Μύρτιλλο (Bilberry)
Το μύρτιλλο ή Bilberry είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την υγεία των οφθαλμών, τη διατήρηση καλής όρασης, την υποστήριξη των αγγείων και την υγεία της καρδιάς.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Bilberry (μύρτιλλο, Vaccinium myrtillus) είναι ένας πολυετής θάμνος που προέρχεται από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη διατήρηση καλής όρασης.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Το μύρτιλλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα όρασης. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει αιμοστατικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ χρησιμεύει και στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και της διάρροιας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ
Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΚΑΡΠΟΣ.
Σκόνη βοτάνου: 5–10g τρεις φορές ημερησίως.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BILBERRY
Το μύρτιλλο χρησιμοποιείται για την υπέρταση, την αρτηριοσκλήρωση, τις αιμορραγίες, προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων (συμπεριλαμβανομένων και των κιρσών), τη νεφρική αιματουρία, τη φλεβίτιδα, τη μυωπία, τη νυκταλωπία και την «τύφλωση» στο φως της ημέρας, την αμφιβληστροειδίτιδα και τη γενικότερη οξύτητα της όρασης.
- Υγεία του Οφθαλμού
Το μύρτιλλο είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων στην όραση, συμπεριλαμβανομένης και της νυκταλωπίας (δυσκολία όρασης στο σκοτάδι), επιταχύνοντας την προσαρμογή μετά από έκθεση σε έντονο φως (1,2). Έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την αναγέννηση της ροδοψίνης (οπτική πορφύρα), η οποία επιβραδύνεται σε αρκετά προβλήματα της όρασης. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυωπίας σοβαρής μορφής, ανωμαλιών του αμφιβληστροειδούς, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και οπτικής κόπωσης., η οποία προκαλείται από παρατεταμένη ανάγνωση και εργασία σε αμυδρό φωτισμό. Επίσης, οι ανθοκυανοσίδες επηρεάζουν θετικά ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του αμφιβληστροειδούς στον οφθαλμό (3). - Υγεία των Τριχοειδών Αγγείων
Οι ανθοκυανοσίδες χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των τριχοειδών αγγείων και άλλων αιμοφόρων αγγείων και τη σταθεροποίηση του κολλαγόνου (4-7). Συνεπώς, έχει αποδειχθεί ότι το μύρτιλλο μειώνει τη διαπερατότητα και την ευθραυστότητα του τοιχώματος των τριχοειδών αγγείων. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι το μύρτιλλο είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών, των κιρσών και άλλων αρτηριακών και φλεβικών προβλημάτων. Επιπροσθέτως, μπορεί να έχει αποτελεσματική δράση σε κάποιες ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. - Υγεία της Καρδιάς
Οι ανθοκυανοσίδες που βρίσκονται στο μύρτιλλο προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων) και τη συγκόλλησή τους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, διαδικασία που συνδέεται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης (8). Το μύρτιλλο βελτιώνει τη δομική συνοχή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και προστατεύει την καρδιά από την ένταση που προκαλείται από τη φυσική άσκηση. - Εντερίτιδα
Το μύρτιλλο, εξαιτίας των ταννινών που περιέχει, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς ως αντιδιαρροϊκό, κυρίως για περιπτώσεις εντερίτιδας (φλεγμονή του εντέρου) (9). - Διαβήτης
Το μύρτιλλο μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) στους διαβητικούς και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης που οφείλονται στο διαβήτη (10,11).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το μύρτιλλο δεν έχει παρενέργειες. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το μύρτιλλο, διότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της χρήσης του στις περιπτώσεις αυτές. Δεν συνιστάται η χρήση του από παιδιά.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
- Η αντιφλεγμονώδης δράση του μύρτιλλου μπορεί να κατασταλεί από τη phenobarbitol (φαινοβαρβιτόλη), κάποια ηρεμιστικά και υπνωτικά σκευάσματα.
- Το μύρτιλλο μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως της ηπαρίνης.
1. Jayle GE and Aubert L. Action des glucosides d´anthocyanes sur la vision scotopique et mesopique du sujet normal. Therapie 19: 171-185, 1964.
2. Jayle GE, et al. Etude concernant l´action sur la vision nocturne. Ann Ocul (Paris) 198: 556-562, 1965.
3. Wegmann R, et al. Effects of anthocyanosides on photoreceptors. Cyto-enzymatic aspects. Ann Histochim 14: 237-256, 1969.
4. Monboisse JC, et al. Non-enzymatic degradation of acid-soluble calf skin collagen by superoxide ion: Protective effect of flavonoids. Biochem Pharmacol 32: 53-58, 1983.
5. Havsteen B. Flavonoids, a class of natural products of high pharmacological potency. Biochem Pharmacol 32: 1141-1148, 1983.
6. Gabor M. Pharmacologic effects of flavonoids on blood vessels. Angiologica 9: 355-374, 1972.
7. Mian E, et al. Anthocyanosides and the walls of microvessels: Further aspects of the mechanism of action of their protective effect in syndromes due to abnormal capillary fragility. Minerva Med 68: 3565-3581, 1977.
8. Puilleiro G, et al. Ex vivo study of the inhibitory effects of Vaccinium myrtillus anthocyanosides on human platelet aggregation. Fitoterapia 60: 69-75, 1989.
9. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, N Grainger Bissett, Medpharm, 1994.
10. Bone K, et al. Mediherb Professional Review 59(3): 1997.
11. Scharrer A, et al. Anthocyanosides in the treatment of retinopathies. Klin Monatsbl Augenheilkd 178: 386-389, 1981.