Χολίνη & Ινοσιτόλη

Χολίνη & Ινοσιτόλη

Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι συμπαράγοντες του συμπλέγματος Β. Συμβάλλουν στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, στην καλή πνευματική απόδοση, στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του συκωτιού και στην πρόληψη της συσσώρευσης λιπών σε αυτό. Υπάρχουν σε τροφές όπως το συκώτι, η μαγιά, τα όσπρια κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η χολίνη και η ινοσιτόλη εσφαλμένα κατηγοριοποιούνται πολλές φορές ως βιταμίνες Β. Οι ουσίες αυτές δεν είναι πραγματικές βιταμίνες επειδή μπορούν να συντεθούν στο σώμα.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι σταθερές.

ΔΡΑΣΗ

 1. Δομή Κυττάρων
  Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι συστατικά διαφόρων φωσφολιπιδίων (δομικά συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων).
 2. Λιποτροπική Δράση
  Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι ισχυροί λιποτροπικοί παράγοντες συμβάλλοντας στην πρόληψη της συσσώρευσης των λιπών στο ήπαρ.
 3. Νευρικά Ερεθίσματα
  Η χολίνη αποτελεί μέρος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (χημική ουσία του εγκεφάλου), που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) για τη χολίνη και την ινοσιτόλη.
Προτείνεται και για τις δύο η λήψη σε μορφή συμπληρώματος 1g ημερησίως.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΧΟΛΙΝΗ ΚΑΙ ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ

 1. Η χολίνη και η ινοσιτόλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμπληρώματα για να βοηθήσουν στη γαλακτωματοποίηση των διατροφικών λιπών. Άτομα με λιπώδες ήπαρ ή αθηρωματικές πλάκες μπορούν να επωφεληθούν με τη λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος.
 2. Η χολίνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για ασθενείς με παθήσεις που σχετίζονται με εξασθενημένη χολινεργική μετάδοση (π.χ. νόσο Alzheimer, εξασθενημένη μνήμη και αταξία κλπ) (1).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική δόση για την ινοσιτόλη. Η χολίνη είναι επίσης πολύ ασφαλής, αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη οσμή (οσμή ψαριού) στο δέρμα και την αναπνοή.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χολίνη ή την ινοσιτόλη.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΗΓΕΣ ΧΟΛΙΝΗΣ

Τρόφιμα (mg/100g)
Συκώτι, αποξηραμένο 2170
Καρδιά βοδινού 1720
Μαγιά μπύρας 300
Καρύδια 220
Όσπρια 120
Εσπεριδοειδή 85
Ψωμί ολικής άλεσης 80
Μπανάνες 44

ΠΗΓΕΣ ΙΝΟΣΙΤΟΛΗΣ

Τρόφιμα (mg/100g)
Καρδιά βοδινού 1600
Συκώτι, αποξηραμένο 1100
Εσπεριδοειδή 210
Καρύδια 180
Όσπρια 160
Μπανάνες 120
Ψωμί ολικής άλεσης 100
Μαγιά μπύρας 50

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.

Σχετικά προϊόντα

 Liver Biotix

Το Liver Biotix της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός χολίνης, γαϊδουράγκαθου (Milk Thistle) και φιλικών βακτηρίων. Η χολίνη συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 B Complex quick release

Το B Complex quick release της Quest, με σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, ενισχύοντας την απελευθέρωση ενέργειας. Σε ταμπλέτες γρήγορης αποδέσμευσης για την άμεση προσφορά των βιταμινών στον οργανισμό.

 B Complex timed release

Το B Complex timed release της Quest έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ιδανικό για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση.