Χρώμιο

Χρώμιο

Το χρώμιο ανήκει στα ιχνοστοιχεία, δηλαδή στα μέταλλα που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες (ίχνη). Το χρώμιο συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τις βασικές διεργασίες του μεταβολισμού της γλυκόζης, για τον έλεγχο των επιπέδων των λιπών στο αίμα και για την έκφραση των γονιδίων. Είναι παρόν σ’ όλη την οργανική ύλη και εμφανίζεται ως ένα βασικό θρεπτικό συστατικό. Η τρισθενής μορφή του είναι η πιο ενεργή βιολογικά. Ο Παράγοντας Ανοχής στη Γλυκόζη (Glucose Tolerance Factor, GTF), ο οποίος είναι σύμπλεγμα χρωμίου με νικοτινικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη, μπορεί να συντεθεί στο σώμα. Το χρώμιο παίζει βασικό ρόλο στις δραστηριότητες πολλών ενζύμων.

ΔΡΑΣΗ

Το χρώμιο δρα εντός ενός οργανικού συμπλέγματος που βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Το όνομα αυτού του οργανικού συμπλέγματος είναι «παράγοντας ανοχής της γλυκόζης» (GTF). Τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η έλλειψη χρωμίου ενοχοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200μg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 40μg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΧΡΩΜΙΟΥ

Η θεραπεία με χρώμιο είναι επιτυχής σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα ανοχής στη γλυκόζη (π.χ. σε άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη) (1). Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Τέλος, νέες έρευνες έδειξαν ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ισχνής μυϊκής μάζας σε αθλητές (1).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Καμία ανεπιθύμητη επίδραση δεν έχει σημειωθεί για τη βιολογικά ενεργή κατιονική τρισθενή μορφή του χρωμίου [Cr(III)] που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα και επίσης εντοπίζεται στα τρόφιμα.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το χρώμιο θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση όταν πρόκειται για ινσουλινο-εξαρτώμενους ασθενείς, διότι το χρώμιο μπορεί να μειώσει την ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (μg/100g)
Κρόκος αυγού 183
Μελάσσα 121
Μαγιά της μπύρας 117
Βοδινό 57
Τυρί 56
Χυμός σταφυλιού 47
Ψωμί ολικής αλέσεως 42
Πίτουρο σταριού 38
Ακατέργαστη ζάχαρη 35
Μέλι 29
Πατάτες, παλαιάς εσοδείας 27
Φύτρο σταριού 23
Μπούτι κοτόπουλο 18
Ζυμαρικά 15
Σπανάκι 10
Μπανάνες 10
Μπακαλιάρος 7
Αποβουτυρωμένο γάλα 2

Καμία ομάδα τροφίμων δεν εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο. Τα πιο πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα αυτού του μετάλλου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Anderson RA. Chromium as an essential nutrient for humans. Regul Toxicol P.
2. Pharmacol, 26;1 Pt 2:S35-41, 1997.

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-grow

Το Pregnall bio-grow της Quest είναι μια πλήρης σύνθεση με 24 βιο-διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, χολίνη, σίδηρο και βιταμίνες, που υποστηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Pregnall bio-plus

Το Pregnall bio-plus της Quest συνδυάζει τις αυθεντικές πολυθρεπτικές ταμπλέτες Pregnall bio-grow και DHA κάψουλες, δίνοντας επιπλέον συστατικά στη μέλλουσα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Multimineral 10

Το Multimineral 10 της Quest συνδυάζει 10 απαραίτητα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.