ασθενείς και σε αρρώστους με κάταγμα ισχίου το 93% έχει τιμές χαμηλότερες των 20ng/ml. Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D είναι 400 IU στους ενήλικες και 600-800 IU στα παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους. (3)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης D είναι εύκολο να διαγνωσθεί και μπορεί σχετικά εύκολα να αντιμετωπισθεί με την ασφαλή, περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και την ενισχυμένη λήψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Η αποκατάσταση μιας έλλειψης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει υγιή άτομα να παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D με συμπλήρωμα. Η αλόγιστη λήψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση D και σε αφύσικα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστού, πέτρες στα νεφρά ή ακόμα και σε ασβεστοποίηση σε κάποια όργανα αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οστά & Μύες

Η βιταμίνη D είναι, όπως και το ασβέστιο, απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής μάζας και της ακεραιότητας των οστών (συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και την παραθορμόνη). Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η βιταμίνη D δεν ενισχύει μόνο την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη νευρομυϊκή λειτουργία για να μειώσει τον αριθμό των πτώσεων κι επομένως να συνεισφέρει στην πρόληψη των καταγμάτων.

Είναι γνωστό πλέον ότι η έλλειψη βιταμίνης D κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε ανάπτυξη ραχίτιδας. Επίσης, μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία των πρώτων δοντιών και να επηρεάσει την όρθια στάση. Η ραχίτιδα προκαλεί διεύρυνση στα άκρα των μακρών οστών με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια χαρακτηριστική κύρτωση στα πόδια όταν το παιδί αρχίσει να περπατά.

Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία. Η ασθένεια αυτή είναι κατά κύριο λόγο ίδια με τη ραχίτιδα αλλά τα συμπτώματά της είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα οστά δεν αναπτύσσονται πλέον. Στην οστεομαλακία εμφανίζεται λέπτυνση και εξασθένιση των οστών ενώ μπορούν να εμφανιστούν και αυτόματα κατάγματα.

Η συχνότητα οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά) και κατάγματος του ισχίου μπορεί να αυξηθεί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν έχουν ικανοποιητικό απόθεμα βιταμίνης D (4,5).

Καρδιά

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια βασική αιτία νοσηρότητας και θανάτου παγκοσμίως. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η εγκεφαλική συμφόρηση, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και με κλινικούς δείκτες αθηροσκλήρωσης.

Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ή ξαφνικού καρδιακού θανατηφόρου επεισοδίου σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή πάθηση (6,7). Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και θανάτου και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ καρδιακά προβλήματα. Σε μελέτη με 27686 συμμετέχοντες 50 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν 77% πιο πιθανό να πεθάνουν, 45% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 78% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό συγκριτικά με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D (8).

Τέλος, μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από το Third National Health & Nutrition Examination Survey κατέληξε στο ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν 3 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση και 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο συγκριτικά με τα άτομα που είχαν καλά επίπεδα βιταμίνης D (9).

Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis, MS) είναι ένα χρόνιο νευρολογικό αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Η επίθεση αυτή προκαλεί απομυελίνωση, δηλαδή καταστροφή της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών δυσκολιών στη μετάδοση των πληροφοριών από και προς τον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή του νευρικού συστήματος που προσβάλλεται και τη βαρύτητα της προσβολής. Σ’ αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, μούδιασμα, αδυναμία, σπαστικότητα και ατροφία των μυών, δυσκολία στην κίνηση, παράλυση, προσβολή ματιών με εμφάνιση θολής όρασης ή διπλωπίας, ίλιγγοι, ζαλάδες και διαταραχές στην ούρηση. Τα συμπτώματα ποικίλουν ως προς την έντασή τους ανάλογα με την εποχή καθώς και ως προς τη διάρκειά τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα επίπεδα της βιταμίνης D που κυκλοφορούν στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η εξάπλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης γεωγραφικά δείχνει ότι τα ποσοστά εμφάνισής της είναι μεγαλύτερα σε περιοχές που υπάρχει μικρότερη έκθεση στον ήλιο. Εφόσον η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο και τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, είναι φανερό ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτικό ρόλο έναντι της εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης (10,11).

Στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν διαπιστωθεί χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κυρίως σε περιόδους υποτροπών της νόσου. Σύμφωνα με τρέχουσα έρευνα Αυστραλών ερευνητών, η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις υποτροπές της πολλαπλής σκλήρυνσης που βιώνονται από τους ασθενείς (οι υποτροπές είναι πιο συχνές την άνοιξη που παρατηρούνται και τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D) . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η νόσος αυτή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς και μια μείωση στη συχνότητα των υποτροπών της ή στην ένταση των συμπτωμάτων της είναι ουσιώδης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής (12,13).

Καρκίνος

Ο αριθμός των μελετών που υποστηρίζει την ωφέλιμη δράση της έκθεσης στον ήλιο και της βιταμίνης D σε διάφορους τύπους καρκίνου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται συνεχώς. Μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων μελετών για καρκίνο, έκθεση στον ήλιο και βιταμίνη D, από την οποία εξαιρέθηκαν μόνο μελέτες που αναφέρονταν σε καρκίνο του δέρματος λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισής του από την έκθεση στον ήλιο, κατέληξε στο ότι πολλές μελέτες ανέφεραν μια σημαντική αντίστροφη σύνδεση μεταξύ έκθεσης στον ήλιο και θανάτου λόγω ορθοκολικού καρκίνου, καρκίνου του στήθος και λεμφώματος non-Hodgkin (14).

Ακολούθως αναφέρονται ενδεικτικά τα αποτελέσματα επιλεγμένων μελετών.

Σύμφωνα με επιστήμονες του University of Rochester Medical Center, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 166 γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού παρατηρήθηκε ότι σχεδόν το 70% των γυναικών είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (έρευνα που παρουσιάστηκε στις 8 Οκτωβρίου στο American Society of Clinical Oncology’s Breast Cancer Symposium στο San Francisco). Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι γυναίκες σε προχωρημένο στάδιο και γυναίκες που δεν άνηκαν στην καυκάσια φυλή είχαν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι η εβδομαδιαία συμπληρωματική χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D βελτίωσε τα επίπεδα της βιταμίνης D στις γυναίκες αυτές (15).

Σύμφωνα με μελέτη του Skinner και των συνεργατών του, η βιταμίνη D και τα ανάλογά της εμφανίζουν πιθανή δράση έναντι όγκων σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος. Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ λήψης βιταμίνης D και κινδύνου παγκρεατικού καρκίνου σε 46771 άντρες ηλικίας 40-75 ετών και 75427 γυναίκες ηλικίας 38-65 και κατέληξε στο ότι η υψηλότερη λήψη βιταμίνης D σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου. Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην παθογένεια και την πρόληψη του παγκρεατικού καρκίνου (16).

Πειραματικές, επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες προτείνουν έναν προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D έναντι της καρκινογένεσης στο κόλον. Η υπερασβεστιαιμία που μπορεί να προκληθεί από μεγάλες δόσεις βιταμίνης D πρόσφατα περιόρισε τη θεραπευτική χρήση της βιταμίνης D. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων συνθετικών αναλόγων με μειωμένη ικανότητα υπερασβεστοποίησης είναι υποσχόμενη για τη θεραπεία και πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου (17).

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ενεργή μορφή της βιταμίνης D3 (1α,25(OH)2D3) έχει αντικαρκινική δράση μέσω της άμεσης ενεργοποίησης του γονιδίου CST5 στις ανθρώπινες κυτταρικές καρκινικές σειρές στο κόλον. Η ενεργοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης cystatin D στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στο κόλον, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών σειρών στο κόλον in vitro και μετά από μεταφορά σε πειραματόζωα. Το CST5 έχει δράση καταστολής όγκων η οποία εξαρτάται από την 1α,25(OH)2D3 στα κύτταρα στο κόλον (18).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά καρκίνου είναι υψηλότερα σε πολλές βόρειες χώρες όπου ο ήλιος είναι πολύ ασθενής το χειμώνα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

Λοιμώξεις αναπνευστικού, κρυολόγημα & γρίπη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να πάθουν κρυολόγημα ή γρίπη συγκριτικά με άτομα με κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D, με τον κίνδυνο να είναι ακόμα μεγαλύτερος σε άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις που προδιαθέτουν για λοιμώξεις του αναπνευστικού (19).

Έλλειψη βιταμίνης D σε εγκύους

Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα επίπεδα της βιταμίνης D στη διατροφή τους. Η έλλειψη βιταμίνης D στις μητέρες έχει συνδεθεί με ραχίτιδα στα παιδιά και προβλήματα μετέπειτα στη ζωή, όπως σχιζοφρένια και διαβήτη τύπου 1. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο συχνή στις έγκυες γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος δεδομένου ότι αυτές παράγουν λιγότερη βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο συγκριτικά με τις γυναίκες με ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Σε μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο του Καναδά, μετρήθηκε η 25(OH)D σε 99 έγκυες τη 12η, 20η και 35η εβδομάδα της κύησης και παρατηρήθηκε ότι το 35, 44 και 16% των εγκύων είχε έλλειψη σε βιταμίνη D (<25nmol/l) και το 96, 96 και 75% είχε μη ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D (<50 nmol/l) αντίστοιχα. Τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν υψηλότερα στις εγκύους που ανέφεραν ότι λάμβαναν πολυβιταμίνες τη 12η, 20η και 35η εβδομάδα της κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν (20).

Για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου 2003 και Μαΐου 2004 μελέτη από την Γ´ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Aττικό Nοσοκομείο. Στη μελέτη αυτή μετρήθηκαν τα επίπεδα στο αίμα της 25(OH)D σε 123 ζεύγη υγιών μητέρων–νεογέννητων που ζούσαν στην Αθήνα. Τα δείγματα αίματος λήφθηκαν από τις μητέρες στο τέλος της κύησης και από τα νεογέννητά τους (αίμα ομφαλίου λώρου). Σε καμία από τις μητέρες δεν είχε συνταγογραφηθεί σκεύασμα βιταμίνης D κατά την κύηση. Παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα των μητέρων (16,4ng/ml, εύρος 11-21,1) ήταν σημαντικά πιο χαμηλά από τα επίπεδά τους στο φλεβικό αίμα του ομφαλίου λώρου (20,4ng/ml, εύρος 13,9-30,4) και ότι υπήρχε ισχυρή συσχέτιση των συγκεντρώσεων της 25(ΟΗ)D μεταξύ μητέρας και νεογνού.

Σε 24 (19,5%) μητέρες και 10 (8,1%) νεογνά τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D ήταν μικρότερα από 10ng/ml. Έγκυες που γέννησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου είχαν υψηλότερα επίπεδα 25(ΟΗ)D (18,9ng/ml, εύρος 12,9-23,31) συγκριτικά με εκείνες που γέννησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης (14,6ng/ml, εύρος 10,1-18,5). Μητέρες με πιο σκούρο φωτότυπο είχαν χαμηλότερα επίπεδα 25(ΟΗ)D από εκείνες με πιο ανοιχτό φωτότυπο.

Από την παραπάνω μελέτη γίνεται εμφανές ότι ακόμα και στην Αθήνα, που είναι μια πόλη με άφθονη ηλιοφάνεια, είναι πιθανό να υπάρχει υποβιταμίνωση D. Δεδομένου ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και τον εφοδιασμό του με κατάλληλα αποθέματα βιταμίνης D, η εξασφάλιση των κατάλληλων επιπέδων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη χορήγηση συμπληρώματος με βιταμίνη D είναι απαραίτητη (21).

Διαβήτης

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη ή αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο έχουν συνήθως ανεπαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα τους. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου λόγω καρδιακού επεισοδίου (22).

Σύμφωνα με μελέτη, η βιταμίνη D έχει διαφορετική δράση στους διάφορους τύπους διαβήτη. Στο διαβήτη τύπου 1 και τον λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη των ενηλίκων (LADA) η βιταμίνη D έχει ανοσοτροποποιητική δράση επηρεάζοντας τη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων και των ιντερλευκινών. Στο διαβήτη τύπου 2 η βιταμίνη D φαίνεται να δρα μέσω διαφορετικών μηχανισμών επηρεάζοντας την έκκριση της ινσουλίνης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη μέσω της δράσης της στα βήτα κύτταρα, μεσολαβητές της φλεγμονής και της παραθυρεοειδούς ορμόνης. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος της βιταμίνης D στην παθογένεια του διαβήτη (23).

Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης και στην απελευθέρωση της ινσουλίνης και στην απόκριση σ’ αυτήν. Δεδομένα παρατήρησης υποστηρίζουν ισχυρά το ρόλο της έλλειψης της βιταμίνης D στην παθογένεια του διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες επικεντρώνονται στον αν η βιταμίνη D μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του διαβήτη τύπου 2 (24).

Μελλοντικές Μελέτες  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης αμερικανικής μελέτης που θα ξεκινήσει εντός του 2009, θα διαρκέσει 5 χρόνια και στην οποία θα συμμετέχουν 20000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού ή καρκίνου (γυναίκες 65 ετών και άνω & άντρες 60 ετών και άνω). Στη μελέτη αυτή θα εξετασθεί αν η βιταμίνη D ή/και τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν σε υγιή άτομα τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να ελέγξουν αν αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης, της κατάθλιψης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων θα ανήκει στη μαύρη φυλή. Τα άτομα με σκούρο δέρμα δεν παράγουν πολλή βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο και οι ερευνητές πιστεύουν πως η έλλειψή της μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του γιατί οι μαύροι έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων (στοιχεία από: The Associated Press).

