Λυγαριά (Agnus Castus)

Λυγαριά (Agnus Castus)

Η λυγαριά ή Agnus castus είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη μετρίαση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου (εμμηνόρροια), καθώς και για την ωφέλιμη δράση της σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως είναι η ακμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Agnus Castus (λυγαριά,Vitex agnus castus) αποτελεί μέλος της οικογένειας Verbenaceae (βερβένα) και προέρχεται από τη Μεσόγειο και την Ασία. Τα παρασκευάσματα με Agnus Castus διατίθενται στη Γερμανία από το 1950. Διάφορες μελέτες επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακές χρήσεις του Agnus Castus για την αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος και των γυναικολογικών διαταραχών. 

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Το Agnus Castus χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών και προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, της δυσμηνόρροιας (πόνοι κατά την έμμηνο ρύση), των ενοχλήσεων λόγω εμμηνόπαυσης και της ανεπαρκούς παραγωγής γάλακτος σε θηλάζουσες γυναίκες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΚΑΡΠΟΣ.
Σκόνη βοτάνου: 0,5-1,0g τρεις φορές ημερησίως.
Για την αντιμετώπιση εμμηνορροϊκών προβλημάτων, συνιστάται η χρήση του βοτάνου από 4 έως 6 μήνες.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ AGNUS CASTUS

Το Agnus Castus επιδρά θετικά στον έλεγχο και την παραγωγή των ορμονών κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του εμμηνορροϊκού κύκλου. Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται η ανάπτυξη του ωχρού σωματίου (μικρός θύλακας πλούσιος σε προγεστερόνη), που προετοιμάζει το ωάριο για γονιμοποίηση και τη μήτρα για την έναρξη της κύησης.

 1. Προβλήματα κατά την Έμμηνο Ρύση
  Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν κατά την έμμηνο ρύση συμπτώματα όπως ακανόνιστη και επώδυνη περίοδο, παθήσεις και πόνο στο στήθος, ενδομητρίωση, φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου, μη φυσιολογική αιμορραγία στη μήτρα και συναισθηματική αστάθεια, γνωστή και ως «έλλειψη του ωχρού σωματίου» (1-3). Το Agnus Castus εξομαλύνει τα επίπεδα προγεστερόνης που εκκρίνονται από το ωχρό σωμάτιο και κατά συνέπεια βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής διεξαγωγής της εμμήνου ρύσης (4,5). Επίσης, το Agnus Castus μετριάζει τα συμπτώματα του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο), συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στο στήθος, των κραμπών, των κεφαλαλγιών, ακόμη και της ακμής (6). Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Β6 (7).
 2. Στειρότητα
  Το Agnus Castus συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων της προλακτίνης, βοηθώντας πιθανώς στην αντιμετώπιση της στειρότητας στις γυναίκες (8).
 3. Ανεπαρκής Παραγωγή Γάλακτος σε Θηλάζουσες Γυναίκες
  Έρευνες αποδεικνύουν ότι το Agnus Castus ευνοεί τις ορμόνες που ελέγχουν την παραγωγή του γάλακτος και το «κατέβασμα» αυτού από το μαστικό ιστό (9).
 4. Ορμόνες που συνδέονται με Παθολογικές Καταστάσεις του Δέρματος
  Το Agnus Castus έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για παθολογικές καταστάσεις του δέρματος που οφείλονται σε ορμόνες όπως η ακμή και δερματικά προβλήματα που συνδέονται με την έμμηνο ρύση (1-3).
 5. Προβλήματα κατά την Εμμηνόπαυση
  Εξαιτίας της σχέσης του με τις ορμόνες, το Agnus Castus μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την εμμηνόπαυση για τη διεξαγωγή μιας «υγιούς» εμμηνόπαυσης (10) και την εξασφάλιση της συναισθηματικής υγείας και μιας γενικής ομαλότητας.

Υποσημείωση: Παρόλο που κάποιοι άνδρες έχουν χρησιμοποιήσει το Agnus Castus προκειμένου να ρυθμίσουν τα επίπεδα των ορμονών τους, δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το Agnus Castus έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει παρενέργειες. Παρόλα αυτά, μερικά άτομα παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις, κεφαλαλγίες και αυξημένη ροή κατά την έμμηνο ρύση μετά από θεραπεία με Agnus Castus. Εάν εμφανιστούν παρόμοια συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γιατρό. Οι έγκυες και οι γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Agnus Castus, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια της χρήσης του στις περιπτώσεις αυτές. Δεν συνιστάται η χρήση του Agnus Castus σε παιδιά.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το Agnus Castus μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλη θεραπευτική αγωγή ενδοκρινών ορμονών (Θεραπεία Υποκατάστασης Ορμονών – ΗRT, δια του στόματος χορηγούμενα αντισυλληπτικά ή ορμόνες φύλου).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Amann W. Prämenstruelle Wasserretention. Günstige wirkung von Agnus castus (Agnolyt R ) auf prämenstruelle wasserretention. Z Allg Med, 55:48-51, 1979.
2. Amann W. Das " prämenstruelle syndrom" hat viele gesichter. Häufig bringt schon die gezietle anamnese aufschluss. Arztl Praxis, 31:3091-3092, 1979.
3. Amann W. Amenorrhoe. Günstige wirkung von Agnus castus (Agnolyt R ) auf amenorrhoea. Z Allg Med, 58:228-231, 1982.
4. Kartnig T, Vitex agnus-castus - Mönchspfeffer oder Keuschlamm. Ein arneipflanze mit indirekt-luteotroper wirkung. Z Phytotherapie, 7:119-122, 1986.
5. Milewicz A et al. Vitex agnus castus extract in the treatment of luteal phase defects due to latent hyperprolactinaemia. Results of a randomized placebo-controlled double blind study. Arzneim Forsch, 43;II:752-756, 1993.
6. Amann W. Improvement of acne vulgaris with Agnus castus (Agnolyt TM). Ther d Gegenw 1967;106:124-26 [in German].
7. Lauritzen C, Reuter HD, Repges R, et al. Treatment of pre-menstrual tension syndrome with Vitex agnus-castus. Controlled, double-blind study versus Pyridoxine. Phytomed 1997;4(3):183-89.
8. Sliutz G, Speiser P, et al. Agnus castus extracts inhibit prolactin secretion of rat pituitary cells. Horm Metab Res 1993; 25:253-55.
9. Bruckner C. In mitteleuropa genutzte heilpflanzen mit milchsekretionsfördernder wirkung (galactogaga). Gleditschia, 17:189-201, 1989.
10. "Herbal Medicines", C A Newall, L A Anderson, J D Phillipson, The Pharmaceutical Press,1996.

Σχετικά προϊόντα

 Agnus Castus 71mg Extract

Το Agnus Castus της Quest περιέχει τυποποιημένο εκχύλισμα λυγαριάς. Αποδίδει 0,3μg καμφερόλης, που είναι δραστικό συστατικό αυτού του παραδοσιακά χρησιμοποιούμενου βοτάνου.