Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook
Home    |    Δελτία τύπου    |    Επικοινωνία    |    Sitemap
Η Εταιρία Προϊόντα Άρθρα & Έρευνες Συνήθεις ερωτήσεις Συμβουλές Σεμινάρια Χάρτης καταστημάτων
This is an example of a HTML caption with a link.
Συστατικά Συμπληρωμάτων
Βιταμίνες
Μέταλλα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Προβιοτικά Αμινοξέα Ένζυμα Σκόρδο Βότανα Αντιοξειδωτικά Συνένζυμο Q10 Γλυκοσαμίνη Λεκιθίνη Διάφορα Συστατικά

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το φυλλικό οξύ εντοπίστηκε πρώτη φορά στη μαγιά και θεωρήθηκε "αντι-αναιμικός" παράγοντας. Είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Το φυλλικό οξύ είναι ασταθές στη θερμότητα, το νερό και το αλκαλικό περιβάλλον. Πρέπει να εφαρμόζονται προσεκτικές μέθοδοι μαγειρέματος για να διασφαλισθεί ότι αυτό παραμένει σε κατάλληλη ποσότητα στην τροφή.

ΔΡΑΣΗ
Το φυλλικό οξύ απαιτείται για πολλές φυσιολογικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται για τη σύνθεση του DNA κι επομένως για την κυτταρική διαίρεση. Επίσης εμπλέκεται στην παραγωγή των μη απαραίτητων αμινοξέων μεθειονίνη και γλυκίνη.

ΕΛΛΕΙΨΗ
Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία (βλέπε βιταμίνη Β12), η οποία συχνά συνοδεύεται από λευκοπενία (ελαττωμένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων).
Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στους ιστούς που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως στο βλεννογόνο του εντέρου. Η έλλειψη αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη στα μωρά και τα μικρά παιδιά.
Τα άτομα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης φυλλικού οξέος είναι τα ακόλουθα:
• Ηλικιωμένοι (που τείνουν να έχουν φτωχό διαιτολόγιο ή μειωμένη απορρόφηση)
• Άτομα με σύνδρομα κακής απορρόφησης στο έντερο (ιδίως στεατόρροια, όπου τα κόπρανα περιέχουν άπεπτο λίπος)
• Έγκυες γυναίκες (το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει αυξημένες απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ από τις αποθήκες φυλλικού οξέος της μητέρας του)
• Αλκοολικοί

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 400μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 200μg

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΦΥΛΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Ελαττώματα κατά τη Γέννηση
Η λήψη 400μg φυλλικού οξέος την ημέρα πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς η λήψη χαμηλής δόσης φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με λανθάνουσα δυσραφία (spina bifida) (1).
Αναιμία
Τα συμπληρώματα με φυλλικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική παρακολούθηση για τη θεραπεία διαγνωσμένης μεγαλοβλαστικής αναιμίας, αφού το φυλλικό οξύ μπορεί να συγκαλύψει την έλλειψη της βιταμίνης Β12 (2) (βλέπε βιταμίνη Β12). Κανονικά, το φυλλικό οξύ προτείνεται μόνο εφόσον η βιταμίνη Β12 έχει αποτύχει να φέρει αποτελέσματα.
Αλκοολικοί
Οι αλκοολικοί μπορεί να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα με φυλλικό οξύ καθώς τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα αυτής της βιταμίνης (3).
Στεφανιαία Νόσος
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με φυλλικό οξύ μπορούν να προσφέρουν προστασία από καρδιακά προβλήματα μέσω της διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης (4).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο συνολικός κίνδυνος από υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θεωρείται μηδαμινός.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Βιταμίνη B12
Η λήψη συμπληρώματος με φυλλικό οξύ από άτομα με εξελισσόμενη έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συγκαλύψει τη σωστή διάγνωση και να καθυστερήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Ψευδάργυρος
Η λήψη πολύ υψηλών δόσεων φυλλικού οξέος μπορεί να παρεμποδίζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου.
Methotrexate
Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου (π.χ. methotrexate) είναι ειδικά σχεδιασμένα να αναστέλλουν το φυλλικό οξύ. Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα μπορούν να παίρνουν φυλλικό οξύ με συμπλήρωμα μόνο στην περίπτωση που τους το προτείνει ο γιατρός τους και πάντα κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.
Αντισπασμωδικά Φάρμακα
Το φυλλικό οξύ δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αντισπασμωδικά φάρμακα, εκτός και αν αυτό προτείνεται από γιατρό.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα

