L-Καρνιτίνη

L-Καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, τη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της αντοχής. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους μύες καθώς ενισχύει την παροχή οξυγόνου και την παραγωγή ενέργειας σε αυτούς, βοηθώντας στη μείωση των μυϊκών πόνων και της μυϊκής κόπωσης. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την καρδιά, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα και την ανδρική γονιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο άλλα αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Πηγές καρνιτίνης είναι ορισμένες τροφές ζωικής προελεύσεως όπως το κόκκινο κρέας, το τυρί, το γάλα και τα πουλερικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αμελητέες ποσότητες. Το μεγαλύτερο ποσοστό L-καρνιτίνης στο ανθρώπινο σώμα εντοπίζεται στους μύες.

ΔΡΑΣΗ

Η L-καρνιτίνη αποτελεί μέρος του ενζυμικού συστήματος μεταφοράς των λιπαρών οξέων μέσης αλύσου στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων των μυϊκών κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το μεταβολικό κέντρο των κυττάρων όπου λαμβάνει χώρα η οξείδωση των λιπαρών οξέων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Λόγω της εμπλοκής της σ’ αυτή τη διαδικασία, η L-καρνιτίνη θεωρείται ένας ενεργειακός ενισχυτής.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΚΑΡΝΙΤΙΝΗΣ

 1. Ενέργεια, Αθλητισμός & Fitness
  Η L-Καρνιτίνη είναι ένα ζωτικής σημασίας αμινοξύ που μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων από το κυτταρόπλασμα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων κατά τη διάσπαση των λιπιδίων για την παραγωγή της μεταβολικής ενέργειας. Βοηθά στην αύξηση της αντοχής και της ζωτικότητας, στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής προσπάθειας, στην αύξηση της αντοχής στην κόπωση και στη γρήγορη επαναφορά μετά από άσκηση. Επίσης, συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στους μυς, στην ενίσχυση της παροχής οξυγόνου σε αυτούς (μέσω της αύξησης στη ροή του αίματος) και πιθανώς στη μείωση των μυϊκών πόνων, των μυϊκών βλαβών και της μυϊκής κόπωσης. Η λήψη συμπληρώματος L-καρνιτίνης μπορεί επιπλέον να συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, στην εξοικονόμηση γλυκογόνου και στη μείωση της κόπωσης στους μυς (1).
 2. Καρδιά
  Η L-καρνιτίνη βρίσκεται σε αφθονία στον καρδιακό μυ, όπου συμβάλλει στην παροχή ενέργειας και στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πίεσης, να μετριάσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρτηριακή υπέρταση και να βοηθήσει στη βελτίωση της διαστολικής λειτουργίας. Όλες αυτές οι δράσεις προσφέρουν σημαντικό όφελος στο καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες του καρδιακού μυ και διατηρώντας υγιή καρδιακό κτύπο (2-3).
 3. Ανοσοποιητικό
  Το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται μεταβολές στη λειτουργία του με τη γήρανση και η ικανότητά του να αποφεύγει τις λοιμώξεις επιδεινώνεται προοδευτικά. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη L-καρνιτίνης με συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της δραστηριότητας των κυττάρων του, ιδίως των λεμφοκυττάρων (4-5).
 4. Ανδρική Αναπαραγωγική Υγεία
  Η L-καρνιτίνη παρέχει πολύτιμη στήριξη στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Κλινικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών αναφέρουν ότι η L-καρνιτίνη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα και μπορεί να παίζει ρόλο στον ενεργειακό του μεταβολισμό. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της κινητικότητας του σπέρματος, συμβάλλοντας έτσι στην ικανότητά του να φθάσει στο ωάριο (6-9).
 5. Υγεία Νευρικού Συστήματος
  Η ακετυλο-L-καρνιτίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των οξειδωτικών βλαβών στο νευρικό σύστημα και στην αποκατάσταση της σωστής νευδιαβίβασης. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της νευρομετάδοσης στον εγκέφαλο και συνεπώς στη βελτίωση της ικανότητας μάθησης. Η ακετυλο-L-καρνιτίνη μπορεί να ωφελήσει σε διάφορες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, ενώ τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της κυτταρικής απόκρισης στο στρες σε συνθήκες υγείας και νόσου του εγκεφάλου (10-12).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Volek JS et al. L-Carnitine L-tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Feb;282(2):E474-82.
2. Miguel-Carrasco JL et al, The role of inflammatory markers in the cardioprotective effect of L- carnitine in L-NAME induced hypertension. Am J Hypertens. 2008 Nov;21(11):1231-7.
3. Serati AR et al, Cardiology. L-carnitine treatment in patients with mild diastolic heart failure is associated with improvement in diastolic function and symptoms. 2010;116(3):178-82.
4. Thangasamy T et al L-carnitine mediates protection against DNA damage in lymphocytes of aged rats, Biogerontology. 2009 Apr;10(2):163-72. Epub 2008 Jul 16.
5. Thangasamy T et al Role of L-carnitine in the modulation of immune response in aged rats, Clin Chim Acta. 2008 Mar;389(1-2):19-24. Epub 2007 Nov 28.
6. Sinclair S. Male infertility: nutritional and environmental considerations. Altern Med Rev. 2000;5:28–38.
7. Matalliotakis I, et al, L-carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality,Department of Obstetrics and Gynecology, University Hospital, Heraklion, Crete, Greece.
8. Costa M, Canale D, Filicori M, et al. L-carnitine in idiopathic asthenozoospermia: a multicenter study. Andrologia 1994;26:155–9. Vitali G, Parente R, Melotti C. Carnitine supplementation in human idiopathic asthenospermia: clinical results. Drugs Exp Clin Res 1995;21:157–9.
9. Agarwal A, Nallella KP, Allamaneni SS, Said TM. Role of antioxidants in treatment of male infertility: an overview of the literature. Reprod Biomed Online. 2004;8:616–627.
10. Rump TJ et al. Acetyl-L-carnitine protects neuronal function from alcohol-induced oxidative damage in the brain. Free Radic Biol Med. 2010 Nov 30;49(10):1494-504).
11. Kobayashi S et al. Acetyl-L-carnitine improves aged brain function. Geriatr Gerontol Int. 2010 Jul;10 Suppl 1:S99-106.
12. Calabrese V et al, Redox homeostasis and cellular stress response in aging and neurodegeneration. Methods Mol Biol. 2010;610:285-308.

