Πιπερόριζα (Ginger)
Η πιπερόριζα ή Ginger είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη μείωση των φλεγμονών, την αντιμετώπιση της αδιαθεσίας ή της ναυτίας λόγω μετακινήσεων ή εγκυμοσύνης και την υγεία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Ginger (Πιπερόριζα, Zingiber officinale) προέρχεται από τη Νότια Ασία και καλλιεργείται στις μέρες μας σε όλες τις τροπικές χώρες. Η ρίζα ή το ρίζωμα με ρόζους του Ginger χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο για μαγειρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Έχει αποδειχθεί ότι το Ginger έχει αναφυσώδεις (ανακουφίζει από μετεωρισμό ή αέρια), εφιδρωτικές (παράγει ίδρωτα) και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολυάριθμων παθολογικών καταστάσεων, από την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων μέχρι της αδιαθεσίας λόγω ταξιδιού.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ GINGER
Το Ginger χρησιμοποιείται για κολικούς, μετεωρισμό και δυσπεψία από μετεωρισμό (βαρυστομαχιά). Επίσης, χρησιμοποιείται για αδιαθεσίες που οφείλονται σε μετακινήσεις, π.χ. ταξίδια κτλ.
- Υγεία της καρδιάς
Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση. - Αντιφλεγμονώδες
Κάποια από τα ενεργά συστατικά που περιέχει το Ginger καταστέλλουν την παραγωγή συγκεκριμένων προσταγλανδινών και τη σύνθεση θρομβοξάνης, γεγονός που καθιστά το Ginger μια αποτελεσματική θεραπεία για τις φλεγμονώδεις και ρευματοειδείς παθολογικές καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα (1,4). - Αδιαθεσία και Ναυτία λόγω Μετακινήσεων
Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων (5). Οι gingerols και οι shogaols που περιέχονται στο Ginger ευθύνονται για τις αντιεμετικές του ιδιότητες (προλαμβάνουν τον έμετο) (6). Παρόλα αυτά, ο μηχανισμός αυτής της δραστηριότητας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά θεωρείται ότι οφείλεται στην επίδραση του Ginger στο πεπτικό σύστημα. Το Ginger μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των φαρμάκων στην αντιμετώπιση της αδιαθεσίας λόγω μετακινήσεων για άτομα μεγάλης ηλικίας, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπνηλία και την απώλεια της ισορροπίας. - Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
Το Ginger διεγείρει την παραγωγή γαστρικών εκκρίσεων και οι υψηλές δοσολογίες επιδρούν σημαντικά και καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής σίελου (6). Το Ginger μειώνει τον ερεθισμό του εντερικού τοιχώματος, διατηρώντας το μυϊκό τόνο των μυών του εντέρου (7). Τα εκχυλίσματα Ginger καταστέλλουν σημαντικά τη διάρροια που προκαλείται από τη σεροτονίνη, μέσω των αντικαθαρτικών ιδιοτήτων τους (προλαμβάνουν την κένωση των εντέρων). Έχουν απομονωθεί πολυάριθμα συστατικά του Ginger που δρουν ενάντια στο έλκος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εκχυλίσματα Ginger να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος (8). Το Ginger μπορεί επίσης να προστατεύσει το στομάχι από το αλκοόλ και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία έχουν επιβλαβείς συνέπειες (9). - Αντιοξειδωτική Δράση
Τα εκχυλίσματα Ginger εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Κάποια συστατικά του Ginger απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες του υπεροξειδίου και του υδροξυλίου, ενώ καταστέλλουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων (8). - Λοίμωξη
Το εκχύλισμα Ginger καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ έχει και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια του Ginger δρουν ενάντια στους ρινοϊούς και το Ginger χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. - Άλλες Θεραπευτικές Χρήσεις
Το Ginger διεγείρει την κυκλοφορία και την παραγωγή θερμότητας (από μεταβολικές αντιδράσεις) και περιγράφεται ως βότανο με θερμαντικές ιδιότητες.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
- Οι παρενέργειες από την κατανάλωση Ginger είναι σπάνιες. Μερικά άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν καούρες. Άτομα με ιστορικό χολολιθίασης, θα πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Ginger (10).
- Οι τροφές που περιέχουν Ginger μπορούν να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ανακουφίζουν από τη ναυτία και τον έμετο. Παρόλα αυτά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα Ginger.
- Δεν συνίσταται η χρήση του Ginger σε παιδιά.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Οι υπερβολικά υψηλές δοσολογίες σε Ginger μπορεί να αλληλεπιδράσουν με υπάρχουσες θεραπείες για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και προβλήματα πηκτικότητας. Επίσης, το Ginger μπορεί να μειώσει την απορρόφηση αντιψυχωτικών φαρμάκων.
1. Srivastava KC. Effect of onion and ginger consumption on platelet thromboxane production in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 35:183-185, 1989.
2. Gujral S et al. Effect of ginger oleorosin on serum and hepatic cholesterol levels in cholesterol fed rats. Nutr Rep Int 1974; 17: 183-9.
3. Giri J et al. Effect of ginger on serum cholesterol levels.Indian J Nutr Dietet 1984; 21: 433-6.
4. Srivastava K et al. Ginger and rheumatic disorders. Med Hypoth, ,29:25-28, 1989.
5. Grontved A et al. Ginger root against seasickness. A controlled trial on the open sea. Acta Otolaryngol, 105:45-49, 1988.
6. "Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals", N Grainger Bissett ,Medpharm, 1994.
7. Yamahara J, Huang Q, et al. Gastrointestinal motility enhancing effect of ginger and its active constituents. Chem Pharm Bull 1990;38:430-31.
8. British J Phytotherapy, 1997,4;3:110-120.
9. Al-Yahya MA, Rafatullah S, et al. Gastroprotective activity of ginger in albino rats. Am J Chinese Med 1989;17:51-56.
10. Blumenthal, M (Ed.): The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. American Botanical Council. Austin, TX. 1998.