L-Γλουταμίνη

L-Γλουταμίνη

Η L-γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ κι επομένως δεν θεωρείται αναγκαία η πρόσληψή της μέσω της διατροφής. Παρόλα αυτά, η λήψη της με συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στη μείωση της επιθυμίας κατανάλωσης υδατανθράκων και αλκοόλ και στην επούλωση των πεπτικών ελκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η L-γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στις πρωτεΐνες του σώματος και τα ένζυμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως.

ΔΡΑΣΗ

Η L-γλουταμίνη είναι ιδιαίτερο αμινοξύ διότι έχει την ιδιότητα να διαπερνά τη γενική κυκλοφορία και να φθάνει στον εγκέφαλο. Όταν βρεθεί στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε L-γλουταμικό οξύ, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας. Ο σχηματισμός της L-γλουταμίνης λαμβάνει χώρα με την προσθήκη αμμωνίας στο L-γλουταμικό οξύ. Ως εκ τούτου, η L-γλουταμίνη είναι ιδιαίτερη χρήσιμη στην αποτοξίνωση από αμμωνία.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗΣ

 1. Πνευματική Λειτουργία
  Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης ή τα παράγωγα αυτής μπορούν να βελτιώσουν ή να μεταβάλλουν την εγκεφαλική λειτουργία (1). Κάποιες αναφορές για την L-γλουταμίνη δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, ενώ άλλες σχετικά με το L-γλουταμικό οξύ και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας (1).
 2. Έντονη Επιθυμία για Υδατάνθρακες και Αλκοολισμός
  Η L-γλουταμίνη σπάει, κατά κοινή εκτίμηση, το φαύλο κύκλο της έντονης επιθυμίας για υδατάνθρακες, καταστέλλοντας τα μηνύματα του εγκεφάλου που την προκαλούν (1). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-γλουταμίνης ελέγχει την έντονη επιθυμία για αλκοόλ και μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειές του (1).
 3. Υγεία του Εντέρου
  Υπάρχουν κάποιες κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η L-γλουταμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης του γαστρεντερικού σωλήνα (2) μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη γνωστός.
 4. Στρες κατά την Άσκηση
  Η γλουταμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους ασκούνται συχνά, καθώς το στρες που παράγεται λόγω της φυσικής δραστηριότητας μειώνει τη συγκέντρωση της γλουταμίνης (3).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η λήψη 6-12g L-γλουταμίνης ημερησίως δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα από 2-3g ημερησίως χωρίς ιατρική παρακολούθηση. 

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αντενδείξεις όσον αφορά στη χρήση της L-γλουταμίνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1."The Healing Nutrients Within", E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
2. Elia M, Lunn PG. The use of glutamine in the treatment of gastrointestinal disorders in man. Nutrition, 13;7-8:743-747 1997.
3. Keast D, et al. depression of plasma glutamine concentration after exercise stress and its possible influence on the immune system. Med J Aust, 162;1:15-18 1995.