Φυλλικό Οξύ

Φυλλικό Οξύ

Το φυλλικό ή φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στη φυσιολογική αιμοποίηση, στην υγεία της καρδιάς, στη μείωση της κόπωσης, στη σύνθεση του DNA και στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Υπάρχει σε τροφές όπως το συκώτι, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, η μαγιά κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το φυλλικό οξύ εντοπίστηκε πρώτη φορά στη μαγιά και θεωρήθηκε "αντι-αναιμικός" παράγοντας. Είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Το φυλλικό οξύ είναι ασταθές στη θερμότητα, το νερό και το αλκαλικό περιβάλλον. Πρέπει να εφαρμόζονται προσεκτικές μέθοδοι μαγειρέματος για να διασφαλισθεί ότι αυτό παραμένει σε κατάλληλη ποσότητα στην τροφή.

ΔΡΑΣΗ

Το φυλλικό οξύ απαιτείται για πολλές φυσιολογικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται για τη σύνθεση του DNA κι επομένως για την κυτταρική διαίρεση. Επίσης εμπλέκεται στην παραγωγή των μη απαραίτητων αμινοξέων μεθειονίνη και γλυκίνη.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία (βλέπε βιταμίνη Β12), η οποία συχνά συνοδεύεται από λευκοπενία (ελαττωμένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων). Επίσης, η έλλειψη αυτή μπορεί να επιδράσει αρνητικά στους ιστούς που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως στο βλεννογόνο του εντέρου, καθώς και να επηρεάσει την ανάπτυξη στα μωρά και τα μικρά παιδιά. 

Τα άτομα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης φυλλικού οξέος είναι τα ακόλουθα:

 • Ηλικιωμένοι (που τείνουν να έχουν φτωχό διαιτολόγιο ή μειωμένη απορρόφηση)
 • Άτομα με σύνδρομα κακής απορρόφησης στο έντερο (ιδίως στεατόρροια, όπου τα κόπρανα περιέχουν άπεπτο λίπος)
 • Έγκυες γυναίκες (το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει αυξημένες απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ από τις αποθήκες φυλλικού οξέος της μητέρας του)
 • Αλκοολικοί

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 400μg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 200μg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΦΥΛΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

 1. Ελαττώματα κατά τη Γέννηση
  Η λήψη 400μg φυλλικού οξέος την ημέρα πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς η λήψη χαμηλής δόσης φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με λανθάνουσα δυσραφία (spina bifida) (1).
 2. Αναιμία
  Τα συμπληρώματα με φυλλικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική παρακολούθηση για τη θεραπεία διαγνωσμένης μεγαλοβλαστικής αναιμίας, αφού το φυλλικό οξύ μπορεί να συγκαλύψει την έλλειψη της βιταμίνης Β12 (2) (βλέπε βιταμίνη Β12). Κανονικά, το φυλλικό οξύ προτείνεται μόνο εφόσον η βιταμίνη Β12 έχει αποτύχει να φέρει αποτελέσματα.
 3. Αλκοολικοί
  Οι αλκοολικοί μπορεί να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα με φυλλικό οξύ καθώς τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα αυτής της βιταμίνης (3).
 4. Στεφανιαία Νόσος
  Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με φυλλικό οξύ μπορούν να προσφέρουν προστασία από καρδιακά προβλήματα μέσω της διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης (4).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο συνολικός κίνδυνος από υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θεωρείται μηδαμινός.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Βιταμίνη B12
  Η λήψη συμπληρώματος με φυλλικό οξύ από άτομα με εξελισσόμενη έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συγκαλύψει τη σωστή διάγνωση και να καθυστερήσει την κατάλληλη θεραπεία.
 2. Ψευδάργυρος
  Η λήψη πολύ υψηλών δόσεων φυλλικού οξέος μπορεί να παρεμποδίζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου.
 3. Methotrexate
  Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου (π.χ. methotrexate) είναι ειδικά σχεδιασμένα να αναστέλλουν το φυλλικό οξύ. Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα μπορούν να παίρνουν φυλλικό οξύ με συμπλήρωμα μόνο στην περίπτωση που τους το προτείνει ο γιατρός τους και πάντα κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.
 4. Αντισπασμωδικά Φάρμακα
  Το φυλλικό οξύ δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αντισπασμωδικά φάρμακα, εκτός και αν αυτό προτείνεται από γιατρό.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (μg/100g)
Μαγιά μπύρας 2400
Φύτρο σταριού 310
Πίτουρο σταριού 260
Καρύδια 110
Συκώτι χοίρου 110
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά 90
Ψωμί ολικής άλεσης 39
Αυγά 30
Ψωμί, λευκό 27
Ψάρι, λιπαρό 26
Μπανάνες 22
Πατάτες 14

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Butterworth CE Jr and Bendich A. Folic acid and the prevention of birth defects. Annu Rev Nutr, 16:73-97, 1996.
2. Matthews JH. Cobalamin and folate deficiency in the elderly. Baillieres Clin Haematol, 8;3:679-697, 1995.
3. Cravo ML et al. Hyperhomocysteinemia in chronic Alcoholism: correlation with folate, vitamin B12 and vitamin B6 status. Am J Clin Nutr, 63;2:220-224, 1996.
4. Lowering blood homocysteine with folic acid based supplements: meta-analysis of randomised trials, 316:894-8, 1998.

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-grow

Το Pregnall bio-grow της Quest είναι μια πλήρης σύνθεση με 24 βιο-διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, χολίνη, σίδηρο και βιταμίνες, που υποστηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Pregnall bio-plus

Το Pregnall bio-plus της Quest συνδυάζει τις αυθεντικές πολυθρεπτικές ταμπλέτες Pregnall bio-grow και DHA κάψουλες, δίνοντας επιπλέον συστατικά στη μέλλουσα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Electrolytes

Τo Electrolytes είναι αναβράζουσες ταμπλέτες με 8 βιταμίνες και 5 μέταλλα που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

 BioFolic

Το BioFolic της Quest περιέχει 400μg δραστικού, βιοδιαθέσιμου φολικού οξέος στη μορφή του L-methylfolate. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

 Folic Acid 400μg

Το Folic Acid της Quest είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Περιέχει φυλλικό οξύ που υποστηρίζει μια ομαλή εγκυμοσύνη και είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.