Βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος και στη διατήρηση της υγείας των οστών. Υπάρχει σε τροφές όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η σόγια κ.α. Η κατανάλωση λαχανικών είναι συνήθως αρκετή για την κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων σε βιταμίνη Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον κατάλληλο σχηματισμό των οστών και την πήξη του αίματος. Χορηγείται στα νεογέννητα για την πρόληψη της εμφάνισης έλλειψης, έναν κίνδυνο στα βρέφη που θηλάζουν. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Κ. Η φυσική φυτική μορφή της βιταμίνης Κ ονομάζεται φυλλοκινόνη (phylloquinone).

ΔΡΑΣΗ

Η βιταμίνη Κ απαιτείται για την κατάλληλη μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη για τον κατάλληλο σχηματισμό των οστών και την πήξη του αίματος. Επιπλέον η βιταμίνη Κ ενισχύει τη δράση του ασβεστίου σ’ αυτές τις λειτουργίες.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η έλλειψη βιταμίνης K μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία, παρόλο που αυτό εμφανίζεται σπάνια. Άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις κακής απορρόφησης και τα μωρά που θηλάζουν βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Κ.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 75μg.
Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να είναι αρκετή για την κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων σε βιταμίνη Κ.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ

 1. Κοιλιοκάκη
  Η βιταμίνη Κ προτείνεται ως συμπλήρωμα στους ασθενείς με κοιλιοκάκη που έχουν έλλειψη βιταμίνης Κ.
 2. Οστεοπόρωση
  Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ενισχύοντας τη δραστηριότητα του ασβεστίου και διευκολύνοντας τη δόμηση των οστών.
 3. Πρωινή αδιαθεσία
  Η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της πρωινής αδιαθεσίας. Η δράση μπορεί να ενισχυθεί αν συνδυαστεί με βιταμίνη C (1).
 4. Βαρφαρίνη (warfarin)
  Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Κ για να αντιμετωπίσουν την υπερδοσολογία του φαρμάκου βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό που επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Στα άτομα που παίρνουν βαρφαρίνη και χρειάζονται χειρουργείο δίνεται επίσης βιταμίνη Κ για να αποφύγουν την υπέρμετρη αιμορραγία.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η φυλλοκινόνη δεν φαίνεται να προκαλεί παρενέργειες.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η δράση ορισμένων συνταγογραφούμενων αραιωτικών του αίματος μπορεί να διαταραχθεί από τη βιταμίνη Κ. Μόνο κάτω από ιατρική καθοδήγηση πρέπει τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα να χρησιμοποιούν συμπληρώματα με βιταμίνη Κ.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (μg/100g)
Πράσινα φύλλα ρέβας 650
Νεφρά βοδινού 100-300
Συκώτι βοδινού 100-300
Μπρόκολο 100-300
Λάχανο 100-300
Κουνουπίδι 100-300
Μαρούλι 100-300
Σπόροι σόγιας 100-300
Σπανάκι 100-300
Αλφάλφα 10-100
Μπέικον 10-100
Νιφάδες πίτουρου 10-100
Βούτυρο 10-100
Τυρί 10-100
Κρόκος αυγού 10-100
Πατάτα 10-100
Φράουλα 10-100
Ντομάτα 10-100
Στάρι 10-100

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Merkel, R. "The use of menadione bisulfite and ascorbic acid in the treatment of nausea and Vomiting of Pregnancy." Am J Ob Gyn. 1952, 64, pp. 416-418.

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-grow

Το Pregnall bio-grow της Quest είναι μια πλήρης σύνθεση με 24 βιο-διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, χολίνη, σίδηρο και βιταμίνες, που υποστηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Pregnall bio-plus

Το Pregnall bio-plus της Quest συνδυάζει τις αυθεντικές πολυθρεπτικές ταμπλέτες Pregnall bio-grow και DHA κάψουλες, δίνοντας επιπλέον συστατικά στη μέλλουσα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Osteo Q-Life

To Osteo Q-Life της Quest είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο, βιταμίνες D3 & K2, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, για την υποστήριξη των οστών και των μυών.

 Vitamin D3 & K2

To Vitamin D3 & K2 της Quest παρέχει 2500i.u. βιταμίνης D στην ιδανική μορφή της χοληκαλσιφερόλης σε συνδυασμό με 100μg βιταμίνη Κ, για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών, των δοντιών και των μυών.