Αντιοξειδωτικά
Καροτενοειδή και φλαβονοειδή
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελευθέρων ριζών που παράγονται στο σώμα και για αυτό το λόγο είναι γνωστά και ως «εκκαθαριστές» ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικές οξειδωτικές (τοξικές) ουσίες που παράγονται με το κάπνισμα, το άγχος, τη μόλυνση, την έκθεση στον ήλιο αλλά και από τις μεταβολικές διεργασίες του ίδιου μας του οργανισμού. Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών οδηγεί στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες δυσλειτουργίες και βλάβες στον οργανισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων στο μέλλον.
Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν φυσιολογικά στα τρόφιμα, όπως στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ υπάρχουν και σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα και προϊόντα βοτάνων. Είναι μια ευρεία κατηγορία συστατικών που περιλαμβάνει πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικά και άλλα συστατικά. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες C και E, το β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το α-λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10, η κυστεΐνη, η πυκνογενόλη, το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού, το εκχύλισμα από πράσινο τσάι κ.α.