Βιοφλαβονοειδή

Βιοφλαβονοειδή

Τα βιοφλαβονοειδή είναι φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και τους αποδίδουν το χαρακτηριστικό μπλε, πράσινο ή πορφυρό τους χρώμα. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, ενδυναμώνουν τα αγγεία και βοηθούν τα άτομα με αλλεργίες. Τα πιο γνωστά βιοφλαβονοειδή είναι η κουερσετίνη (ή βαλανοκετόνη), η εσπεριδίνη και η ρουτίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα βιοφλαβονοειδή είναι μια μεγάλη ομάδα φυτικών χρωστικών που συναντώνται στις τροφές. Τα βιοφλαβονοειδή (π.χ. κουερσετίνη, εσπεριδίνη, ρουτίνη) απαντώνται στη φύση συνδυαζόμενα με τη βιταμίνη C. Για παράδειγμα στα πορτοκάλια, η βιταμίνη C περιέχεται στο χυμό, ενώ τα βιοφλαβονοειδή στην εντεριώνη.

ΔΡΑΣΗ

  1. Τα βιοφλαβονοειδή και τα καρετονοειδή προσδίδουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Η χλωροφύλλη προσδίδει το πράσινο χρώμα στα φυτά και αποτελεί το κεντρικό συστατικό του ενεργειακού τους συστήματος. Τα βιοφλαβονοειδή προσδίδουν το μπλε, το πορφυρό και το ανοιχτό πράσινο χρώμα, καθώς και κάποιες αποχρώσεις του κόκκινου. Τα καρετονοειδή προσδίδουν το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο χρώμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των παραπάνω συστατικών συναντώνται στον εξωτερικό φλοιό (φλούδα) και στους σπόρους. Ο ρόλος των φλαβονοειδών είναι η προστασία των κυττάρων των φυτών από την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
  2. Έχει αποδειχθεί ότι τα βιοφλαβονοειδή αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C. Σε έρευνα μάλιστα βρέθηκε ότι η πρόσληψη της βιταμίνης C ήταν 35% υψηλότερη σε εκχύλισμα εσπεριδοειδών σε σχέση με τη σκέτη βιταμίνη C (1).
  3. Τα βιοφλαβονοειδή είναι σημαντικά για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων (μικρά περιφερειακά αγγεία) και η λήψη τους με κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να ωφελήσει άτομα με προβλήματα του κυκλοφορικού ή άτομα που εμφανίζουν εύκολα μώλωπες. Επίσης, μπορεί να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και να ωφελήσουν άτομα με αιμορροΐδες, αλλεργίες, άσθμα και συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι τα βιοφλαβονοειδή έχουν ελαφριά αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση (2).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τα βιοφλαβονοειδή είναι απολύτως ασφαλή και δεν έχουν τοξική δράση.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν έχουν παρατηρηθεί αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Am J Clin Nutrition, 1988,48:601-604.
2. “Handbook of Dietary Supplements”, Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.

Σχετικά προϊόντα

 Vitamin C 1000mg

Το Vitamin C 1000mg της Quest είναι μια αναβράζουσα βιταμίνη C με υπέροχη γεύση πορτοκάλι. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ιδανική για περιόδους έξαρσης ιώσεων και κρυολογημάτων.

 Vitamin C 1000mg timed release

Το Vitamin C 1000mg της Quest παρέχει στον οργανισμό υψηλή δόση βιταμίνης C σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση και σίγουρο αποτέλεσμα.

 Bio C Complex

Το Bio C Complex της Quest είναι μια μοναδική σύνθεση με βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή που συμβάλλει στην διατήρηση της καλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και του ανοσοποιητικού.

 Once A Day quick release

Το Once A Day της Quest είναι μια πλήρης πολυβιταμίνη. Ο συνδυασμός των συστατικών της έχει ως στόχο να προσφέρει ενέργεια και να μειώσει την κόπωση. Είναι μια πολυβιταμίνη που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε οργανισμό.

 Super Once A Day timed release

Η Super Once A Day, η πιο ενισχυμένη πολυβιταμίνη της Quest, είναι σχεδιασμένη για όσους θέλουν να διατηρήσουν τις λειτουργίες του οργανισμού τους σε καλό επίπεδο, ακόμα και αν η καθημερινότητα μπορεί να είναι αρκετά έντονη, σωματικά και ψυχικά.