L-Αργινίνη
Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και η λήψη της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη κατά την παιδική ηλικία. Στους ενήλικες, η L-αργινίνη δεν θεωρείται απαραίτητη, όμως η λήψη της με συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανδρική γονιμότητα, την επούλωση των πληγών και την υγεία της καρδιάς.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Για τους ενήλικες η L-αργινίνη και η L-ορνιθίνη είναι μη απαραίτητα αμινοξέα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς να δημιουργήσει το δικό του απόθεμα από αυτά. Στα παιδιά, ωστόσο, θεωρείται απαραίτητη η λήψη L-αργινίνης μέσω της διατροφής διότι το παιδικό σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αργινίνη και να καλύψει τις ποσότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξή του. Όπως τα περισσότερα αμινοξέα, η L-αργινίνη είναι συστατικό των πρωτεϊνών. Αντιθέτως, η L-ορνιθίνη δεν περιλαμβάνεται συνήθως στις πρωτεΐνες.
ΔΡΑΣΗ
- Αποτοξίνωση
Η L-αργινίνη και η L-ορνιθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας, που απομακρύνει την τοξική αμμωνία (1). Το ήπαρ, το οποίο περιέχει όλα τα σχετικά ένζυμα σε κατάλληλες αναλογίες, αποτελεί μακράν την πιο σημαντική περιοχή διεξαγωγής των αντιδράσεων του κύκλου της ουρίας. - Αυξητική Ορμόνη
Η L-αργινίνη και η L-ορνιθίνη παίζουν επίσης φυσιολογικό ρόλο στη διέγερση της υπόφυσης που απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη (2). Η αυξητική ορμόνη είναι πολύ σημαντική για την αύξηση και ανάπτυξη των παιδιών καθώς και για τους μύες των ενηλίκων. Επίσης, επιδρά στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του θύμου αδένα και στη διέγερση της επούλωσης των πληγών. - Σπέρμα
Η L-αργινίνη είναι πρόδρομος δύο ουσιών που εντοπίζονται στο σπέρμα και ονομάζονται σπερμιδίνη και σπερμίνη. Το αμινοξύ αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο συστατικό του σπερματικού υγρού και αποτελεί το 80% αυτής της ουσίας.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΑΡΓΙΝΙΝΗΣ
- Γονιμότητα
Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τη χρήση συμπληρωμάτων αργινίνης για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η L-αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος (2). - Επούλωση Πληγών
Η επούλωση των πληγών μπορεί να επιταχυνθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων L-αργινίνης και/ή L-ορνιθίνης (3,4). Φαίνεται ότι τα δύο αυτά αμινοξέα διεγείρουν το σχηματισμό κολλαγόνου (συνδετικός ιστός του δέρματος). - Μυϊκός Τόνος
Δεν έχει αποδειχθεί η θεωρία ότι τα δια του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα L-αργινίνης και L-ορνιθίνης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μέσω της καύσης των λιπών και της διέγερσης της δημιουργίας των μυών (2). Για οποιοδήποτε αποτέλεσμα σ’ αυτόν τον τομέα, απαιτούνται υψηλά επίπεδα L-αργινίνης και L-ορνιθίνης ενδοφλεβίως. - Καρδιαγγειακή Yγεία
Η L-αργινίνη βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου (ισχυρός αγγειοδιαστολέας) και ως εκ τούτου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία (5).
Υποσημείωση: Η L-ορνιθίνη είναι ένα ασταθές θρεπτικό συστατικό και θα πρέπει να εμφανίζεται στα συμπληρώματα υπό τη μορφή υδροχλωρικής L-ορνιθίνης (L-ornithine HCl).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μέχρι 6g L-αργινίνης και L-ορνιθίνης ημερησίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια βραχυπρόθεσμα, ενώ η χορήγηση 40g σε μια μόνο δόση δεν έχει παρενέργειες. Παρόλα αυτά, η δοσολογία των 500-2000mg είναι το φυσιολογικά ανεκτό επίπεδο ασφαλούς λήψης του συμπληρώματος χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
- Απλός Έρπης
Τα συμπληρώματα L-αργινίνης δεν συνιστώνται σε άτομα που έχουν την τάση να υποφέρουν από απλό έρπητα (επιχείλιοςέρπης), καθώς αυτό το αμινοξύ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται επιπλέον να μειώνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε L-αργινίνη όπως η σοκολάτα, το γάλα, το κρέας, το τυρί, τα καρύδια, το ποπκόρν και ο αρακάς. Η L-ορνιθίνη δεν έχει τις ίδιες διεγερτικές ιδιότητες όσον αφορά στον απλό έρπητα. - Σχιζοφρενείς
Τόσο η L-ορνιθίνη όσο και η L-αργινίνη δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από σχιζοφρενείς.
1. Gebhardt R, et al. Treatment of cirrhotic rats with L-ornithine-L-aspartate enhances urea synthesis and lowers serum ammonia levels. J Pharmacol Exp Ther, 283;1:1-6 1997.
2. The Healing Nutrients Within, E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
3. Ulland AE, et al. Altered Wound arginine metabolism by corticosterone and retinoic acid. J Surg Res, 70;1:84-88 1997.
4. Albina JE, Abate JA, Mastrofrancesco B. Role of ornithine as a proline precursor in healing wounds. J Surg Res, 55;1:97-102 1993.
5. Chowienczyk P, Ritter J. Arginine: NO more than a simple aminoacid? The Lancet, 350;9082:901-902 1997.