Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Άρθρα & Έρευνες Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Συστατικά Συμπληρωμάτων
Βιταμίνες
Μέταλλα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Προβιοτικά Αμινοξέα Ένζυμα Σκόρδο Βότανα Αντιοξειδωτικά Συνένζυμο Q10 Γλυκοσαμίνη Λεκιθίνη Διάφορα Συστατικά

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η βιταμίνη Ε απαντά στη φύση με τη μορφή οκτώ χημικών ενώσεων: άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοφερόλες και άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοτριενόλες. Στις ετικέτες των συμπληρωμάτων, η βιταμίνη Ε αναφέρεται ως ισοδύναμο «d-άλφα τοκοφερόλη/τοκοτριενόλη». Η συνθετική μορφή της βιταμίνης Ε είναι η «dl-άλφα τοκοφερόλη» και είναι λιγότερο δραστική. Η βιταμίνη Ε μετράται σε mg ή i.u. (1mg = 1,49i.u.).

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, όπως και η κατάψυξη και το τηγάνισμα. Η εκχύλιση φυτικών ελαίων με χρήση διαλύτη επίσης καταστρέφει τη βιταμίνη Ε.
Σημείωση: οι μορφές οξικού ή ηλεκτρικού άλατος (acetate and succinate forms) αποτελούν πιο σταθερές μορφές βιταμίνης Ε και είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα.

ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό. Οι ιδιότητές της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες των κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), παραδείγματος χάριν του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των πνευμόνων.
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των PUFAs και άλλων λιπαρών ουσιών, όπως της χοληστερόλης, από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που προέρχονται επίσης από περιβαλλοντικές πηγές).
Ως ένα αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποτροπή της μετατροπής των νιτρωδών που περιέχονται στα καπνιστά και παστωμένα (αλατισμένα) τρόφιμα και στα τουρσιά σε νιτροζαμίνες (πιθανόν καρκινογόνες ουσίες) στο στομάχι. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε δρα σε στενή συνεργασία με τη βιταμίνη C.
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο σώμα προστατεύοντας ειδικά τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Τα λιπίδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες.
Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να μειώσει την απαίτηση σε οξυγόνο των μυών και ως εκ τούτου να αυξήσει την ικανότητα σωματικής άσκησης. Επίσης, βοηθά στην επούλωση των πληγών και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και θρόμβωση.
Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των νεύρων και των μυών.
Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης (1).

ΕΛΛΕΙΨΗ
Η έλλειψη βιταμίνης Ε δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών. Στα παιδιά, η κακή απορρόφηση των λιπών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Ε, η οποία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 800mg (1200 i.u.)
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 10mg

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε
Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Ε συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν κακή απορρόφηση των λιπών. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των εξής προβλημάτων και παθολογικών καταστάσεων:
• Καρδιακές παθολογικές καταστάσεις (2)
• Διαταραχές στο κυκλοφορικό (3)
• Ινοκυστική νόσος μαστού (4)
• Συσσώρευση αιμοπεταλίων (π.χ. σε γυναίκες με ευαισθησία στα αντισυλληπτικά) (5)
Επίσης:
• Η απαίτηση σε βιταμίνη Ε αυξάνεται όταν αυξάνει η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).
• Η επιπλέον ποσότητα βιταμίνης Ε ωφελεί τους καπνιστές. Οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους πνεύμονες αυξάνουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική θεραπεία στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο - PMS (6) (ειδικότερα σε συνδυασμό με το έλαιο νυχτολούλουδου – Evening Primrose Oil)
• Μετεγχειρητική επούλωση των πληγών (7)
• Κακή κυκλοφορία του αίματος (3), κιρσοί κτλ
• Νόσος Αλτσχάιμερ (8)
Στεφανιαία Νόσος
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα με δόση 400-800i.u. βιταμίνης Ε μπορούν να μειώσουν τα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια αποτρέποντας την οξείδωση των λιπιδίων, μεταβάλλοντας έτσι το μέγεθος της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας (9).
Νόσος του Πάρκινσον
Μελέτες προτείνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών (1).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επίπεδα βιταμίνης Ε (d-άλφα τοκοφερόλης) υψηλότερα από 800mg έχουν περιστασιακά συσχετιστεί με συμπτώματα όπως ή κόπωση, η ναυτία, ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, ταχυπαλμίες και παροδική αύξηση της πίεσης του αίματος. Αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη βιταμίνη Ε και μια σειρά φαρμάκων και ως εκ τούτου, όποιος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτεί ένα γιατρό πριν χρησιμοποιήσει συμπληρώματα βιταμίνης Ε.
Αντιπηκτικά Φάρμακα
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με παράλληλη ιατρική παρακολούθηση από άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, διότι και τα δύο προκαλούν αραίωση του αίματος, ενώ έχει επίσης αναφερθεί ότι ο συνδυασμός τους αυξάνει την αιμορραγία.
Διαβήτης και Υποθυρεοειδισμός
Άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.
Σελήνιο
Η δραστικότητα της βιταμίνης Ε αυξάνεται παρουσία σεληνίου και αντιστρόφως. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως συνεργιστική δράση.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 

Τρόφιμα

(mg/100g)

Έλαιο από φύτρο σταριού

178

Έλαιο από Safflower 

97

Σπόροι ηλιοτροπίου, ωμοί

74

Ηλιέλαιο

73

Αμύγδαλα

37

Μαγιονέζα

19

Φύτρο σταριού

17

Μαργαρίνη, σκληρή

16

Φιστικοβούτυρο

9

Σογιέλαιο

8

Βούτυρο

3

Σπαράγγια 

2,7

Σπανάκι

2,7

Μπρόκολο

0,7

Μπανάνες

0,3

Φράουλες

0,3


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. "Human Nutrition and Dietetics", J S Garrow & W P T James, Churchill Livingstone, 1996.
2. Kwiterovich PO Jr. The effect of dietary fat, Antioxidants, and pro-oxidants on blood lipids, lipoproteins, and Atherosclerosis. J Am Diet Assoc, 97;7 suppl:S31-41, 1997.
3. "Martindale The Extra Pharmacopoeia", J Reynolds, The Pharmaceutical Press, 29th Ed, 1989.
4. London RS et al. Endocrine parameters and alpha-tocopherol therapy of patients with mammary dysplasia. Caner Res, 41:3811-3813, 1981.
5. Renaud S et al. Influence of vitamin E administration on platelet functions in hormonal contraceptive users. Contraception, 36:347-358, 1987.
6. London RS et al. Efficacy of alpha-tocopherol in the treatment of the premenstrual syndrome. J Reprod Med, 32;6:400-404, 1987.
7. Int J Dermatol, 1995,34;7:506-509.
8. Sano et al. A controlled clinical trial of Selegiline, Alpha-tocopherol or both as treatment for Alzheimer´s Disease. New England J Med, 336;17:1216-1222, 1997.
9. Stephens NG et al. Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge Heart Antioxidant and Study (CHAOS). The Lancet, 347;9004:781-786, 1996.


Προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό:

VITAMIN E 400i.u. NATURAL SOURCE natural ratio mixed tocopherols
Το Vitamin E 400i.u. της Quest περιέχει φυσική βιταμίνη Ε στην ιδανική ποσότητα για την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού. >>
SYNERGISTIC SELENIUM 200μg with vitamins C & E
Το Synergistic Selenium της Quest παρέχει στον οργανισμό σελήνιο μαζί με συνεργιστικές βιταμίνες C και E. Το σελήνιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. >>
CELL LIFE protective antioxidant nutrients
Το Cell Life της Quest είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική φόρμουλα που προστατεύει κάθε μας κύτταρο από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής στην πόλη. >>
IMMUNACE
Το Immunace είναι ένας μοναδικός συνδυασμός καροτενοειδών, φλαβονοειδών, βιταμινών και μετάλλων που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. >>
MENOPACE Original
Το Menopace Original είναι ιδανικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά. Με μία μόνο ταμπλέτα την ημέρα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6 που συμβάλλει στη ρύθμισης της ορμονικής δραστηριότητας. >>
MENOPACE Plus
Το Menopace Plus είναι μια διπλή συσκευασία που περιλαμβάνει τις ταμπλέτες Menopace Original και δραστικές ταμπλέτες βοτάνων. Είναι ιδανικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά, οι οποίες αναζητούν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη. >>
PREGNACARE Original
Το Pregnacare Original είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός 19 βιταμινών και μετάλλων που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Περιέχει 400μg φυλλικό οξύ, 17mg σίδηρο και 10μg βιταμίνη D. >>
PREGNACARE Plus
Το Pregnacare Plus περιλαμβάνει τις ταμπλέτες Pregnacare Original και ωμέγα-3 κάψουλες για ακόμη μεγαλύτερη διατροφική υποστήριξη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Με 300mg DHA που συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου. >>
PREGNACARE Cream
Η Pregnacare Cream είναι μια πλούσια κρέμα με βιταμίνες C, E, πανθενόλη και φυτικά εκχυλίσματα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη φροντίδα του δέρματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης  και μετά. >>


Send e-mail | Printer friendly

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1) ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2) ΝΙΑΣΙΝΗ (Β3) ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (Β5) ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ (Β6) ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12) ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΒΙΟΤΙΝΗ PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ) ΧΟΛΙΝΗ & ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook