Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην υγεία των βλεννογόνων, του δέρματος και των ματιών. Υπάρχει σε τροφές όπως το γάλα, το κρέας, η μαγιά, το φύτρο σταριού, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα αυγά κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) αποτελεί μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β και έχει κίτρινο χρώμα. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από ορό γάλακτος το 1933 από τον Dr. Khun.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Η ριβοφλαβίνη παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά καταστρέφεται σε αλκαλικό περιβάλλον (π.χ. διττανθρακικό νάτριο – σόδα) και από την έκθεση στον ήλιο.

ΔΡΑΣΗ

Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στο σχηματισμό των απαραίτητων συνενζύμων FAD (flavin adenine dinucleotide) και FMN (flavin mononucleotide), τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Συνήθως, τα συμπτώματα της έλλειψης ριβοφλαβίνης έχουν τη μορφή στοματικών ενοχλήσεων όπως πληγές, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα. Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 1,4mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ

 1. Η λήψη ριβοφλαβίνης με συμπλήρωμα είναι απαραίτητη για εκείνους που παρουσιάζουν έλλειψη σ’ αυτή τη βιταμίνη. Η έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι σχετικά συνήθης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί μερική ή ολική γαστρεκτομή και σε ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί με χλωραμφενικόλη ή άλλα αντιβιοτικά.
 2. Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση υψηλών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης σε παθήσεις των ματιών, όπως η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων) και η κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς) (1).
 3. Θεωρείται ότι η ριβοφλαβίνη είναι σποραδικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ημικρανιών (2) και των μυϊκών κραμπών, χωρίς όμως αυτό να έχει τεκμηριωθεί.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η λήψη δόσης μεγαλύτερης των 120mg ριβοφλαβίνης ανά ημέρα για 10 μήνες δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Η απορρόφηση της ριβοφλαβίνης από το έντερο περιορίζεται από τη μειωμένη διαλυτότητά της κι επομένως είναι απίθανο να απορροφηθεί τέτοια ποσότητα που να είναι επιβλαβής.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Διουρητικά
  Τα thiazide διουρητικά μπορούν να αυξήσουν την έκκριση ριβοφλαβίνης.
 2. Αντιβιοτικά
  Η ριβοφλαβίνη είναι ασταθής παρουσία των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη και τετρακυκλίνη και πρέπει να λαμβάνεται χωριστά από αυτά.
 3. Methotrexate
  Η ριβοφλαβίνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στο αντικαρκινικό φάρμακο methotrexate.

Σημείωση: τα συμπληρώματα με ριβοφλαβίνη μπορεί να προκαλέσουν έναν ακίνδυνο κίτρινο χρωματισμό των ούρων.

Συνήθως οι βιταμίνες Β λαμβάνονται όλες μαζί. Παρόλα αυτά δεν είναι επιβλαβές να ληφθεί μόνο ριβοφλαβίνη για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Μαγιά 11,0
Συκώτι αρνιού 4,64
Νεφρά γουρουνιού 2,58
Εμπλουτισμένα δημητριακά 1,6
Φύτρο σταριού 0,61
Τυρί, τσένταρ 0,5
Αυγά 0,47
Βοδινό κρέας, μπριζόλα 0,23
Γάλα 0,17
Κοτόπουλο 0,13

Οι κύριες πηγές ριβοφλαβίνης στη διατροφή είναι το γάλα, το κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αυγά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
2. Schoenen J, Lenaerts M, Bastings E. Cephalagia, 1994,14;5:328-329.

Σχετικά προϊόντα

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.

 Active

Τo Active είναι αναβράζουσες ταμπλέτες βιταμινών Β με καφεΐνη & ινοσιτόλη για άμεση απελευθέρωση ενέργειας.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 B Complex quick release

Το B Complex quick release της Quest, με σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, ενισχύοντας την απελευθέρωση ενέργειας. Σε ταμπλέτες γρήγορης αποδέσμευσης για την άμεση προσφορά των βιταμινών στον οργανισμό.

 B Complex timed release

Το B Complex timed release της Quest έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ιδανικό για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση.