Σιναμική (Senna)

Σιναμική (Senna)

Η σιναμική ή Senna είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως καθαρτικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Senna (σιναμική ή σένα, Cassia angustifolia) είναι ένα πολυετές φυτό που φυτρώνει σε πλούσια εδάφη στη Νότια Αραβία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Έχει αναφερθεί ότι τα φύλλα της Senna έχουν καθαρτικές ιδιότητες (το φύλλο έχει ισχυρότερη δράση από τον καρπό) και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του βοτάνου που χρησιμοποιείται: ΦΥΛΛΑ (ή ΠΕΡΙΚΑΡΠΙΟ).
Σκόνη φύλλων: 0,5-2,0g ημερησίως.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ SENNA

 1. Καθαρτικό
  Η Senna συνιστάται για την ανακούφιση της παροδικής ή ευκαιριακής δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την καθαρτική δράση της ανθρακινόνης, που περιέχεται στη Senna, ενώ είναι ευρέως γνωστή και κατανοητή και η καθαρτική δράση των σεννοσιδών (sennosides), οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου και διασπώνται αποδίδοντας το ενεργό συστατικό (anthrone). Έχει αναφερθεί ότι οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα του μεταβολισμού τους δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά στο κόλον. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον (1). Η Senna δρα περίπου 8-10 ώρες μετά από τη στιγμή της λήψης της (2). Η συνθέταση του νιτρικού οξειδίου μπορεί επίσης να εμπλακεί στην έκκριση υγρών που προκαλεί η Senna και στην εμφάνιση διάρροιας (3,4). Σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες, η Senna φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική ως καθαρτικό.
 2. Προστασία του Ήπατος
  Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα γλυκοσίδια (glycosides), που περιέχει η Senna και συγγενικά της είδη φυτών, έχουν αντιτοξική δραστηριότητα στο ήπαρ.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

 1. Η Senna μπορεί να προκαλέσει ελαφριές κοιλιακές ενοχλήσεις (κράμπες).
 2. Δεν συνιστάται για παρατεταμένη χρήση ως καθαρτικό, αφού η παρατεταμένη χρήση μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο νερού και ηλεκτρολυτών.
 3. Η Senna δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με εντερική απόφραξη (ειλεό) ή με μη διαγνωσμένα κοιλιακά συμπτώματα.
 4. Συνιστάται η δοσολογία σε σεννοσίδες να μην ξεπερνά τα 15mg σε μια δόση (2).
 5. Συνιστάται η διακοπή της λήψης αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα.
 6. Οι έγκυες και οι γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν τη Senna, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια κατά τη χρήση της για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
 7. Δεν συνιστάται η χρήση της Senna στα παιδιά.
 8. Η χρήση μη τυποποιημένων σκευασμάτων Senna θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς οι επιδράσεις τους μπορεί να είναι ποικίλες και απρόβλεπτες.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS) και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου (IBD) θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τη χρήση της Senna.
 2. Η Senna μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα καρδιακά γλυκοσίδια (όπως η digoxin).
 3. Τέλος, η Senna μπορεί να ενισχύσει την αντιπηκτική θεραπεία μειώνοντας την απορρόφηση της βιταμίνης Κ στο έντερο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Herbal Medicines", CA Newall, LA Anderson, JD Phillipson, The Pharmaceutical Press, 1996.
2. "Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals", N Grainger Bissett, Medpharm, 1994.
3. Eur J Pharmacol, 1996, 301; 1-3:137-142.
4. Eur J Pharmacol, 1997, 323;1:93-97.
5. J Pain Symptom Manage, 1998, 15; 1:1-7.
6. Pharmacology, 1993, 47 supply; 1:253-255.