L-Γλουταμίνη
Η L-γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ κι επομένως δεν θεωρείται αναγκαία η πρόσληψή της μέσω της διατροφής. Παρόλα αυτά, η λήψη της με συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στη μείωση της επιθυμίας κατανάλωσης υδατανθράκων και αλκοόλ και στην επούλωση των πεπτικών ελκών.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η L-γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στις πρωτεΐνες του σώματος και τα ένζυμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως.
ΔΡΑΣΗ
Η L-γλουταμίνη είναι ιδιαίτερο αμινοξύ διότι έχει την ιδιότητα να διαπερνά τη γενική κυκλοφορία και να φθάνει στον εγκέφαλο. Όταν βρεθεί στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε L-γλουταμικό οξύ, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας. Ο σχηματισμός της L-γλουταμίνης λαμβάνει χώρα με την προσθήκη αμμωνίας στο L-γλουταμικό οξύ. Ως εκ τούτου, η L-γλουταμίνη είναι ιδιαίτερη χρήσιμη στην αποτοξίνωση από αμμωνία.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗΣ
- Πνευματική Λειτουργία
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης ή τα παράγωγα αυτής μπορούν να βελτιώσουν ή να μεταβάλλουν την εγκεφαλική λειτουργία (1). Κάποιες αναφορές για την L-γλουταμίνη δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, ενώ άλλες σχετικά με το L-γλουταμικό οξύ και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας (1). - Έντονη Επιθυμία για Υδατάνθρακες και Αλκοολισμός
Η L-γλουταμίνη σπάει, κατά κοινή εκτίμηση, το φαύλο κύκλο της έντονης επιθυμίας για υδατάνθρακες, καταστέλλοντας τα μηνύματα του εγκεφάλου που την προκαλούν (1). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-γλουταμίνης ελέγχει την έντονη επιθυμία για αλκοόλ και μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειές του (1). - Υγεία του Εντέρου
Υπάρχουν κάποιες κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η L-γλουταμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης του γαστρεντερικού σωλήνα (2) μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη γνωστός. - Στρες κατά την Άσκηση
Η γλουταμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους ασκούνται συχνά, καθώς το στρες που παράγεται λόγω της φυσικής δραστηριότητας μειώνει τη συγκέντρωση της γλουταμίνης (3).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η λήψη 6-12g L-γλουταμίνης ημερησίως δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα από 2-3g ημερησίως χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αντενδείξεις όσον αφορά στη χρήση της L-γλουταμίνης.
1."The Healing Nutrients Within", E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
2. Elia M, Lunn PG. The use of glutamine in the treatment of gastrointestinal disorders in man. Nutrition, 13;7-8:743-747 1997.
3. Keast D, et al. depression of plasma glutamine concentration after exercise stress and its possible influence on the immune system. Med J Aust, 162;1:15-18 1995.