Ασβέστιο

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των δοντιών, των μυών και συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Για την απορρόφησή του είναι απαραίτητη η βιταμίνη D. Υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε άλλες τροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί περισσότερο από το 1,5% του συνολικού σωματικού του βάρους. Περίπου το 99% του σωματικού ασβεστίου εντοπίζεται στα οστά, ενώ το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στα μαλακά μόρια. Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βιταμίνη D και συνεπώς η έλλειψη βιταμίνης D και η έλλειψη ασβεστίου έχουν ταυτόσημα συμπτώματα. Όταν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά, η βιταμίνη D, η οποία δρα σαν ορμόνη, συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα προωθώντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο καθώς και την απελευθέρωσή τους από τα οστά. Προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιολογική αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου στο σώμα, η βιταμίνη D αυξάνει επίσης την έκκριση του φωσφόρου, αλλά όχι του ασβεστίου, από τα νεφρά.

ΔΡΑΣΗ

Το ασβέστιο εμπλέκεται στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Επίσης, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, την πήξη του αίματος και τη διατήρηση της πίεσης του αίματος. Μικρές ποσότητες ασβεστίου απαιτούνται προκειμένου να βοηθήσουν τον «εσωτερικό παράγοντα» στο ρόλο του στην απορρόφηση της Β12.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η σοβαρή έλλειψη ασβεστίου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, παρόλο που η ασθένεια αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη βιταμίνης D. Η αντίστοιχη ασθένεια στους ενήλικες είναι η οστεομαλακία. Θεωρείται ότι η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας σχετίζεται με την ανάπτυξη μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης (ασθένεια με εύθραυστα οστά). Πιο άμεσες ενδείξεις έλλειψης ασβεστίου είναι οι μυϊκοί σπασμοί, η αϋπνία και η ευερεθιστικότητα. Οι αλλεργίες ενδέχεται επίσης να επιδεινωθούν από έλλειψη ασβεστίου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Οστεοπόρωσης (National Osteoporosis Society) συνιστά τη λήψη των ακόλουθων δόσεων:

  • Άνδρες, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υπόκεινται σε HRT (Hormone Replacement Therapy: θεραπεία υποκατάστασης ορμονών): 1000mg ημερησίως.
  • Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν: 1200mg ημερησίως.
  • Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (που δεν υπόκεινται σε HRT): 1500mg ημερησίως.

Ισοζύγιο Ασβεστίου: Το σώμα διατηρεί ένα ιδανικό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα κάθε χρονική στιγμή. Εάν το ασβέστιο που προέρχεται από την τροφή αυξήσει αυτό το επίπεδο, τότε αυξάνεται η πρόσληψη ασβεστίου από τα οστά. Εάν το ασβέστιο στη διατροφή μειωθεί, τότε τα οστά αποδεσμεύουν ασβέστιο (και φώσφορο) προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα. Συνεπώς, η χαμηλή λήψη ασβεστίου μέσω της διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση).

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 1500mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 800mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί από οποιονδήποτε ανησυχεί ότι εμφανίζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης ασβεστίου. Σ’ αυτά τα άτομα περιλαμβάνονται:

  1. Χορτοφάγοι και ειδικότερα οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) (1).
  2. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης (2).
  3. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (2).
  4. Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν (3).
  5. Άτομα που χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες αλατιού ή αντιοξέα αργιλίου (μειώνουν το ασβέστιο) (4).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο μεταβολισμός του σωματικού ασβεστίου υπόκειται σε τόσο αυστηρή ρύθμιση που μια υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα ή στους ιστούς μέσω υψηλής δοσολογίας δεν είναι επιστημονικά γνωστή. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μια τέτοια συσσώρευση, αυτή θα οφείλεται σε αποτυχία των μηχανισμών ρύθμισης του ασβεστίου.

Ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με την πρόκληση πετρών στα νεφρά από τα συμπληρώματα ασβεστίου, ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι οι πέτρες στα νεφρά αναπτύσσονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαταράσσεται ο μεταβολισμός του ασβεστίου. Για τα άτομα στα οποία οι μηχανισμοί ελέγχου του ασβεστίου λειτουργούν φυσιολογικά, φαίνεται ότι είναι απόλυτα ασφαλής η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, ακόμη και σε υψηλές δοσολογίες.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Βιταμίνη D
    Το ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη D, καθώς αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.
  2. Θειαζιδικά Διουρητικά
    Θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας πριν πάρετε ασβέστιο σε συνδυασμό με διουρητικά φάρμακα, καθώς κάποια απ’ αυτά (κυρίως οι θειαζίδες) αυξάνουν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.
  3. Αντιβιοτικά
    Οι ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπεία με τετρακυκλικά αντιβιοτικά, θα πρέπει να τα λαμβάνουν με μερικές ώρες διαφορά από το συμπλήρωμα ασβεστίου.

Το ασβέστιο θα πρέπει να αποφευχθεί από άτομα με:

  • Προβλήματα που σχετίζονται με υπερασβεστιαιμία και υπερασβεστιουρία
  • Χρόνια νεφρική πάθηση
  • Πέτρες στα νεφρά ή ιστορικό με πέτρες στα νεφρά
  • Υψηλή πίεση αίματος: τα άτομα αυτά θα πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους όταν λαμβάνουν συμπληρώματα με ασβέστιο (4)

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος 1230
Τυρί, τσένταρ 800
Σαρδέλες 550
Τοφού 506
Ξερά σύκα 280
Γάλα εβαπορέ 260
Νεροκάρδαμο 220
Φυσικό γιαούρτι 200
Πλήρες γάλα 103
Ψητά φιστίκια 61
Λάχανο 57
Ψωμί ολικής αλέσεως 54
Αυγά 52
Λευκά ψάρια 22

Οι κύριες πηγές ασβεστίου στη διατροφή είναι το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Donovan UM and Gibson RS. Dietary intakes of adolescent females consuming vegetarian, semi-vegetarian, and omnivorous diets. J Adolesc Health, 18;4:292-300, 1996.
2. Nordin BE. Calcium and Osteoporosis. Nutrition, 13;7-8:664-686, 1997.
3. "Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom", Dept. of Health, HMSO, 1991.
4. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Osteo Q-Life

To Osteo Q-Life της Quest είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο, βιταμίνες D3 & K2, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, για την υποστήριξη των οστών και των μυών.

 Electrolytes

Τo Electrolytes είναι αναβράζουσες ταμπλέτες με 8 βιταμίνες και 5 μέταλλα που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

 Synergistic Calcium 1000mg

Το Synergistic Calcium της Quest παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο και βιταμίνη D, τα δύο πιο σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών. Ιδανικό για άτομα που δε λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους.

 Multimineral 10

Το Multimineral 10 της Quest συνδυάζει 10 απαραίτητα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.