Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην υγεία της καρδιάς, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχει σε τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, το γάλα, το κρέας, τα φιστίκια, η μαγιά, η σόγια κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η θειαμίνη είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B1 και απομονώθηκε πρώτη φορά το 1926 από ρύζι.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Η θειαμίνη είναι μια από τις πιο ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες βιταμίνες. Είναι υδατοδιαλυτή και καταστρέφεται με το μαγείρεμα ή την απόψυξη κατεψυγμένων φαγητών. Επίσης, καταστρέφεται ταχέως σε αλκαλικό περιβάλλον (π.χ. διττανθρακικό νάτριο – σόδα) και από το φως. Επιπλέον, το συντηρητικό sulphur dioxide καταστρέφει τη θειαμίνη.

ΔΡΑΣΗ

Η θειαμίνη δρα στο σώμα ως μέρος του συνενζύμου thiamin pyrophosphate. Αυτό το συνένζυμο είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και το αλκοόλ.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Στο Δυτικό Κόσμο σπανίως συναντάται έλλειψη θειαμίνης. Σοβαρή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε μπέρι-μπέρι (beri-beri), το οποίο είναι θανατηφόρο αν δεν χορηγηθεί γρήγορα θειαμίνη. Τα συμπτώματα του beri-beri είναι η μυϊκή αδυναμία, η ναυτία, η έλλειψη όρεξης και η κατακράτηση υγρών και οδηγούν σε βλάβες στην καρδιά και τους πνεύμονες. Μικρότερου μεγέθους ελλείψεις θειαμίνης μπορούν να προκαλέσουν πνευματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, ευερεθιστικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βάρους και γαστρεντερικές διαταραχές.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 100mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 1,1mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΙΑΜΙΝΗ

  1. Αποφυγή έλλειψης
    Η θειαμίνη μπορεί να ληφθεί με συμπλήρωμα προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα έλλειψης. Παράγοντες που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε θειαμίνη είναι η υψηλή λήψη υδατανθράκων, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (1) και το σωματικό ή πνευματικό στρες (2).
  2. Εντομοαπωθητικό
    Η θειαμίνη μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ως εντομοαπωθητικό σε ορισμένα άτομα, απαιτούνται όμως μελέτες ελέγχου για να επιβεβαιωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός (1).
  3. Βελτίωση Διάθεσης
    Η λήψη θειαμίνης με συμπλήρωμα έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώνει τη διάθεση κάνοντας τους ανθρώπους να νιώθουν πιο νηφάλιοι, ενεργητικοί και με διαύγεια συγκριτικά με εκείνους που δεν παίρνουν συμπλήρωμα με θειαμίνη (3).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μακροχρόνια δια του στόματος λήψη δόσης μέχρι 3000mg θειαμίνης ανά ημέρα δεν έχει προκαλέσει παρενέργειες σε ενήλικες.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη θειαμίνη.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Μαγιά 3,1
Εμπλουτισμένα δημητριακά 1,8
Ξηρή σόγια 1,1
Χοιρινή μπριζόλα 0,57
Ρύζι 0,41
Ψωμί ολικής άλεσης 0,34
Μπιζέλια, κατεψυγμένα 0,32
Φιστίκια peanuts, ψημένα 0,23
Ψωμί, λευκό 0,21
Πατάτες 0,2
Κοτόπουλο 0,11
Βοδινό κρέας, μπριζόλα 0,06
Γάλα 0,05

Οι κύριες πηγές θειαμίνης στη διατροφή είναι το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, το γάλα και το κρέας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
2. Romero IA, et al. Early metabolic changes during m-Dinitrobenzene neurotoxicity and the possible role of oxidative stress. Free Radical Biol Med,18;2:311-319, 1995.
3. Benton D, Griffiths R, Haller J. Thiamine supplementation mood and cognitive functioning. Psychopharmacology, 129:66-71, 1997.

Σχετικά προϊόντα

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 B Complex quick release

Το B Complex quick release της Quest, με σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, ενισχύοντας την απελευθέρωση ενέργειας. Σε ταμπλέτες γρήγορης αποδέσμευσης για την άμεση προσφορά των βιταμινών στον οργανισμό.

 B Complex timed release

Το B Complex timed release της Quest έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ιδανικό για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση.