L-Τυροσίνη

L-Τυροσίνη

Η L-τυροσίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ κι επομένως δεν θεωρείται αναγκαία η πρόσληψή της μέσω της διατροφής. Εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών και η λήψη της με συμπλήρωμα προτείνεται συνήθως για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της διάθεσης, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η L-τυροσίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να συντεθεί στο σώμα από L-φαινυλαλανίνη.

ΔΡΑΣΗ

Η L-τυροσίνη εντοπίζεται μέσα στις πρωτεΐνες του σώματος, ενώ επιπλέον αποτελεί την πρώτη ύλη από την οποία σχηματίζεται μια ομάδα νευροδιαβιβαστών (χημικές ενώσεις του εγκεφάλου), οι κατεχολαμίνες. Μια από τις κατεχολαμίνες που σχηματίζεται από L-τυροσίνη είναι η αδρεναλίνη, η οποία μαζί με άλλους νευροδιαβιβαστές βοηθά στην εστίαση του μυαλού και τη βελτίωση της συγκέντρωσης σε καταστάσεις στρες (1). Η L-τυροσίνη είναι επίσης πρόδρομος της ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα και της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης (2).

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΤΥΡΟΣΙΝΗΣ

  1. Τα συμπληρώματα L-τυροσίνης έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε μερικές μορφές κατάθλιψης, ειδικότερα στην περίπτωση κατάθλιψης με κόπωση και απάθεια. Ουσιαστικά, η L-τυροσίνη βοηθά στην αντικατάσταση των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών που μειώνονται από το στρες (1,3,4).
  2. Ομοίως, τα συμπληρώματα L-τυροσίνης συνιστώνται σε περιπτώσεις που ένα άτομο δεν έχει διάθεση για παραγωγικότητα ή δεν μπορεί εύκολα να συγκεντρωθεί (1).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δοσολογία μέχρι 6g ημερησίως είναι απολύτως ασφαλής για τους ενήλικες, αλλά για την εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος δεν χρειάζεται να υπερβαίνονται τα 2000mg ημερησίως.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Η L-τυροσίνη θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή μελάνωμα.
  2. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα με αναστολείς της ΜΑΟ (μονοαμινοξειδάση).
  3. Δεν πρέπει επίσης να λαμβάνεται από έγκυες ή σχιζοφρενείς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "The Healing Nutrients Within", E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
2. Santana C, et al. Changes in tyrosine hydroxylase activity and melatonin synthesis in rat pineal glands throughout 72 hours of incubation. Neurosci Lett, 173;1-2:119-123 1994.
3. Kaneko M, Watanabe Km Kumashiro H. Plasma ratios of tryptophan and tyrosine to other large neutral Amino Acids in manic-depressive patients. Jpn J Psychiatry Neurol, 46;3:711-720 1992.
4. Fernstrom JD. Dietary Amino Acids and brain function. J Am Diet Assoc, 94;1:71-77 1994.