Ισοφλαβόνες
Οι ισοφλαβόνες είναι φυτικές ουσίες που περιέχονται στη σόγια, στο κόκκινο τριφύλλι και σε άλλες πηγές. Οι ισοφλαβόνες θεωρούνται φυτοοιστρογόνα και σύμφωνα με μελέτες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι ισοφλαβόνες, φυτικές ουσίες που περιέχονται στη σόγια, στο κόκκινο τριφύλλι και άλλες πηγές, είναι από τα πιο γνωστά φυτοοιστρογόνα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τύποι ισοφλαβονών. Η genistein και η diadzein είμαι οι πιο μελετημένες και έχουν ισχυρή οιστρογονική δράση. Άλλα γνωστά φυτοοιστρογόνα είναι οι λιγνάνες και οι κουμεστάνες.
ΔΡΑΣΗ
Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ουσίες που έχουν παρόμοια χημική δομή με τα οιστρογόνα που παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό. Λόγω της παρόμοιας δομής τους έχουν τη δυνατότητα, μιμούμενα τα οιστρογόνα, να προσδένονται στους οιστρογονικούς υποδοχείς, να επηρεάζουν την οιστρογονική λειτουργία και να δρουν σαν ρυθμιστές των ορμονών.
Μελέτες για τις ισοφλαβόνες έχουν δείξει ότι, λόγω της οιστρογονικής τους δράσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις και η νευρικότητα. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστού και δρουν ως αντιοξειδωτικά καταπολεμώντας ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο τη γήρανση.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σύμφωνα με μελέτες, τα συμπληρώματα με φυτοοιστρογόνα φαίνεται ότι είναι ασφαλή. Οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν περιορίζονταν σε ένα μετρίως αυξημένο ποσοστό γαστρεντερικών ενοχλήσεων. Οι γαστρεντερικές αυτές ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε δυσανεξία σε κάποιο φυτικό συστατικό, όπως για παράδειγμα στις πρωτεΐνες της σόγιας (πλούσια πηγή ισοφλαβονών).
1. Faure ED et al. Effects of a standardized soy extract on hot flushes: a multicenter, double-blind, randomized, placebo-controlled study. Menopause. 2002 Sep-Oct;9 (5):329-34.
2. Colacuri N et al. Effects of soy isoflavones on menopausal neurovegetative symptoms. Minerva Ginecol. 2004 Oct;56(5):407-12.
3. Alekel DL et al. Isoflavone-rich soy protein isolate attenuates bone loss in the lumbar spine of perimenopausal women. Am J Clin Nutr 2000 Sep;72(3):844-52).
4. Goldwyn S et al. Promotion of health by soy isoflavones: efficacy, benefit and safety concerns. Drug Metabol Drug Interact 2000;17(1-4):261-89).
5. Verkasalo PK et al. Soya intake and plasma concentrations of daidzein and genistein: validity of dietary assessment among eighty British women (Oxford arm of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Br J Nutr 2001 Sep;86(3):415-21.
6. Scheiber MD et al. Dietary inclusion of whole soy foods results in significant reductions in clinical risk factors for osteoporosis and cardiovascular disease in normal postmenopausal women. Menopause 2001 Sep-Oct;8(5):384-92).
7. Howes L.G et al. Isoflavone therapy for menopausal flushes: a systematic review and meta-analysis. Maturitas (2006);55: 203-211.
8. Tempfer et al. Side effects of phytoestrogens: a meta-analysis of randomized trials.Am J Med. 2009 Oct, 122(10):939-46.