Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Siberian Ginseng)

Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Siberian Ginseng)

Το σιβηριανό τζίνσενγκ είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης και την καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Σιβηριανό Ginseng (Eleutherococcus senticosus) είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Araliaceae (Αράλια), που προέρχεται από την Άπω Ανατολή, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Οι ιδιότητες του Σιβηριανού Ginseng μελετούνται στη Ρωσία από το 1950. Λόγω της λεπτομερούς έρευνας της δράσης του σε ανθρώπους, η χρήση του ως προσαρμογόνο έχει πλέον διαδοθεί ευρέως.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Το Σιβηριανό Ginseng χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη Νότιο-Ανατολική Ασία ως προσαρμογόνο, αυξάνοντας τη σωματική αντοχή στο στρες και προσφέροντας γενική ευεξία. Επίσης, δρα ως διεγερτικό ή ηρεμιστικό, ανοσοδιεγερτικό, αντιφλεγμονώδες, ενάντια στα οιδήματα (κατακράτηση νερού) και επηρεάζει τη δράση των στεροειδών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΡΙΖΑ.
Σκόνη βοτάνου: 0,6-3g ημερησίως.
Τα άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση του Σιβηριανού Ginseng θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα 1-3 εβδομάδων ανά 30 με 60 ημέρες χορήγησης.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΙΒΗΡΙΑΝΟΥ GINSENG

Το Σιβηριανό Ginseng μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που διαταράσσεται η ισορροπία κάποιου συστήματος του σώματος για να το βοηθήσει να ανακτήσει την ισορροπία του. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και προσφέρει μια γενικότερη ευεξία.

 1. Διεγερτικό των Νεύρων
  Μελέτες έδειξαν ότι το Σιβηριανό Ginseng έχει διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα (1,3).
 2. Αντιμετώπιση του Στρες
  Θεωρείται ότι το Σιβηριανό Ginseng βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το στρες. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τα βλαβερά λακτικά και πυρουβικά οξέα που απελευθερώνονται σε καταστάσεις στρες, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται πιο αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας (1). Επίσης, στηρίζει τη λειτουργία των αδένων αδρεναλίνης βοηθώντας και με αυτόν τον τρόπο το σώμα στην αντιμετώπιση του στρες (2).
 3. Αυξημένη Εργασιακή Απόδοση
  Έχει αποδειχθεί ότι η μακροπρόθεσμη χρήση Σιβηριανού Ginseng, για περισσότερο από 60 συνεχόμενες ημέρες, βελτιώνει τη φυσική και πνευματική απόδοση στην εργασία των ατόμων που εργάζονται σε περιβάλλοντα με στρες, δηλαδή περιβάλλοντα θορυβώδη, πολύ ζεστά, με πυρετώδεις ρυθμούς (1). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ένα συστατικό του Ginseng, το eleuthero, βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τους μύες (5).
 4. Ανοσοδιεγερτικό
  Το Σιβηριανό Ginseng αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (4), τα οποία ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην κατάποση και πέψη των ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογημάτων και της γρίπης. Επιπλέον, προκαταρτικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Σιβηριανό Ginseng μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων άνοσων ασθενειών, όπως το AIDS (ιός ΗΙV) και το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (6).
 5. Υγεία της Καρδιάς
  Το Σιβηριανό Ginseng έχει βρεθεί ότι μειώνει το ιξώδες του αίματος (μειώνει τη δημιουργία θρόμβων) και εξομαλύνει την πίεση του αίματος (1).
 6. Αποτοξίνωση
  Έχει αποδειχθεί πως το eleuthero βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος από βλαβερές ουσίες (7). Σε προκαταρτικές μελέτες, βρέθηκε ότι μετριάζει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και επιταχύνει την αποκατάσταση του μυελού των οστών (8).

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Οι μελέτες έχουν δείξει λίγες παρενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αϋπνία, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, ταχυκαρδία (εξαιρετικά γρήγορος καρδιακός ρυθμός), κεφαλαλγίες, άλγη στην καρδιά, ταχυπαλμίες (γρήγορος/ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), υπερτονία (αυξημένος τόνος των μυών της καρδιάς σε άτομα με αθηροσκλήρωση), συστολή της καρδιάς (ειδικός τύπος καρδιακού ρυθμού – γρήγορος καρδιακός ρυθμός), ευερεθιστικότητα, μελαγχολία και αγωνία σε υποχόνδριους ασθενείς. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν επίσης τεκμηριωθεί σε άτομα υπό πίεση. Οι έγκυες και οι γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Σιβηριανό Ginseng. Η χρήση του Σιβηριανού Ginseng δεν συνίσταται σε παιδιά και σε άτομα με μη ελεγχόμενη υπέρταση.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Το Σιβηριανό Ginseng δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που είναι ιδιαίτερα ενεργητικά, νευρικά, άτομα σε υπερένταση, με υστερία, μανία ή σχιζοφρένια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υπόκεινται σε θεραπεία με αντιψυχωτικά σκευάσματα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με θεραπείες ορμονών.
 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Σιβηριανό Ginseng μπορεί να αλληλεπιδράσει με μερικές θεραπείες όπως για την καρδιά, την υπογλυκαιμία, την υπόταση ή την υπέρταση, καθώς και με αντιπηκτικά. Άτομα με υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Σιβηριανό Ginseng.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Siberian Ginseng: Current status as an adaptogen. In: "Economics and Medicinal Plant Research", vol 1, N R Farnsworth et al, Academic Press, 1985.
2. Wagner H, Nörr H, Winterhoff H. Plant adaptogens. Phytomed 1994;1:63-76 [review].
3. Medon PJ et al. Effects of Eleutherococcus senticosus extracts on hexobarbital metabolism in vivo and in vitro. J Ethnopharmacol, 10:235-241, 1984.
4. Bohn B, Nebe CT, Birr C. Flow-cytometric studies with eleutherococcus senticosus extract as an immunomodulatry agent. Arzneimittelforschung, 37:1193-1196, 1987.
5. Asano K, Takahashi T, Miyashita M, et al. Effect of Eleutherococcus senticosus extract on human working capacity. Planta Medica 1986;37:175-77.
6. Bohn B, Nebe CT, Birr C. Flow cytometric studies with Eleutherococcus senticosus extract as an immunomodulating agent. Arzneim-Forsch Drug Res 1987;37:1193-96.
7. Collisson RJ. Siberian ginseng (Eleutheroecoccus senticosus). Brit J Phytother 1991;2:61-71 [review].
8. Kupin VI, Polevaia EB. Stimulation of the immunological reactivity of cancer patients by eleutherococcus extract.Vopr Onkol 1986;32:21-26 [in Russian].