Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)

Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης, στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και στην καλή πνευματική απόδοση. Υπάρχει σε τροφές όπως το συκώτι, η μαγιά μπύρας, οι σπόροι, τα καρύδια, τα αυγά κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το όνομα παντοθενικό οξύ προέρχεται από τη λέξη "πάντοθεν" λόγω της τεράστιας διάδοσής του στις τροφές. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β. Η βιταμίνη αυτή είναι κατά κανόνα παρούσα στα συμπληρώματα στη μορφή calcium pantothenate (παντοθενικό ασβέστιο).

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Το παντοθενικό οξύ καταστρέφεται από τη θερμότητα, το όξινο (π.χ. ξίδι) ή το αλκαλικό περιβάλλον (π.χ. διττανθρακικό νάτριο - σόδα). Επίσης, καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

ΔΡΑΣΗ

Το παντοθενικό οξύ αποτελεί τμήμα του συνενζύμου Α που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απελευθέρωσης ενέργειας από τις τροφές (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλ). Το παντοθενικό οξύ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των επινεφριδίων και το σχηματισμό των αντισωμάτων.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Σημαντική έλλειψη παντοθενικού οξέος δεν προκαλεί κάποια καλά προσδιορισμένη ασθένεια. Άνθρωποι που οικειοθελώς στέρησαν από τον οργανισμό τους το παντοθενικό οξύ βίωσαν συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο, ζαλάδες, μυική αδυναμία και γαστρεντερικές διαταραχές.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 500mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 6mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ

 1. Άγχος
  Λόγω του γνωστού του ρόλου στην υγεία των επινεφριδίων και στην παραγωγή των κορτικοστεροειδών ορμονών, το παντοθενικό οξύ συχνά συνιστάται ως συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσει το σώμα να ανταπεξέλθει στο άγχος.
 2. Αλλεργίες
  Το παντοθενικό οξύ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στο αναπνευστικό (1) και το πεπτικό σύστημα.
 3. Αρθρίτιδες
  Το παντοθενικό οξύ συχνά λαμβάνεται από άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα τους. Επιπλέον, μελέτες που διερευνούν την επίδραση συμπληρώματος παντοθενικού οξέος σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα (1).
 4. Ακμή
  Η έλλειψη παντοθενικού οξέος συνδέεται με την ακμή. Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη συμπληρώματος με παντοθενικό οξύ μπορεί να ωφελήσει στην περίπτωση αυτή (2).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε νέους άνδρες που τους δόθηκαν 10g calcium pantothenate την ημέρα για 6 εβδομάδες δεν παρατηρήθηκε τοξική δράση, αλλά τέτοιες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και γαστρεντερικές διαταραχές.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το παντοθενικό οξύ.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Μαγιά μπύρας 9,5
Συκώτι χοίρου 6,5
Μαγιά 3,8
Καρύδια 2,7
Πίτουρο σταριού 2,4
Φύτρο σταριού 2,2
Αυγά 1,8
Πουλερικά 1,2

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
2. Leueng LH. Pantothenic acid deficiency as the pathogenesis of Acne vulgaris. Med Hypotheses, 44;6:490-492, 1995.

Σχετικά προϊόντα

 Electrolytes

Τo Electrolytes είναι αναβράζουσες ταμπλέτες με 8 βιταμίνες και 5 μέταλλα που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 B Complex quick release

Το B Complex quick release της Quest, με σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, ενισχύοντας την απελευθέρωση ενέργειας. Σε ταμπλέτες γρήγορης αποδέσμευσης για την άμεση προσφορά των βιταμινών στον οργανισμό.

 B Complex timed release

Το B Complex timed release της Quest έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ιδανικό για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση.