Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Συστατικά συμπληρωμάτων Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Αρχική  /  Άρθρα & έρευνες  /  Η αλήθεια για την επιδημία από E.coli στη Γερμανία

Η αλήθεια για την επιδημία από E.coli στη Γερμανία

<< πίσω

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη από την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία που οφείλεται σε ένα παθογόνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli. Το παθογόνο αυτό στέλεχος έχει προσβάλλει περισσότερα από 3300 άτομα στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει το θάνατο σε 36 άτομα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων και των θανάτων να έχει παρατηρηθεί στη Γερμανία.
Η μόλυνση από το παθογόνο στέλεχος του E.coli εκδηλώνεται με οξεία γαστρεντερίτιδα που συνοδεύεται από αιματηρές διαρροϊκές κενώσεις, ήπιο πυρετό και μερικές φορές εμετό. Σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό ασθενών αναπτύσσεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ ή HUS: haemolytic uremic syndrome) που χαρακτηρίζεται από μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία και οξεία νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που εδρεύει στη Στοκχόλμη και παρακολουθεί τις ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί στη Γερμανία.

Προέλευση & μετάδοση παθογόνου βακτηρίου E.coli
Οι γερμανικές αρχές είχαν αρχικά την υποψία ότι μολυσμένα αγγουράκια, εισαγόμενα από την Ισπανία, προκάλεσαν τη συγκεκριμένη επιδημία. Η υποψία αυτή διαψεύσθηκε αφού μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι φύτρα ευθύνονται για την μόλυνση με το βακτήριο E.coli στη Γερμανία.
Τα παθογόνα E.coli μεταδίδονται με τους εξής τρόπους:
1) με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού, συνήθως ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος, φρούτων ή λαχανικών και διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως μη παστεριωμένου φρέσκου γάλακτος, μαλακών τυριών και γιαουρτιού
2) μέσω της επαφής με βοοειδή ή τα περιττώματα τους
3) μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού από θάλασσες, λίμνες ή πισίνες
4) από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της άμεσης επαφής με τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου ή με έμμεση επαφή, π.χ. στην περίπτωση κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού προετοιμασμένου από ανθρώπους που δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση τουαλέτας.

Πληροφορίες για την E.coli
Η E.coli (Escherichia coli, διαβάζεται εσερίχια κόλι) είναι ένα βακτήριο με ποικίλα στελέχη. Πολλά στελέχη της E.coli απαντούν φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο και είναι επωφελή για τον οργανισμό αφού συμμετέχουν στην παραγωγή βιταμίνης Κ και αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο. Κάποια άλλα στελέχη, όπως το O157:H7 και το O111:B4, είναι παθογόνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις ή ακόμα και θάνατο.
Στα παθογόνα στελέχη της E.coli ανήκουν και τα λεγόμενα STEC (Shiga toxin-producing E.coli), τα οποία ονομάζονται επίσης VTEC (verocytotoxin-producing E.coli) ή EHEC (enterohaemorrhagic E.coli)
Τα STEC στελέχη E.coli παράγουν τις λεγόμενες τοξίνες Σίγκα (Shiga toxins), που ονομάζονται έτσι λόγω της ομοιότητας τους με τις τοξίνες Σίγκα που παράγονται από το βακτήριο Shigella dysenteriae. Οι τοξίνες Σίγκα (ονομάζονται και βεροτοξίνη) προκαλούν σοβαρές εντερικές διαταραχές και προβλήματα σε διάφορα συστήματα ή όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στους νεφρούς.
Εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι το υπεύθυνο παθογόνο για την επιδημία στη Γερμανία είναι το E.coli O104:H4. Η προσβολή ανθρώπου από αυτό το στέλεχος ήταν εξαιρετικά σπάνια πριν την επιδημία στη Γερμανία και στη βιβλιογραφία είχαν καταγραφεί μόνο 3 κρούσματα.

Πως προσβάλλει το παθογόνο E.coli τα κύτταρα
Τα STEC βακτήρια, στα οποία ανήκει και το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου στη Γερμανία, παράγουν τις τοξίνες Σίγκα μέσω των οποίων μπορούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων και να τα οδηγήσουν στο θάνατο.
Οι τοξίνες Σίγκα για να εισέλθουν στα κύτταρα πρέπει να αναγνωρίσουν ειδικούς υποδοχείς στις μεμβράνες των κυττάρων. Τα βοοειδή, οι χοίροι και τα μηρυκαστικά δεν έχουν κύτταρα με τέτοιους υποδοχείς και γι’ αυτό δεν νοσούν από τα STEC παρά μόνο τα φέρουν (υγιείς φορείς) και μπορεί να τα μεταδώσουν στον άνθρωπο.
Ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα, όπως τα ενδοθηλιακά κύτταρα των μικρών αγγείων στο πεπτικό σωλήνα, τα νεφρά και τους πνεύμονες, διαθέτουν αυτούς τους υποδοχείς και μπορεί να προσβληθούν από τα STEC. Όταν οι τοξίνες Σίγκα αναγνωρίζουν τους ειδικούς υποδοχείς στα παραπάνω κύτταρα, προσδένονται στις μεμβράνες των κυττάρων και δημιουργούν έναν δίαυλο μέσω του οποίου το βακτήριο εισέρχεται στα κύτταρα. Εντός των κυττάρων πλέον, οι τοξίνες ανακόπτουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των κυττάρων και τα οδηγούν στο θάνατο με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες του ενδοθηλίου και αιμορραγία.

