Σιμισιφούγκα (Black Cohosh)

Σιμισιφούγκα (Black Cohosh)

Η σιμισιφούγκα ή Black Cohosh είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις και η νευρικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Black Cohosh (σιμισιφούγκα, Cimicifuga racemosa) δεν πρέπει να συγχέεται με το Blue Cohosh, ένα βότανο που μπορεί να είναι τοξικό για την καρδιά. Το Black Cohosh χρησιμοποιείται πρωτίστως για τη θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων και έχει εγκριθεί από τη Γερμανική Επιτροπή Ε για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, της δυσμηνόρροιας και του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Εκτός από τη χρήση του Black Cohosh για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν παραδοσιακά αυτό το βότανο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της κόπωσης και των δαγκωμάτων φιδιού. Στο τέλος του 19ου αιώνα, το Black Cohosh έγινε το βασικό συστατικό στην εξαιρετικά δημοφιλή θεραπεία για τις κράμπες κατά την εμμηνόρροια και έγινε γνωστό ως το Φυτικό Συστατικό της Lydia Pinkham. Το Black Cohosh αποτέλεσε επίσης δημοφιλή θεραπεία στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, της αρθρίτιδας και της υψηλής πίεσης του αίματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΡΙΖΑ.
Το τυποποιημένο βότανο περιέχει 1mg 27-deoxyacteine ανά ταμπλέτα. Συνιστάται η λήψη1 ή 2 ταμπλετών, δυο φορές ημερησίως.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BLACK COHOSH

Οι σύγχρονες έρευνες προτείνουν ότι το Black Cohosh μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Το βότανο φαίνεται να δρα σαν οιστρογόνο, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων στο σώμα (2). Επίσης, φαίνεται να καταστέλλει την υποφυσιακή ορμόνη LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση (3-5).

  1. Εμμηνόπαυση
    Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, μετά από χρήση του Black Cohosh για 4 με 6 εβδομάδες, εμφανίζουν σημαντική βελτίωση πολλών συμπτωμάτων όπως των εξάψεων, της εφίδρωσης, της κεφαλαλγίας, του ιλίγγου, της ταχυπαλμίας, του βόμβου, της νευρικότητας, της ευερεθιστικότητας, των διαταραχών του ύπνου, της αγωνίας, της ξηρότητας του κόλπου και της κατάθλιψης. Η καλύτερη απόδειξη για την ωφέλιμη δράση του Black Cohosh προέρχεται από μια διπλή τυφλή μελέτη που αποδεικνύει ότι το Black Cohosh είναι πιο αποτελεσματικό από τα οιστρογόνα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (6). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Black Cohosh προλαμβάνει την οστεοπόρωση ή τις καρδιοπάθειες, δυο σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν τα οιστρογόνα.
  2. Διαταραχές κατά την Εμμηνόρροια
    Το Black Cohosh μπορεί να είναι ελαφρώς αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) και της δυσμηνόρροιας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Εκτός από περιστασιακά ελαφρά γαστρεντερικά προβλήματα, το Black Cohosh δεν παρουσιάζει άλλες παρενέργειες. Μελέτες σε αρουραίους δεν έδειξαν σημαντικού βαθμού τοξικότητα κατά την υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του (7). Το Black Cohosh δεν συνίσταται σε έφηβους, εγκύους ή γυναίκες σε θηλασμό λόγω της ορμονικής δράσης του. Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς με ηπατική ή νεφρική πάθηση και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το Black Cohosh, διότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτού στις παραπάνω περιπτώσεις.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Το Black Cohosh μπορεί να αλληλεπιδράσει με σκευάσματα για την υπέρταση ή το διαβήτη (8). Παρόλα αυτά, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά.
  2. Η μετάβαση από 0,625mg οιστρογόνων ημερησίως σε Black Cohosh γίνεται γενικά με επιτυχία. Παρόλα αυτά, η μετάβαση από μεγαλύτερες δόσεις οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν διακόψετε τη θεραπεία με οιστρογόνα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Jones TK, et al. Profound neonatal congestive heart failure caused by maternal consumption of blue cohosh herbal medication. J Pediatr 132: 550-552, 1998.
2. The Complete German Commission E Monographs. Eds. Blumenthal M, et al. Boston: American Botanical Council, 1998.
3. Jarry H, et al. II. Endocrine effects of constituents of Cimicifuga racemosa. 1. The effect on serum levels of pituitary hormones in ovariectomized rats. Planta Med 1: 46-49, 1985.
4. Jarry H, et al. The endocrine effects of constituents of Cimicifuga racemosa. 2. In vitro binding of constituents to estrogen receptors. Planta Med 4: 316-319, 1985.
5. Duker EM, et al. Effects of extracts from Cimicifuga racemosa on gonadotropin release in menopausal women and ovariectomized rats. Planta Med 57(5): 420-424, 1991.
6. Stoll W. Phytopharmacon influences atrophic vaginal epithelium. Double-blind study: Cimicifuga vs. estrogenic substances. Therapeuticum 1: 23-31: 1987.
7. Korn WD. Six-month oral toxicity study with Remifemin-granulate in rats followed by an 8-week recovery period. Hannover, Germany: International Bioresearch, 1991.
8. Newall C. Herbal medicines: A guide for health-care professionals. London: Pharmaceutical Press, 1996: 80.