Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Άρθρα & Έρευνες Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Συστατικά Συμπληρωμάτων Βιταμίνες Μέταλλα
Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα
Προβιοτικά Αμινοξέα Ένζυμα Σκόρδο Βότανα Αντιοξειδωτικά Συνένζυμο Q10 Γλυκοσαμίνη Λεκιθίνη Διάφορα Συστατικά

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ-3)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγγας, σκουμπριού, κλυπέας (είδος ρέγγας), σαρδέλας και πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο στα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται στο σώμα στις ωφέλιμες προσταγλανδίνες της σειράς 3. Τα ιχθυέλαια από συκώτι (μουρουνέλαια) παράγονται από συκώτι λευκών ψαριών, όπως από μπακαλιάρο και ιππόγλωσσο. Τα ιχθυέλαια από συκώτι περιέχουν βιταμίνες Α και D και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από ορισμένα άτομα.
Το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το έλαιο λιναρόσπορου (λινάρι), το σογιέλαιο κτλ. Ωστόσο, ακόμη κι αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε μερικά από αυτά, μπορεί ακόμη να παρουσιάζουμε έλλειψη στις προσταγλανδίνες της σειράς 3 διότι τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του ΑLA σε ΕΡΑ είναι μόνο ελαφρώς δραστικά.
Το ΕΡΑ στη διατροφή μπορεί συνεπώς να είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αποφεύγει το προαναφερόμενο στάδιο και προμηθεύει με υλικό από το οποίο μπορούν εύκολα να παραχθούν οι προσταγλανδίνες της σειράς 3.