Σχετικά προϊόντα

 Ultra L-Carnitine & ALA

Το Ultra L-Carnitine & ALA είναι ένας μοναδικός συνδυασμός L-καρνιτίνης και αλφα λιποϊκού οξέος. Η L-καρνιτίνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους έχουν έναν απαιτητικό τρόπο ζωής ή ασχολούνται με τον αθλητισμό.

 Wellman Original

Το Wellman Original είναι μια αυθεντική ανδρική πολυβιταμίνη. Έχει σχεδιαστεί για άνδρες όλων των ηλικιών και περιέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη γενική υγεία και τη ζωτικότητα τους.

 Wellman Sport

Το Wellman Sport είναι μια εξειδικευμένη πολυβιταμίνη για άνδρες που αθλούνται. Περιέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης και στην καλή λειτουργία των μυών.

 Wellman Conception

Το Wellman Conception είναι ένας μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άνδρες. Περιέχει ψευδάργυρο που συμβάλλει στη φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή και σελήνιο που βοηθά στη φυσιολογική σπερματογένεση.

 Wellwoman Sport

Το Wellwoman Sport είναι μια εξειδικευμένη πολυβιταμίνη για γυναίκες που αθλούνται. Περιέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης και στην καλή λειτουργία των μυών.

 Wellteen Him

Το Wellteen Him είναι μια πλήρης πολυβιταμίνη για αγόρια 13-19 ετών. Περιέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και Q10 που συμβάλλουν στη γενική υγεία και ευεξία, στη μείωση της κόπωσης και στη φυσιολογική νοητική επίδοση.