Πιπερίνη

Πιπερίνη

Η πιπερίνη είναι το δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα και επομένως να βελτιώσει την απορρόφηση πολλών συστατικών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμπληρώματα διατροφής για την καλύτερη απορρόφηση συστατικών που απορροφώνται δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πιπερίνη είναι ένα καυστικό αλκαλοειδές που απαντά στο Piper nigrum Linn και το Piper longum Linn και είναι το δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Η ανακάλυψη της οδήγησε στη διεξαγωγή πολυάριθμων επιστημονικών μελετών για τις πιθανές θεραπευτικές της ιδιότητες, με κυρίαρχη τη δυνατότητα ενίσχυσης της βιοδιαθεσιμότητας. Η φυσική συγκέντρωση της πιπερίνης στο μαύρο πιπέρι είναι περίπου 5-9%.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η δόση πιπερίνης που πιστεύεται ότι δρα ως βιοενισχυτής της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών υπολογίζεται ότι είναι 0,04 – 0,08mg πιπερίνης ανά kg σωματικού βάρους. Αυτή η δόση είναι 4000 με 40000 φορές μικρότερη από τη δόση LD(50) (δόση τοξική για το 50% των πειραματόζωων που εξετάστηκαν) της πιπερίνης. Μελέτες έδειξαν ότι οι θεραπευτικές συγκεντρώσεις της πιπερίνης είναι μεταξύ 3mg και 399mg. Στις συγκεντρώσεις αυτές δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΙΠΕΡΙΝΗΣ

  1. Αύξηση Βιοδιαθεσιμότητας & Απορρόφησης
    Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πιπερίνη, που εξάγεται από το μαύρο πιπέρι, προκαλεί αύξηση στη βιοδιαθεσιμότητα των ιόντων και των μακρομορίων και αυτό μπορεί να έχει παθοφυσιολογική σημασία για τις τροφικές αλλεργίες και τη μη ανεκτικότητα (1). Σε μια μελέτη που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει το δυναμικό απορρόφησης της πιπερίνης στο έντερο, χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα εντερικά κύτταρα ως πειραματικό μοντέλο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιπερίνη απορροφάται πολύ γρήγορα διαμέσου του εντερικού φραγμού, μπορεί να ρυθμίσει το δυναμικό της μεμβράνης και να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαπερατότητα διαμέσου του εντερικού τοιχώματος (2). Σε μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη που διερευνήθηκε ο τρόπος της δράσης της ως βιοενισχυτής, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιπερίνη μπορεί επιπλέον να επάγει τη σύνθεση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον κυτταροσκελετό, οδηγώντας σε αύξηση της επιφάνειας απορρόφησης του λεπτού εντέρου συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματική διαπερατότητα διαμέσου του επιθηλιακού φραγμού (4). Η βιοενισχυτική δράση της πιπερίνης έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η πιπερίνη μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η βιταμίνη C, το σελήνιο, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6 και το συνένζυμο Q10. Σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκε το συνένζυμο Q10 ως θρεπτικό συστατικό, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιπερίνη αυξάνει τα επίπεδα του Q10 στο πλάσμα του αίματος (3). 
  2. Αντιοξειδωτικό
    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η πιπερίνη είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προτείνουν ότι η πιπερίνη μετριάζει τις οξειδωτικές βλάβες παρεμποδίζοντας τη λιπιδική υπεροξείδωση, κάτι που σημαίνει ότι η πιπερίνη μπορεί να είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (7).
  3. Διεγερτικό των Πεπτικών Ενζύμων
    Σε μια πρόσφατη μελέτη που διερευνά τη δράση της πιπερίνης στην έκκριση πεπτικών ενζύμων από το πάγκρεας, μελετήθηκαν διάφορα καρυκεύματα όπως η κουρκουμίνη, το ginger και η μουστάρδα, και τα περισσότερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της πιπερίνης, αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα των παγκρεατικών ενζύμων, της αμυλάσης και της λιπάσης. Επίσης, αποδείχθηκε ότι η πιπερίνη αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απελευθερώνονται από το λεπτό έντερο, της θρυψίνης και της χυμοθρυψίνης (8).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν προϊόντα που περιέχουν πιπερίνη. Δεν προτείνεται η χρήση της από παιδιά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με καμία μορφή φαρμακευτικής αγωγής.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στο μεταβολισμό διαφόρων φαρμάκων και μπορεί να καθυστερήσει τη διάσπασή τους και να ενισχύσει τις παρενέργειές τους. Σε μια μελέτη που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την επίδραση της πιπερίνης στη βιοδιαθεσιμότητα της sparteine (φάρμακο που διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας), χρησιμοποιήθηκε το πιπέρι το μακρόν (Piper longum) και λήφθηκαν δείγματα αίματος μετά την κατανάλωση του φαρμάκου και του πιπεριού. Υπό την επίδραση της πιπερίνης, που είναι το δραστικό συστατικό του πιπεριού Piper longum, τα επίπεδα sparteine στο αίμα αυξήθηκαν περισσότερο από 100%. Πιστεύεται ότι αυτή η αύξηση στη βιοδιαθεσιμότητα επιτεύχθηκε με το να προάγεται η γρήγορη απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα, ή με την προστασία του φαρμάκου από το να μεταβολιστεί/οξειδωθεί στο πρώτο πέρασμα από το συκώτι αφού απορροφηθεί, ή με συνδυασμό και των δύο παραπάνω γεγονότων (5).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. J Nutr 1998 Mar; 128(3): 577-81.
2. Indian J Exp Biol 1998 Jan; 36(1): 46-50.
3. Mol Cell Biochem 1998 Dec; 189 (1-2): 113-8.
4. 0955-2863 2003 Feb1; 11(2): 109-113.
5. Nahrung 2000 Feb; 44(1): 42-6.
6. J Ethnophamacol 1981 Sep; 4(2): 229-32.
7. www.bioperine.com/ Manual/ ClinicalStudies1.htm.
8. Phytomedicine 2002 Apr; 9(3): 224-31.

Σχετικά προϊόντα

 CurquMax

Το CurquMax της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κουρκουμίνης από εκχύλισμα Turmeric και DL-φαινυλαλανίνης.