 (μg/100g)

Μαγιά μπύρας

 2400

Φύτρο σταριού  

 310

Πίτουρο σταριού  

 260

Καρύδια 

  110

Συκώτι χοίρου  

 110

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά  

 90

Ψωμί ολικής άλεσης  

 39

Αυγά 

  30

Ψωμί, λευκό  

 27

Ψάρι, λιπαρό

  26

Μπανάνες 

  22

Πατάτες 

 14

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Butterworth CE Jr and Bendich A. Folic acid and the prevention of birth defects. Annu Rev Nutr, 16:73-97, 1996.
2. Matthews JH. Cobalamin and folate deficiency in the elderly. Baillieres Clin Haematol, 8;3:679-697, 1995.
3. Cravo ML et al. Hyperhomocysteinemia in chronic Alcoholism: correlation with folate, vitamin B12 and vitamin B6 status. Am J Clin Nutr, 63;2:220-224, 1996.
4. Lowering blood homocysteine with folic acid based supplements: meta-analysis of randomised trials, 316:894-8, 1998.


Προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό:

FOLIC ACID 400μg
Το Folic Acid της Quest περιέχει 400μg φυλλικού οξέος, που είναι η ιδανική ποσότητα για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τους γυναικολόγους. Το φυλλικό οξύ βοηθά επιπλέον στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα. >>
FEROGLOBIN Β12 Liquid
Το Feroglobin B12 της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό “υγρού σιδήρου” με βιταμίνες και μέταλλα, που παρέχει στον οργανισμό στοιχειακό σίδηρο μαζί με βιταμίνη C και χαλκό που βοηθούν στην απορρόφησή του και Β12 και ψευδάργυρο που ενισχύουν την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. >>
FEROGLOBIN Capsules
Το Feroglobin Capsules της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συμπλήρωμα σιδήρου, βιταμινών Β, ψευδαργύρου και χαλκού. Σε κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης που απελευθερώνουν σταδιακά τα θρεπτικά συστατικά και δεν ενοχλούν το στομάχι. >>
FEROGLOBIN Fizz
Το Feroglobin Fizz της Vitabiotics αποτελεί ένα μοναδικό συμπλήρωμα σιδήρου με βιταμίνες C, Β12, φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία σε αναβράζουσα μορφή με υπέροχη γεύση πορτοκάλι και φιλικό στο στομάχι. >>
PREGNACARE Liquid
Το Pregnacare Liquid της Vitabiotics είναι μια μοναδική σύνθεση απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων σε υγρή μορφή, ειδικά σχεδιασμένη για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Με 400μg φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και 17mg σιδήρου. >>
PREGNACARE Max
Το Pregnacare Max της Vitabiotics προσφέρει τη μέγιστη υποστήριξη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Με φυλλικό οξύ στη μορφή του L-methylfolate και ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο υψηλής καθαρότητας. >>


Send e-mail | Printer friendly

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1) ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2) ΝΙΑΣΙΝΗ (Β3) ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (Β5) ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ (Β6) ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12)
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
ΒΙΟΤΙΝΗ PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ) ΧΟΛΙΝΗ & ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Wedding Dresses UK
Home  |  Η εταιρία  |  Προϊόντα  |  Συστατικά συμπληρωμάτων  |  Άρθρα & Έρευνες  |  Δελτία τύπου  |  Συνήθεις ερωτήσεις  |  Συμβουλές  |  Επικοινωνία  |  Sitemap
Quest Vitamins on facebook
Vitabiotics on facebook