ΔΡΑΣΗ
Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στο περιεχόμενο τους σε ΕΡΑ και DHA. Το μεταβολικό μονοπάτι στο οποίο εμπλέκονται περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια: το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) μετατρέπεται σε στεαριδονικό οξύ (SA) το οποίο μετατρέπεται σε εικοσιτετρανοϊκό οξύ (ΕΤΑ). Το ΕΤΑ μετατρέπεται σε εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και αυτό με τη σειρά του δίνει είτε δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) είτε προσταγλανδίνες της σειράς 3. Το DPA μετατρέπεται σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛHΡΩΜΑΤΩΝ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟΥ
Υγεία της Καρδιάς
Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
• Επηρεάζει θετικά την ισορροπία των λιπών του αίματος (1).
• Μειώνει την πιθανότητα πήξης του αίματος (2).
• Καθιστά την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες (ακανόνιστοι παλμοί) (3).
• Μειώνει το ιξώδες του αίματος και διευκολύνει συνεπώς τη ροή του (4).
Το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιοπαθειών αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και μειώνοντας την υπέρταση (5-14).
Εγκυμοσύνη
Συνιστάται στις εγκύους να διατηρούν υψηλή τη λήψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας ιχθυέλαια ή χρησιμοποιώντας, εάν κρίνεται απαραίτητο, συμπληρώματα με χαμηλό επίπεδο ιχθυελαίου. Αυτό προτείνεται διότι όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου (15).
Αρθρίτιδα
Έχει αναφερθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο (16-18). Η θεραπεία με ιχθυέλαιο δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των συμβατικών φαρμάκων (19).
Συμπτώματα Εμμήνου Ρύσης
Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες λόγω της εμμήνου ρύσης (20).
Διπολική Νόσος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε σημαντικά ωφέλιμα αποτελέσματα σε ασθενείς με διπολική νόσο (μια μανιοκαταθλιπτική ψύχωση) (21).
Οστεοπόρωση
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαιο σε συνδυασμό με ασβέστιο παρουσιάζουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα από τις γυναίκες που λαμβάνουν μόνο ασβέστιο (22,23).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το ιχθυέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ υψηλές ποσότητες κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών χωρίς κανένα εμφανές σύμπτωμα τοξικότητας. Παρόλα αυτά, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν υψηλά επίπεδα ιχθυελαίου, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ειδικό γιατρό, διότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αντικαταστήσουν τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί αραίωση του αίματος και μείωση του χρόνου πήξης.
Όταν λαμβάνονται ιχθυέλαια από συκώτι, είναι πολύ σημαντικό οι δοσολογίες των βιταμινών Α και D να ελέγχονται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι καμία από αυτές δεν θα ξεπεράσει το ανώτερο επίπεδο ασφάλειας. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι οι βιταμίνες αυτές είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι το ιχθυέλαιο αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης τελικά υπερβολικής ποσότητας αυτών στο σώμα. Όταν οι έγκυες λαμβάνουν μουρουνέλαιο, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν περισσότερα από 2500i.u. βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ τα υπόλοιπα άτομα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7500i.u. Η κατανάλωση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10μg.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Έλαιο Νυχτολούλουδου
Ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως με ένα συμπλήρωμα ελαίου νυχτολούλουδου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικογένειες λιπαρών οξέων (Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6) που περιέχουν. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός α-λινολενικού οξέος (ALA) και γ-λινολενικού οξέος/ λινολεϊκού οξέος (GLA/LA) είναι αντικρουόμενος, καθώς το πρώτο εμποδίζει τη περαιτέρω μετατροπή των επόμενων δύο.
Ναυτία
Τα ιχθυέλαια ενδέχεται να προκαλέσουν περιστασιακά ναυτία όταν λαμβάνονται για πρώτη φορά. Αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να μειωθεί αν τα ιχθυέλαια ληφθούν μαζί με κάποιο γεύμα.
Βαρφαρίνη
Οι υψηλές δοσολογίες ιχθυελαίων θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Agren JJ, et al. Fish diet, fish oil and docosahexaenoic acid rich oil lower fasting and postprandial plasma lipid levels. Eur J Clin Nutr, 50;11:765-771 1996.
2. Mori TA, et al. Interactions between dietary fat, fish and fish oils and their effects on platelet function in men at risk of cardiovascular disease. Atrerioscler Thromb Vasc Biol, 17;2:279-286 1997.
3. Kang JX, Leaf A. The cardiac antiarrhythmic effects of polyunsaturated fatty acid. Lipids, 31 suppl:S41-44 1996.
4. Semplicini A, Valle R. Fish oils and their possible role in the treatment of cardiovascular diseases. Pharmacol Ther, 61;3:385-397 1994.
5. Shekelle RB, et al. Diet, serum cholesterol, and death from Coronary Heart Disease. The Western Electric Study. N Engl J Med 304: 65, 1981.
6. Kromhout D, Arntzenius AC, Kempen-Voogd N, et al. The inverse relation between fish consumption and twenty year mortality from Coronary Heart Disease. N Engl J Med 312: 1205, 1985.
7. Harris WS. N-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr 65(suppl.): 1645S-1654S, 1997.
8. Cobiac L, Clifton PM, and Abbey M. Lipid, lipoprotein, and hemostatic effects of fish vs fish-oil n-3 fatty acids in mildly hyperlipidemic males. Am J Clin Nutr 53: 1210-1216, 1991.
9. Dyerberg, J. N-3 fatty acids and coronary artery disease. Potentials and problems. Omega-3, Lipoproteins, and Atherosclerosis 27: 251-258, 1996.
10. Lungershausen YK, Abbey M, Nestel PJ, and Howe PR. Reduction of blood pressure and plasma triglycerides by omega-3 fatty acids in treated hypertensives. J Hypertens 12: 1041-1045, 1994.
11. Radack K, Deck C, and Huster G. The effects of low doses of n-3 fatty acid supplementation on blood pressure in hypertensive subjects. A randomized controlled trial. Arch Intern Med 151: 1173-1180, 1991.
12. Singer P, et al. Lipid and blood-pressure lowering effect of mackerel diet in man. atherosclerosis 49: 99, 1983.
13. Singer P, Melzer S, Goschel M, and Augustin S. Fish oil amplifies the effect of propranolol in mild essential hypertension. Hypertension 16: 682-691, 1990.
14. Whelton PK, Kumanyika SK, and Cook NR. Efficacy of nonpharmacologic interventions in adults with high-normal blood pressure: results from phase 1 of the Trials of Hypertension Prevention. Trials of Hypertension Prevention Collaborative Research Group. Am J Clin Nutr 65: 652S-660S, 1997.
15. Eur J Clin Nutr, 1997,51;8:548-553.
16. Cleland LG, et al. Clinical and biochemical effects of dietary fish oil supplements in rheumatoid arthritis. J Rheumatology, 15:1471-1475 1988.
17. Kremer JM, et al. Dietary fish oil and olive oil supplementation in patients with rheumatoid arthritis. Arthritis and Rheumatism, 33:810-820 1990.
18. Nielsen GL, et al. The effects of dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid Arthritis: a randomized, double blind trial. Eur J Investigation, 22:687-691 1992.
19. James MJ and Cleland LG. Dietary n-3 fatty acids and therapy for rheumatoid arthritis. Semin Arthritis Rheum 27: 85-97, 1997.
20. Harel Z, Biro FM, Kottenhahn RK, et al. Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of dysmenorrhea in adolescents. Am J Obstet Gynecol 174: 1335-1338, 1996.
21. Andrew L. Stoll, director of psychopharmacology research at Harvard Medical School/McClean Hospital. Unpublished communication.
22. Kruger MC, et al. Calcium, gamma-linolenic acid (GLA) and eicosapentaenoic acid (EPA) supplementation in Osteoporosis. Osteoporosis Int 6 (suppl. 1): 250, 1996.
23. Van Papendorp DH, Coetzer H, and Kruger MC. Biochemical profile of osteoporotic patients on essential fatty acid supplementation. Nutr Res 15: 325-334, 1995.


Προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό:

SUPER OMEGA 3-6-9 borage, epo and fish oils
Το Super Omega 3-6-9 της Quest περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό ελαίων νυχτολούλουδου, μποράντζας και ιχθυελαίου, που προσφέρει μια ισορροπημένη αναλογία σε ωμέγα 3, 6 και 9 λιπαρά οξέα για την υγεία της καρδιάς και γενικότερα του οργανισμού. >>
OMEGA 3 fish oil concentrate 1000mg
Το Omega 3 1000mg της Quest περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο στα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και της όρασης. >>
ULTRA 2 in 1 COD LIVER OIL Capsules
Το Ultra 2 in 1 Cod Liver Oil περιέχει υψηλής καθαρότητας ιχθυέλαιο και μουρουνέλαιο, που είναι πλούσιες πηγές των ωμέγα 3 EPA και DHA. Το DHA συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και μαζί με το EPA στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. >>
JOINTACE Omega-3
Το Jointace Omega-3 συνδυάζει τη βιταμίνη C, που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των χόνδρων, με ιχνοστοιχεία, βιταμίνη D, γλυκοσαμίνη και υψηλής καθαρότητας ιχθυέλαιο και μουρουνέλαιο. >>
CARDIOACE
Το Cardioace είναι ένας ολοκληρωμένος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών για την καρδιά. Περιέχει θειαμίνη (βιταμίνη Β1) που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σκόρδο, ωμέγα 3 και πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. >>
COD LIVER OIL 1000mg with vitamins A & D
To Cod Liver Oil 1000mg της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA & DHA και των βιταμινών A και D, που συμβάλλουν στη μετρίαση των φλεγμονών, της δυσκαμψίας και του πόνου των αρθρώσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. >>
BRIGHT START
Το Bright Start της Quest είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης D και ωμέγα 3 DHA σε σταγόνες, ειδικά για βρέφη και παιδιά έως 5 ετών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και το DHA για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών. >>
WELLKID Omega-3
Το Wellkid Omega-3 αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από υψηλής καθαρότητας ιχθυέλαιο. Σε μασώμενες μαλακές κάψουλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά 4-12 ετών. Με γεύση πορτοκάλι. >>


Send e-mail | Printer friendly

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΕΛΑΙΟ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟΥ (ΩΜΕΓΑ-6)
ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ-3)
ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟ ΛΙΝΟΛΕΪΚΟ ΟΞΥ (CLA)
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook