Συστατικά συμπληρωμάτων

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν πολλά διαφορετικά μεταξύ τους συστατικά, από θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα μέχρι ζωντανά βακτήρια όπως είναι τα προβιοτικά και εξειδικευμένα συστατικά όπως είναι η γλυκοσαμίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα αποτελούν βασικά συστατικά πολλών συμπληρωμάτων διατροφής επειδή είναι μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθολογίες και συμπτώματα, από μια απλή αβιταμίνωση μέχρι αναιμία. Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται επίσης συχνά στα συμπληρώματα. Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα εμπίπτουν και σ’ αυτήν την κατηγορία, π.χ. βιταμίνες C και E, ψευδάργυρος και σελήνιο, υπάρχουν όμως και άλλα συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. 

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είναι επίσης συστατικά που μπορεί να περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής. Συχνά αυτά περιέχονται με τη μορφή ελαίου π.χ. ιχθυελαίου, μουρουνελαίου, ελαίου νυχτολούλουδου κλπ. Τα ωμέγα 3 & 6 είναι ωφέλιμα για πολλούς τομείς της υγείας και απαραίτητα για άτομα κάθε ηλικίας ανεξαρτήτως φύλου.

Μεμονωμένα αμινοξέα και ένζυμα μπορεί επίσης να αποτελούν συστατικά των συμπληρωμάτων διατροφής, με το κάθε αμινοξύ και είδος ενζύμου να έχει εξειδικευμένες αποστολές στο σώμα. Επιπλέον, συστατικά όπως η γλυκοσαμίνη, το κολλαγόνο, η λεκιθίνη και το συνένζυμο Q10 περιέχονται στα σκευάσματα αυτά για τις ειδικές τους δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς της υγείας, καθώς και διάφορα συστατικά που μπορεί να έχουν μια θεμιτή ιδιότητα και δράση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πιπερίνη που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση κάποιων συστατικών.

Στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχονται ακόμα και ζωντανοί μικροοργανισμοί και πιο συγκεκριμένα ζωντανά βακτήρια φιλικά προς τον άνθρωπο, τα γνωστά ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα ή άλλα φυτά που δεν ανήκουν στα βότανα, όπως το Ιπποφαές ή ακόμα και εκχύλισμα από σκόρδο. Συχνά τα σκευάσματα βοτάνων περιέχουν αποκλειστικά εκχύλισμα από τα φυτά αυτά, χωρίς να περιέχουν απαραίτητα και κάποιο άλλο δραστικό συστατικό.

Κατηγορίες συστατικών