Κουερσετίνη

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη είναι μια φυτική ουσία που ανήκει στα βιοφλαβονοειδή. Έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Η κουερσετίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ωφέλιμη δράση της στα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κουερσετίνη (ή κερκετίνη ή βαλανοκετόνη) ανήκει στην τάξη των βιοφλαβονοειδών, που αποτελείται από υδατοδιαλυτές χρωστικές των φυτών. Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί. Η κουερσετίνη προστατεύει τα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος από τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου, διότι προλαμβάνει τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, συνιστάται για την αντιμετώπιση αλλεργιών και άλλων σχετικών παθολογικών καταστάσεων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 200 έως 400mg τρεις φορές την ημέρα. Η κουερσετίνη απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΚΟΥΕΡΣΕΤΙΝΗΣ

  1. Αλλεργικές Παθολογικές Καταστάσεις
    Η κουερσετίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη χρήση της στη θεραπεία αλλεργικών παθολογικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, του αλλεργικού κατάρρου, του εκζέματος και της κνίδωσης. Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι η κουερσετίνη εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα ανοσοποιητικά κύτταρα (1). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις που να καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κουερσετίνης στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
  2. Υγεία της Καρδιάς
    Προκαταρτικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να συμβάλλει στη πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και του εγκεφαλικού επεισοδίου (2,3).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, τα νεαρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ασθένειες του ήπατος ή των νεφρών θα πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά την κουερσετίνη, καθώς δεν έχουν ακόμη οριστεί οι μέγιστες ασφαλείς δοσολογίες για τις περιπτώσεις αυτές.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αντενδείξεις για την κουερσετίνη.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η κουερσετίνη εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί, τα γκρέιπ φρουτ, τα κρεμμύδια, τα μήλα και το μαύρο τσάι. Ταυτόχρονα εντοπίζεται, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα φασόλια. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς συμπληρώματα προκειμένου να εξασφαλίσει τις κατάλληλες θεραπευτικές δοσολογίες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Ogasawara H and Middleton E Jr. Effect of selected flavonoids on histamine release (HR) and hydrogen peroxide generation by human leukocytes. J Allergy Clin Immunol 75: 184, 1985.
2. Constant J. Alcohol, ischemic heart disease, and the French paradox. Coron Artery Dis 8: 645-649, 1997.
3. Keli SO, et al. Dietary flavonoids, antioxidant vitamins, and incidence of Stroke: the Zupthen study. Arch Intern Med 147: 637-642, 1996.