Βοραγινό (Borage)

Βοραγινό (Borage)

Το βοραγινό ή Borage είναι ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την υγεία του δέρματος, τη μείωση των φλεγμονών και την υγεία της καρδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Borage (βοραγινό ή μποράγκο ή μποράντζα, Borago officinalis) είναι ένα ετήσιο φυτό που φυτρώνει στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και στη βόρεια Αφρική. Το βότανο αυτό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε mucilage (κολλώδης φυτική ουσία), χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίσει περιοχές εξωτερικής ή εσωτερικής φλεγμονής. Το Borage περιέχει μεγάλη ποσότητα ταννικού οξέος, το οποίο συσφίγγει τον ιστό με φλεγμονή λόγω των αιμοστατικών ιδιοτήτων του. Ο συνδυασμός mucilage και ταννικού οξέος καθιστά το Borage ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων. Επίσης το Borage, λόγω της περιεκτικότητάς του σε γ-λινολενικό οξύ (GLA), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που εξαρτώνται από την ικανότητα του σώματος να παράγει προσταγλανδίνη Ε1 (1).

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το Borage ως ηρεμιστικό για την καρδιά. Θεωρούσαν ότι το εν λόγω βότανο μπορούσε να εμψυχώσει αυτόν που το χρησιμοποιεί. Κατά το Μεσαίωνα, χρησιμοποιούσαν το Borage μέσα στο κρασί προκειμένου να ξορκίσουν τη μελαγχολία (2). Το Borage, λόγω της περιεκτικότητάς του σε mucilage, μπορεί να έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και να καταστέλλει το βήχα. Μπορεί επίσης να έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη μείωση του πρηξίματος, της φλεγμονής, του άλγους και της μόλυνσης των δερματικών ελκών, πληγών, δαγκωμάτων, εξανθημάτων κτλ. Τέλος, το βότανο Borage έχει αιμοστατικές και διουρητικές ιδιότητες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται: ΣΠΟΡΟΣ, ΦΥΛΛΟ, ΑΝΘΟΣ.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: η δοσολογία για τους ενήλικες είναι 1,4g ημερησίως, για δύο μήνες (3).
Έκζεμα: δόση ελαίου Borage προσαρμοσμένη ούτως ώστε να λαμβάνονται 360mg GLA ημερησίως (4).

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BORAGE

 1. Έκζεμα
  Κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών που εξέτασαν τις επιδράσεις του ελαίου Borage στο έκζεμα παρατηρήθηκε μείωση των φλεγμονών του δέρματος, ξηρότητα, φολίδωση και κνησμός (5). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο Borage είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της σμηγματόρροιας ή των δερματικών προβλημάτων σε παιδιά, όταν αυτό χρησιμοποιείται στην περιοχή της πάνας (6). Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν διασταυρωθεί από ελεγχόμενες μελέτες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα του ελαίου Borage στην αντιμετώπιση του εκζέματος (7).
 2. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη δράση του ελαίου Borage στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, σε μια ελεγχόμενη μελέτη, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της μετά από χρήση ελαίου Borage για διάρκεια 24 εβδομάδων (8,9).
 3. Άλλες Χρήσεις
  Το έλαιο Borage μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και των φλεγμονών. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο, ναυτία, δυσπεψία και κεφαλαλγία. Οι σπόροι του Borage περιέχουν μικρή ποσότητα τοξινών του ήπατος που ονομάζονται pyrrolizidine alkaloids (PA, ηπατοτοξικά αλκαλοειδή). Συνιστάται η χρήση σκευασμάτων ελαίου Borage που δεν περιέχουν ΡΑ, ενώ η ημερήσια καταναλώσιμη ποσότητα ΡΑ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1μg. Δεν συνιστάται η χρήση του βοτάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Η χρήση του ελαίου Borage από άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια και/ή από άτομα που λαμβάνουν φενοθειαζίνες μπορεί να οδηγήσει σε επιληψία του κροταφικού λοβού.
 2. Τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά (π.χ. φαινοβαρβιτάλη και meprobamate), καθώς και οι β-αδρενεργικoί καταστολείς (π.χ. προπρανολόλη) μπορούν να καταστείλουν την αντιφλεγμονώδη δράση του ελαίου Borage.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Horrobin DF. The importance of gamma-linolenic acid and prostaglandin E1 in human nutrition and medicine. J Holistic Med 1981;3:118-39.
2. Wren RC. Potter’s New Cyclopedia of Botanical Drugs and Preparations. Essex, England: C.W. Daniel and Co., 1988, 41.
3. Leventhal LJ, et al. Treatment of rheumatoid arthritis with gammalinolenic acid. Ann Intern Med 1993;119:867-73.
4. Landi G. Oral administration of borage oil in atopic dermatitis. J Appl Cosmetology 1993;11:115-20.
5. Tolleson A, Frithz A. Borage oil, an effective new treatment for infantile seborrhoeic dermatitis. Br J Dermatol 1993;25:95.
6. Manku MS, Horrobin, DF, Morse NL, et al. Essential Fatty Acids in the plasma phospholipids of patients with atopic eczema. Br J Derm 1984;110:643.
7. Leventhal LJ, et al. Treatment of rheumatoid arthritis with gammalinolenic acid. Ann Intern Med 1993;119:867-73.
8. Horrobin DF. Essential fatty acid metabolism in diseases of connective tissue with special reference to scleroderma and to Sjogren’s syndrome. Med Hypoth 1984;14:233-47.
9. DeSmet PAGM. Safety of borage seed oil. Can Pharm J 1991;124:5.
10. Robbers JE, Tyler VE. Tyler’s herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York: Haworth Press, 1999:194.