Καταγεγραμμένα Κρούσματα
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), από τις 2 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 821 κρούσματα STEC με ΑΟΣ (εκ των οποίων τα 784 στη Γερμανία) και 2530 κρούσματα STEC χωρίς ΑΟΣ (εκ των οποίων τα 2470 στη Γερμανία). Θάνατος έχει προκληθεί σε 24 κρούσματα με ΑΟΣ (23 στη Γερμανία και 1 στη Σουηδία) και 13 κρούσματα χωρίς ΑΟΣ (όλα στη Γερμανία).
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα που ζουν ή ταξίδεψαν στη Βόρεια Γερμανία. Κρούσματα καταγράφηκαν επίσης στη Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Αγγλία. Στην Ελλάδα έχει αναφερθεί μόνο ένα κρούσμα (χωρίς ΑΟΣ) σε μια Γερμανίδα τουρίστρια που παραθέριζε στη χώρα μας και έχει πλέον αναχωρήσει για την πατρίδα της. Η περίοδος επώασης υποδηλώνει ότι η λοίμωξη έγινε εκτός Ελλάδας.
Παρόλο που τα ΑΟΣ που προκαλούνται από λοιμώξεις STEC παρατηρούνται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών ή σε ηλικιωμένους, στη συγκεκριμένη επιδημία τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ενήλικες με περισσότερο από τα 2/3 να είναι γυναίκες.

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε
Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί, όπως αναφέρθηκε, ένα μόνο κρούσμα της νέας επιδημίας. Παρόλα αυτά, συστήνεται για τη μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων, τόσο από το συγκεκριμένο όσο και από άλλα παθογόνα, το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας, το καλό ψήσιμο των κρεάτων, το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών και η αποφυγή κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων από τις χώρες που εμφανίστηκαν κρούσματα.
Στα άτομα που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία ή σε χώρα με κρούσματα συστήνεται το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κατανάλωσης ωμών λαχανικών όπως αγγούρια, μαρούλια και ντομάτες. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί διάρροια με αίμα ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας προτείνεται η άμεση επικοινωνία με το γιατρό.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να προστατεύσουν τον οργανισμό μας;
Πριν δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα πρέπει να τονιστεί ότι το στέλεχος E.coli Ο104:O4 που ευθύνεται για την επιδημία στη Γερμανία είναι ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος έχουν αναφερθεί ελάχιστα στο παρελθόν (μόνο 3 κρούσματα στη βιβλιογραφία) και βέβαια δεν έχουν γίνει μελέτες που να αφορούν τη δράση συστατικών έναντι του συγκεκριμένου στελέχους. Παρόλα αυτά, έχει μελετηθεί η δράση συστατικών έναντι άλλων παθογόνων στελεχών E.coli που ανήκουν στα STEC, όπως του Ο157:H7 που ήταν υπεύθυνο για άλλες επιδημίες. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι κάποια συστατικά μπορεί να έχουν προστατευτική δράση και ίσως μπορούν να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης από παθογόνα στελέχη E.coli.
Ένα από αυτά είναι το σκόρδο. Το εκχύλισμα σκόρδου περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να έχει δράση έναντι κάποιων παθογόνων στελεχών της E.coli (1-2), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητικό σε τρόφιμα προκειμένου να αποφευχθεί η επιμόλυνση αυτών με παθογόνα στελέχη της E.coli (3-4). Επίσης, σε μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Kansas για τη δράση του σκόρδου έναντι του βακτηρίου E.coli 0157:H7 παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο είχε προστατευτική δράση. Στο ίδιο πανεπιστήμιο μελετήθηκε και η δράση της κανέλας έναντι του συγκεκριμένου παθογόνου και βρέθηκε ότι ακόμα και μικρές μόνο ποσότητες κανέλας έχουν προστατευτική δράση (5).
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σε περιόδους αυξημένου κινδύνου λοίμωξης από παθογόνα μπορεί να προσφέρει προστασία στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και τη φυσική μας άμυνα έναντι των λοιμώξεων. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, καθώς και το βότανο Echinacea μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων. Επίσης, η κατανάλωση προβιοτικών συμβάλλει στην ισορροπία των μικροοργανισμών που απαντούν φυσιολογικά στο σώμα μας και ειδικά στο έντερό μας και μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιου παθογόνου.

Βιβλιογραφία
1. The inhibitory effect of garlic (Allium sativum) on growth of some microorganisms. Gomaa NF, Hashish MH. J Egypt Public Health Assoc. 2003;78(5-6):361-72.
2. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Ankri S, Mirelman D. Microbes Infect. 1999 Feb;1(2):125-9.
3. Sensitivity of food pathogens to garlic (Allium sativum). Kumar M, Berwal JS. J Appl Microbiol. 1998 Feb;84(2):213-5.
4. Antibacterial activity of garlic powder against Escherichia coli O-157. Sasaki J, Kita T, Ishita K, Uchisawa H, Matsue H. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1999 Dec;45(6):785-90.
5. Kansas State University
http://www.k-state.edu/media/webzine/0101/juice.html
http://www.k-state.edu/media/webzine/0101/food.html http://www.ksre.ksu.edu/news/sty/2000/garlicburgers.htmSend e-mail | Printer friendly
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook