Κολλαγόνο

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο, το λεγόμενο “τσιμέντο” του σώματος, είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Ο ρόλος του είναι να συγκρατεί τις διάφορες δομές του. Υπάρχει στις αρθρώσεις, τα οστά, το δέρμα, τα μαλλιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα ούλα και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος. Μετά τα 25, τα επίπεδά του στον οργανισμό αρχίζουν να μειώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Υπάρχει στις αρθρώσεις, τα οστά, το δέρμα, τα μαλλιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα ούλα και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος. Ως πρωτεΐνη, αποτελείται από αμινοξέα. Στο σώμα υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη κολλαγόνου, τα οποία περιέχουν διαφορετικούς συνδυασμούς αμινοξέων. Μετά τα 25, τα επίπεδά του κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα αρχίζουν να μειώνονται περίπου κατά 1,5% το χρόνο.

ΔΡΑΣΗ

Το κολλαγόνο είναι γνωστό ως το “τσιμέντο” του σώματος επειδή συγκρατεί τις διάφορες δομές του, προσφέροντας παράλληλα ελαστικότητα. Είναι υπεύθυνο για την ευκαμψία των αρθρώσεων, την ελαστικότητα του δέρματος, την καλή κατάσταση των μαλλιών, των αγγείων, των οστών, των νυχιών, των ούλων και άλλων οργάνων και ιστών του σώματος.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

  1. Δέρμα
    Το κολλαγόνο αποτελεί δομικό συστατικό της δερμίδας (χόριο) του δέρματος και μαζί με την ελαστίνη είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητά του. Με την αύξηση της ηλικίας, τα επίπεδα του κολλαγόνου μειώνονται με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται πιο χαλαρό. Με τη λήψη ενός συμπληρώματος με κολλαγόνο, το δέρμα μπορεί να διατηρήσει τη νεανική του όψη και την ελαστικότητά του για περισσότερο. Συνήθως, για το δέρμα προτείνεται η λήψη θαλάσσιου κολλαγόνου επειδή αυτό περιέχει περίπου τα ίδια αμινοξέα με το κολλαγόνο του δέρματος. Μεταξύ αυτών, είναι τα αμινοξέα υδροξυπρολίνη και υδροξυλυσίνη που δεν απαντούν σε άλλες μορφές κολλαγόνου. Χωρίς κατάλληλα επίπεδα αυτών των αμινοξέων, η ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει το κολλαγόνο μπορεί να παρεμποδιστεί.
  2. Μαλλιά
    Το κολλαγόνο προσφέρει σημαντική υποστήριξη στα μαλλιά. Κάνει τις τρίχες δυνατές και τους παρέχει τη δυνατότητα να διατηρούνται ενυδατωμένες. Μετά τα 25, τα επίπεδα του κολλαγόνου αρχίζουν να μειώνονται και τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πιο λεπτά και θαμπά. Η λήψη κολλαγόνου με συμπλήρωμα παρέχει αμινοξέα που αποτελούν δομικά συστατικά για τα μαλλιά και ενισχύουν την ανάπτυξη των τριχών.
  3. Αρθρώσεις
    Το κολλαγόνο υπάρχει φυσιολογικά στις αρθρώσεις, τις συγκρατεί και τις διατηρεί ελαστικές. Με το πέρασμα των χρόνων, τα επίπεδά του μειώνονται και οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκαμπτες. Για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, προτείνεται η λήψη συμπληρώματος με κολλαγόνο τύπου ΙΙ, που είναι η μορφή που υπάρχει κατά 90% στις αρθρώσεις μας.

Στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αναγράφεται ότι το κολλαγόνο είναι υδρολυμένο. Αυτό σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι σπασμένο σε κομμάτια (με μια διαδικασία που λέγεται ενζυμική υδρόλυση) κι επομένως είναι πιο εύπεπτο και απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Eskelinin A & Santalahti J . Special natural cartilage polysaccharides for the treatment of sun-damaged skin in females. J Int Med Res. 1992 Apr;20(2):99-105.
2. Distante F et al. Oral fish cartilage polysaccharides in the treatment of photoageing: biophysical findings. Int J Cosmet Sci 2002, 24; 81-87.
3. Lassus A et al. Imedeen for the treatment of degenerated skin in females. J Int Med Res. 1991 Mar-Apr;19(2):147-52.
4. Kieffer M & Efsen J, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereol 1998, 11: 129-136.
5. Primavera, G; Berardesca, E. Clinical and instrumental evaluation of a food supplement in improving skin hydration, International Journal of Cosmetic Science, Volume 27, Number 4, August 2005, pp. 199-204(6).
6. Bello AE1, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin.2006 Nov;22(11):2221-32.
7. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin 2008 May;24(5):1485-96.
8. Moskowitz RW Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum 2000 Oct;30(2):87-99.

Σχετικά προϊόντα

 NEU BEAUTY

Το Neu Beauty είναι μια προηγμένη, καθημερινή πολυβιταμίνη για όμορφα μαλλιά, δέρμα και νύχια. Περιέχει 26 δραστικά συστατικά και κολλαγόνο για την καθημερινή υποστήριξη της ομορφιάς εκ των έσω, με μία μόνο ταμπλέτα.