Βιβλιογραφία

1. Kulie T, Groff A, Redmer J, Hounshell J, Schrager S. Vitamin D: an evidence-based review. J Am Board Fam Med. 2009 Nov-Dec;22(6):698-706.
2. Mithal Α, Wahl DA, Bonjour JP et al. Global vitamin D status and determinants of hypovitaminosis D. Osteoporosis International 2009 Nov;20(11):1807-20. Epub 2009 Jun 19.
3. Γεώργιος Π. Λυρίτης. Οστεοπόρωση: Το Πρόβλημα – Προδιαθεσικοί Παράγοντες. 5 Νοεμβρίου 2008 (σχετικό link: http://users.uoa.gr/~gpapaio/abstracts/dial12.pdf)
4. Inoue D. Vitamin D and calcium for the treatment of osteoporosis. Nippon Rinsho. 2009 May;67(5):967-74.
5. Briot K, Audran M, Cortet B, Fardellone P, Marcelli C, Orcel P, Vellas B, Thomas T, Roux C. Vitamin D: skeletal and extra skeletal effects; recommendations for good practice. Presse Med. 2009 Jan;38(1):43-54. Epub 2008 Nov 11.
6. Gouni-Berthold I, Krone W, Berthold HK. Vitamin D and cardiovascular disease. Curr Vasc Pharmacol. 2009 Jul;7(3):414-22.
7. Judd SE, Tangpricha V. Vitamin D deficiency and risk for cardiovascular disease. Am J Med Sci. 2009 Jul;338(1):40-4.
8. Intermountain Medical Center (2009, November 16). Inadequate levels of vitamin D may significantly increase risk of stroke, heart disease and death. ScienceDaily. Retrieved December 3, 2009, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2009/11/091116085038.htm
9. Ginde AA, Scragg R, Schwartz RS, Camargo CA Jr. Prospective study of serum 25-hydroxyvitamin D level, cardiovascular disease mortality, and all-cause mortality in older U.S. Adults. J Am Geriatr Soc. 2009 Sep;57(9):1595-603. Epub 2009 Jun 22.
10. Cantorna MT. Vitamin D and multiple sclerosis: an update. Nutr Rev. 2008 Oct;66(10 Suppl 2):S135-8.
11. Raghuwanshi A, Joshi SS, Christakos S. Vitamin D and multiple sclerosis. J Cell Biochem. 2008 Oct 1;105(2):338-43.
12. Sioka C, Kyritsis AP, Fotopoulos A. Multiple sclerosis, osteoporosis, and vitamin D. J Neurol Sci. 2009 Dec 15;287(1-2):1-6. Epub 2009 Oct 2.
13. Έρευνα Αυστραλών ερευνητών που δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Σχετικά link: http://www.abc.net.au/news/stories/2009/11/17/2745381.htm
http://www.msrc.co.uk/index.cfm?fuseaction=show&pageid=1334
14. Rhee HV, Coebergh JW, Vries ED. Sunlight, vitamin D and the prevention of cancer: a systematic review of epidemiological studies. Eur J Cancer Prev. 2009 Aug 26.
15. Rochester Study: Women with Breast Cancer Have Low Vitamin D Levels, October 09, 2009.
16. Skinner HG, Michaud DS, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. Vitamin D intake and the risk for pancreatic cancer in two cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Sep;15(9):1688-95.
17. Jiménez-Lara AM. Colorectal cancer: potential therapeutic benefits of Vitamin D. Int J Biochem Cell Biol. 2007;39(4):672-7. Epub 2006 Nov 3.
18. Silvia ρlvarez-Díaz, Noelia Valle, José Miguel García et al. Cystatin D is a candidate tumor suppressor gene induced by vitamin D in human colon cancer cells. Journal of Clinical Investigation, 119(8): 2343-2358 (2009).
19. Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009 Feb 23;169(4):384-90.
20. Holmes VA, Barnes MS, Alexander HD, McFaul P, Wallace JM. Vitamin D deficiency and insufficiency in pregnant women: a longitudinal study. Br J Nutr. 2009 Sep;102(6):876-81. Epub 2009 Mar 31.
21. Nicolaidou P, Hatzistamatiou Z, Papadopoulou A, Kaleyias J, Floropoulou E, Lagona E, Tsagris V, Costalos C, Antsaklis A. Low vitamin D status in mother-newborn pairs in Greece. Calcif Tissue Int. 2006 Jun;78(6):337-42.
22. Penckofer S, Kouba J, Wallis DE, Emanuele MA. Vitamin D and diabetes: let the sunshine in. Diabetes Educ. 2008 Nov-Dec;34(6):939-40, 942, 944 passim.
23. Alfonso B, Liao E, Busta A, Poretsky L. Vitamin D in diabetes mellitus-a new field of knowledge poised for D-velopment. Diabetes Metab Res Rev. 2009 Jul;25(5):417-9.
24. Tahseen A. Chowdhury, Barbara J. Boucher, Graham A. Hitman. Vitamin D and type 2 diabetes: Is there a link? Volume 3, Issue 2, Pages 115-116 (May 2009). Received 1 January 2009 published online 24 April 2009.



Send e-mail | Printer friendly
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook