Χρώμιο
Το χρώμιο ανήκει στα ιχνοστοιχεία, δηλαδή στα μέταλλα που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες (ίχνη). Το χρώμιο συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τις βασικές διεργασίες του μεταβολισμού της γλυκόζης, για τον έλεγχο των επιπέδων των λιπών στο αίμα και για την έκφραση των γονιδίων. Είναι παρόν σ’ όλη την οργανική ύλη και εμφανίζεται ως ένα βασικό θρεπτικό συστατικό. Η τρισθενής μορφή του είναι η πιο ενεργή βιολογικά. Ο Παράγοντας Ανοχής στη Γλυκόζη (Glucose Tolerance Factor, GTF), ο οποίος είναι σύμπλεγμα χρωμίου με νικοτινικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη, μπορεί να συντεθεί στο σώμα. Το χρώμιο παίζει βασικό ρόλο στις δραστηριότητες πολλών ενζύμων.
ΔΡΑΣΗ
Το χρώμιο δρα εντός ενός οργανικού συμπλέγματος που βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Το όνομα αυτού του οργανικού συμπλέγματος είναι «παράγοντας ανοχής της γλυκόζης» (GTF). Τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.
ΕΛΛΕΙΨΗ
Η έλλειψη χρωμίου ενοχοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200μg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 40μg.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΧΡΩΜΙΟΥ
Η θεραπεία με χρώμιο είναι επιτυχής σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα ανοχής στη γλυκόζη (π.χ. σε άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη) (1). Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Τέλος, νέες έρευνες έδειξαν ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ισχνής μυϊκής μάζας σε αθλητές (1).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Καμία ανεπιθύμητη επίδραση δεν έχει σημειωθεί για τη βιολογικά ενεργή κατιονική τρισθενή μορφή του χρωμίου [Cr(III)] που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα και επίσης εντοπίζεται στα τρόφιμα.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Το χρώμιο θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση όταν πρόκειται για ινσουλινο-εξαρτώμενους ασθενείς, διότι το χρώμιο μπορεί να μειώσει την ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη.
Τρόφιμα | (μg/100g) |
Κρόκος αυγού | 183 |
Μελάσσα | 121 |
Μαγιά της μπύρας | 117 |
Βοδινό | 57 |
Τυρί | 56 |
Χυμός σταφυλιού | 47 |
Ψωμί ολικής αλέσεως | 42 |
Πίτουρο σταριού | 38 |
Ακατέργαστη ζάχαρη | 35 |
Μέλι | 29 |
Πατάτες, παλαιάς εσοδείας | 27 |
Φύτρο σταριού | 23 |
Μπούτι κοτόπουλο | 18 |
Ζυμαρικά | 15 |
Σπανάκι | 10 |
Μπανάνες | 10 |
Μπακαλιάρος | 7 |
Αποβουτυρωμένο γάλα | 2 |
Καμία ομάδα τροφίμων δεν εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο. Τα πιο πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα αυτού του μετάλλου.
1. Anderson RA. Chromium as an essential nutrient for humans. Regul Toxicol P.
2. Pharmacol, 26;1 Pt 2:S35-41, 1997.