Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)

Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)

Το CLA ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που συμβάλλει, σύμφωνα με μελέτες, στη μείωση του λιπώδους ιστού και στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, βοηθώντας στην απόκτηση ενός καλλίγραμμου σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το CLA είναι ένα φυσικό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής. Παράγεται από λινολενικό οξύ στη μεγάλη κοιλία (πρώτη κοιλότητα του στομάχου) των βοοειδών, των κατσικών, των προβάτων και άλλων μηρυκαστικών ζώων. Τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος από αυτά τα ζώα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε CLA. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως στις μέρες μας οι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ λιγότερο CLA με τη διατροφή τους σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Το CLA προσδιορίστηκε πρώτη φορά από τον Dr Michael Pariza στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αρχικά, ο Dr. Pariza βρήκε ότι τα εκχυλίσματα από μαγειρεμένο βοδινό έχουν αντι-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Από την ανακάλυψή του αυτή και μετά διαπιστώθηκαν πολλά οφέλη του CLA στην ανθρώπινη υγεία, όπως το ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της σύστασης του σώματος (αναλογία λίπους προς μύες), στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού. Το CLA αναφέρεται σε μια ομάδα ισομερών του λινολεϊκού οξέος. Τα δύο βιολογικά ενεργά ισομερή είναι το cis-9, trans -11 (η κυρίαρχη μορφή στη διατροφή) και το trans -10, cis-12.

Το CLA που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα προέρχεται συνήθως από το λάδι του φυτού safflower και είναι μια πλούσια πηγή λινολεϊκού οξέος. Οι πηγές που περιέχονται στα συμπληρώματα περιέχουν μία αναλογία 50:50 μείγματος ισομερών cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12. Το ισομερές cis-9, trans-11 λειτουργεί ως ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το ισομερές trans-10, cis-12 σχετίζεται με τη μείωση του λίπους του σώματος.

ΔΡΑΣΗ

Η δραστηριότητα του CLA δεν περιορίζεται σε μία μόνο δράση. Το CLA έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει σε κάποιο βαθμό στην υγεία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς, σημαντική όμως θεωρείται η δράση του και προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή αναλογία λίπους προς μύες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το CLA έχει δύο κύρια σημεία δράσης: τα λιποκύτταρα, το κύριο μέρος αποθήκευσης του λίπους στο σώμα και τα σκελετικά μυικά κύτταρα, το κύριο μέρος όπου το λίπος καίγεται προς παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτες, το CLA μειώνει το λίπος στο σώμα ως εξής:

  1. μειώνει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται μετά το φαγητό
  2. αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο διασπάται το λίπος στα λιποκύτταρα
  3. αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο καίγεται το λίπος

Ο τρόπος με τον οποίο δρα το CLA προάγει τη μείωση του λίπους του σώματος και συνεπώς μπορεί να βελτιώσει τη σύστασή του. Εξίσου σημαντικό είναι ότι βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας έχοντας ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιπώδους και μυϊκού ιστού στο σώμα. Εφόσον οι μύες έχουν μεγαλύτερο βάρος από το λίπος, τα άτομα που λαμβάνουν CLA με συμπλήρωμα είναι πιο πιθανό να δουν μια βελτίωση στη δομή του σώματός τους παρά μια δραματική μείωση του σωματικού τους βάρους.