Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Άρθρα & Έρευνες Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Συστατικά Συμπληρωμάτων
Βιταμίνες
Μέταλλα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Προβιοτικά Αμινοξέα Ένζυμα Σκόρδο Βότανα Αντιοξειδωτικά Συνένζυμο Q10 Γλυκοσαμίνη Λεκιθίνη Διάφορα Συστατικά

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) αποτελεί μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β και έχει κίτρινο χρώμα. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από ορό γάλακτος το 1933 από τον Dr. Khun.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η ριβοφλαβίνη παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά καταστρέφεται σε αλκαλικό περιβάλλον (π.χ. διττανθρακικό νάτριο – σόδα) και από την έκθεση στον ήλιο.

ΔΡΑΣΗ
Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στο σχηματισμό των απαραίτητων συνενζύμων FAD (flavin adenine dinucleotide) και FMN (flavin mononucleotide), τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

ΕΛΛΕΙΨΗ
Συνήθως, τα συμπτώματα της έλλειψης ριβοφλαβίνης έχουν τη μορφή στοματικών ενοχλήσεων όπως πληγές, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα. Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200mg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 1,6mg

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
Η λήψη ριβοφλαβίνης με συμπλήρωμα είναι απαραίτητη για εκείνους που παρουσιάζουν έλλειψη σ’ αυτή τη βιταμίνη. Η έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι σχετικά συνήθης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί μερική ή ολική γαστρεκτομή και σε ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί με χλωραμφενικόλη ή άλλα αντιβιοτικά.
Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση υψηλών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης σε παθήσεις των ματιών, όπως η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων) και η κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς) (1). Επίσης, θεωρείται ότι η ριβοφλαβίνη είναι σποραδικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ημικρανιών (2) και των μυικών κραμπών, χωρίς όμως αυτό να έχει τεκμηριωθεί.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η λήψη δόσης μεγαλύτερης των 120mg ριβοφλαβίνης ανά ημέρα για 10 μήνες δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Η απορρόφηση της ριβοφλαβίνης από το έντερο περιορίζεται από τη μειωμένη διαλυτότητά της κι επομένως είναι απίθανο να απορροφηθεί τέτοια ποσότητα που να είναι επιβλαβής.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Διουρητικά
Τα thiazide διουρητικά μπορούν να αυξήσουν την έκκριση ριβοφλαβίνης. 
Αντιβιοτικά
Η ριβοφλαβίνη είναι ασταθής παρουσία των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη και τετρακυκλίνη και πρέπει να λαμβάνεται χωριστά από αυτά.
Methotrexate
Η ριβοφλαβίνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στο αντικαρκινικό φάρμακο methotrexate.

Σημείωση: τα συμπληρώματα με ριβοφλαβίνη μπορεί να προκαλέσουν έναν ακίνδυνο κίτρινο χρωματισμό των ούρων. 
Συνήθως οι βιταμίνες Β λαμβάνονται όλες μαζί. Παρόλα αυτά δεν είναι επιβλαβές να ληφθεί μόνο ριβοφλαβίνη για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα

(mg/100g)

Μαγιά

11,0

Συκώτι αρνιού

4,64

Νεφρά γουρουνιού

2,58

Εμπλουτισμένα δημητριακά

1,6

Φύτρο σταριού

0,61

Τυρί, τσένταρ

0,5

Αυγά

0,47

Βοδινό κρέας, μπριζόλα

0,23

Γάλα

0,17

Κοτόπουλο

0,13

Οι κύριες πηγές ριβοφλαβίνης στη διατροφή είναι το γάλα, το κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αυγά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
2. Schoenen J, Lenaerts M, Bastings E. Cephalagia, 1994,14;5:328-329.
Send e-mail | Printer friendly

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1)
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2)
ΝΙΑΣΙΝΗ (Β3) ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (Β5) ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ (Β6) ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12) ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΒΙΟΤΙΝΗ PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ) ΧΟΛΙΝΗ & ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook