Βιοτίνη

Βιοτίνη

Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή ψυχολογική κατάσταση και στην υγεία των βλεννογόνων, του δέρματος και των μαλλιών. Υπάρχει σε τροφές όπως το συκώτι, η μαγιά, τα αυγά κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και εντοπίστηκε πρώτη φορά στο ασπράδι του ωμού αυγού, όπου είναι συνδεδεμένη με την αβιδίνη.

ΔΡΑΣΗ

Όπως και άλλες βιταμίνες Β, η βιοτίνη εμπλέκεται στον ενδιάμεσο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Είναι ζωτικής σημασίας για τη λιπογένεση (παραγωγή λιπών), τη γλυκονεογένεση (παραγωγή γλυκογόνου) και για το μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η έλλειψη βιοτίνης είναι σπάνια στους ενήλικες, με εξαίρεση εκείνους που συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμών αυγών. Τα συμπτώματά της είναι η αποφολιδωτική δερματίτιδα και η απώλεια μαλλιών. Πιο ακραία πειραματική έλλειψη βιοτίνης έχει οδηγήσει σε ανορεξία, ναυτία, κατάθλιψη και παραισθήσεις. Όλα αυτά τα συμπτώματα αναστρέφονται μετά από ένεση με βιοτίνη. Η έλλειψη βιοτίνης είναι πιο συχνή στα μωρά και οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και νόσο του Leiner (αποφολιδωτική ερυθροδερμία).

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 0,5mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 0,05mg (50μg).

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΙΟΤΙΝΗ

  1. Η βιοτίνη μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της νόσου του Leiner (1).
  2. Τα συμπληρώματα βιοτίνης πολλές φορές συνιστώνται σε περιπτώσεις ατόμων με Candida albicans διότι πιστεύεται ότι η βιοτίνη μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή της Candida στην επιθετική μυκητώδη της μορφή.
  3. Επίσης, η βιοτίνη έχει βρεθεί ότι είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των εύθραυστων νυχιών, της ακμής, της ευθραυστότητας των μαλλιών και της αλωπεκίας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η βιοτίνη έχει χορηγηθεί σε παιδιά σε δόση μέχρι 40mg χωρίς παρενέργειες και θεωρείται μια ασφαλής βιταμίνη, ακόμα και όταν χορηγείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Τα αντισπασμωδικά (carbamazepine, phenobarbitone, phenytoin και primidone) μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε βιοτίνη (2).

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Μαγιά μπύρας 0,08
Νεφρά χοίρου 0,032
Μαγιά 0,027
Συκώτι χοίρου 0,027
Πίτουρο σταριού 0,014
Αυγό, μαγειρεμένο (το καθένα) 0,012
Φύτρο σταριού 0,012
Κοτόπουλο 0,010
Ψωμί ολικής άλεσης 0,006
Αρνί 0,006
Ψάρι, λιπαρό 0,005
Καρότα 0,003
Τυρί 0,002
Γάλα 0,002

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Soini Y et al. Aberrant accumulation of p53 associates with Ki67 and mitotic count in benign Skin lesions. Br J Dermatol, 131;4:514-520, 1994.
2. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.

Σχετικά προϊόντα

 Electrolytes

Τo Electrolytes είναι αναβράζουσες ταμπλέτες με 8 βιταμίνες και 5 μέταλλα που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 B Complex quick release

Το B Complex quick release της Quest, με σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, ενισχύοντας την απελευθέρωση ενέργειας. Σε ταμπλέτες γρήγορης αποδέσμευσης για την άμεση προσφορά των βιταμινών στον οργανισμό.

 B Complex timed release

Το B Complex timed release της Quest έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ιδανικό για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση.