Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Άρθρα & Έρευνες Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Συστατικά Συμπληρωμάτων
Βιταμίνες
Μέταλλα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Προβιοτικά Αμινοξέα Ένζυμα Σκόρδο Βότανα Αντιοξειδωτικά Συνένζυμο Q10 Γλυκοσαμίνη Λεκιθίνη Διάφορα Συστατικά

ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η βιταμίνη B12 περιέχει κοβάλτιο και γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστή και ως κοβαλαμίνη. Είναι μέλος των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β και παίζει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 εξαρτάται από την παρουσία μιας συγκεκριμένης ουσίας στα γαστρικά υγρά που ονομάζεται "εσωτερικός παράγοντας".

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιταμίνη B12 είναι ευδιάλυτη και καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Είναι ευαίσθητη σε ισχυρό όξινο περιβάλλον, σε αλκαλικό περιβάλλον και στο φως.

ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη B12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA κι επομένως για την παραγωγή κυττάρων, ιδιαιτέρως των ερυθροκυττάρων. Επίσης, δρα στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και στη διατήρηση του ελύτρου της μυελίνης γύρω από τα νεύρα. Έχει μελετηθεί η χρήση της και σε άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

ΕΛΛΕΙΨΗ
Έλλειψη βιταμίνης B12 οδηγεί αναπόφευκτα σε κακοήθη αναιμία (τύπος μεγαλοβλαστικής αναιμίας). Αυτή χαρακτηρίζεται από πτώση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ αυτά που παράγονται δεν έχουν κανονικό σχήμα και είναι γενικά πολύ μεγάλα.
Δυστυχώς υπάρχει μια παγίδα σχετικά με την έλλειψη της βιταμίνης Β12: τα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας μπορούν να αποκρυφτούν πλήρως αν η λήψη φυλλικού οξέος είναι ακατάλληλη. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στην έλλειψη βιταμίνης Β12 να εξελιχθεί χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να αποκαλυφθεί στο τέλος ως μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 500μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 1μg

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ Β12
Χορτοφάγοι ή Vegans
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι χορτοφάγοι και οι vegans να λαμβάνουν με συμπλήρωμα βιταμίνη Β12 ως ένα μέτρο προστασίας από την εμφάνιση έλλειψης Β12, λόγω της απουσίας αυτής της βιταμίνης από τις τροφές φυτικής προέλευσης (1).
Κακοήθης Αναιμία
Για να προληφθεί ή να αντιμετωπισθεί η κακοήθης αναιμία συχνά εισάγεται βιταμίνη Β12 με ένεση ενδομυϊκά σε μεγάλες ποσότητες. Μέσω αυτής της μεθόδου, η κακοήθης αναιμία έχει μετατραπεί από θανατηφόρος ασθένεια σε θεραπεύσιμη (2).
Υψηλά επίπεδα βιταμίνης B12 έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και για άλλους λόγους. Ορισμένες πνευματικές διαταραχές (ιδίως στους ηλικιωμένους) φαίνεται ότι βελτιώνονται με τη λήψη βιταμίνης Β12, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις γι’ αυτό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Δεν έχει αναφερθεί τοξική δράση της βιταμίνης Β12 στον άνθρωπο. Ενέσεις 3mg την ημέρα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν την κόπωση και διάφορες νευρολογικές διαταραχές, ενώ 1mg την ημέρα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαταραχών στο μεταβολισμό που οφείλονται στην Β12.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη βιταμίνη B12.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα

(μg/100g)

Συκώτι αρνιού

54,0

Συκώτι χοίρου

23,0

Βοδινό, χοιρινό, αρνί

2,0

Ψάρι, λευκό

2,0

Αυγά

1,7

Εμπλουτισμένα δημητριακά

1,7

Μαγιά

0,5

Γάλα

0,4


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Alexander D, Ball MJ and Mann J. Nutrient intake and haematological status of vegetarians and age - sex matched omnivores. Eur J Clin Nutrition, 48;8:538-546, 1994.
2. Matthews JH. Cobalamin and folate deficiency in the elderly. Baillieres Clin Haematol, 8;3:679-697, 1995.


Προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό:

VITAMIN B12 500μg
Το Vitamin B12 της Quest περιέχει 500μg Β12, βιταμίνη που συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων του αίματος. >>
FEROGLOBIN Β12 Liquid
Το Feroglobin B12 της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό “υγρού σιδήρου” με βιταμίνες και μέταλλα, που παρέχει στον οργανισμό στοιχειακό σίδηρο μαζί με βιταμίνη C και χαλκό που βοηθούν στην απορρόφησή του και Β12 και ψευδάργυρο που ενισχύουν την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. >>
FEROGLOBIN Capsules
Το Feroglobin Capsules της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συμπλήρωμα σιδήρου, βιταμινών Β, ψευδαργύρου και χαλκού. Σε κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης που απελευθερώνουν σταδιακά τα θρεπτικά συστατικά και δεν ενοχλούν το στομάχι. >>
FEROGLOBIN Fizz
Το Feroglobin Fizz της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συμπλήρωμα σιδήρου με βιταμίνες C, Β12, φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία σε αναβράζουσα μορφή με υπέροχη γεύση πορτοκάλι και φιλικό στο στομάχι. >>


Send e-mail | Printer friendly

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1) ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2) ΝΙΑΣΙΝΗ (Β3) ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (Β5) ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ (Β6)
ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12)
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΒΙΟΤΙΝΗ PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ) ΧΟΛΙΝΗ & ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook