Μαγνήσιο

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο με πολλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, των μυών και του νευρικού συστήματος, στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη μείωση της κόπωσης και στην παραγωγή ενέργειας. Περιέχεται σε τροφές όπως τα φιστίκια, το ψωμί κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ποσοτικά, το μαγνήσιο συγκαταλέγεται δίπλα στο φώσφορο και το ασβέστιο στο σώμα. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στενά μαζί με το ασβέστιο στο μεταβολισμό. Διανέμεται ευρέως στα μαλακά μόρια και το σκελετό, ο οποίος περιέχει περισσότερο από το 70% της συνολικής του ποσότητας στο σώμα. Εάν η λήψη του μέσω της διατροφής μειωθεί, το σώμα προστατεύεται από την απώλεια μαγνησίου μειώνοντας την ποσότητα αυτού στα ούρα, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση του εν λόγω μετάλλου για μελλοντική χρήση. Το μαγνήσιο πρέπει να είναι παρόν σε κατάλληλες ποσότητες διότι βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου. Καθώς το μαγνήσιο τείνει να απορροφάται σε χαμηλά επίπεδα από τη διατροφή, η έλλειψη αυτού είναι ευρέως διαδεδομένη.

ΔΡΑΣΗ

Περισσότερο από το 65% της ποσότητας του μαγνησίου στο σώμα βρίσκεται στα οστά, όπου μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο βοηθά στο σχηματισμό τους και τους παρέχει ανθεκτικότητα. Το μαγνήσιο παίζει καίριο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας, καθώς είναι συμπαράγοντας στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, π.χ. κατά την παραγωγή κυττάρων. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυ. Κάποιες φορές αναφέρεται ως το μέταλλο «κατά του στρες», λόγω του ρόλου του στη μυϊκή χαλάρωση. Επίσης, είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση και διατήρηση των σωματικών κυττάρων και ιστών, καθώς αποτελεί συμπαράγοντα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Σύμφωνα με τον Dr. Mildred Seeling, έναν επιφανή επιστήμονα με ερευνητικό έργο πάνω στο μαγνήσιο, η έλλειψη αυτού του μετάλλου είναι ευρέως διαδεδομένη στις Δυτικές Χώρες. Η έλλειψη μπορεί να προκληθεί από:

 • Μειωμένη πρόσληψη με τη διατροφή, όπως στις περιπτώσεις διαιτολογίων χαμηλών θερμίδων, κακής σίτισης, νευρικής ανορεξίας ή λήψης μεγάλων ποσοτήτων ωμού πίτουρου.
 • Μειωμένη ή ακατάλληλη απορρόφηση που έχει προκληθεί από διαταραχές όπως η χρόνια διάρροια, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις ή οι αλλεργίες.

Τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να είναι τα εξής:

 • Μυϊκές κράμπες και σπασμοί
 • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Αγωνία
 • Αϋπνία

Παράγοντες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι οι ακόλουθοι:

 • Μακροχρόνια χρήση διουρητικών (1)
 • Διάρροια
 • Αλκοόλ (1)
 • Υπερβολική εφίδρωση

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 375mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 375mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ

 1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
  Το μαγνήσιο λαμβάνεται από γυναίκες προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, κυρίως οι κράμπες στο στομάχι και η επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης. Η χρήση του μαγνησίου στην περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα μειώνονται στις γυναίκες με PMS (2).
 2. Μυϊκή λειτουργία
  Κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου το μαγνήσιο θεωρείται χρήσιμο είναι στους ακούσιους μυϊκούς σπασμούς (π.χ. παίξιμο των βλεφάρων), ενώ σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθά στις μυϊκές κράμπες. Επίσης σε σχέση με τη μυϊκή λειτουργία, θεωρείται ότι το μαγνήσιο έχει κάποιου είδους προστατευτική δράση στην καρδιά (1), πιθανόν ειδικότερα μέσω της μείωσης της πίεσης του αίματος και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (3).
 3. Άσθμα
  Έχει αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο μειώνει το συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή) (4) και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του άσθματος και των χρόνιων αποφρακτικών ασθενειών των αεραγωγών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όπως και στην περίπτωση του ασβεστίου, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι υψηλές δοσολογίες σε μαγνήσιο είναι βλαβερές για ανθρώπους με φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν από την πέψη των τροφών, αλλά υψηλά επίπεδα από ενδοφλέβια χορήγηση μπορεί να εμπλακούν στη μετάδοση του νευρικού σήματος και είναι κατά συνέπεια πολύ επικίνδυνα. Τα άλατα μαγνησίου σε δοσολογία 3-5g έχουν καθαρτική δράση και είναι βλαβερά εάν λαμβάνονται συχνά για το σκοπό αυτό.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Ασβέστιο και Β6
  Το μαγνήσιο χρειάζεται την παρουσία ασβεστίου για την κατάλληλη απορρόφηση και χρήση του, ενώ η βιταμίνη Β6 και ο φώσφορος επίσης βοηθούν.
 2. Αντιβιοτικά
  Το μαγνήσιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη δράση των αντιβιοτικών με τετρακυκλίνες και συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται με μερικές ώρες διαφορά από αυτά.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Ψημένα φιστίκια 180
Ψωμί ολικής αλέσεως 76
Τυρί τσένταρ 25
Λευκά ψάρια 23
Κοτόπουλο 21
Μοσχάρι, ψητή μπριζόλα 18
Πατάτες 17
Πορτοκάλια 13
Αυγά 12
Γάλα 10

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
2. Rosenstein DL et al. Magnesium measures across the menstrual cycle in premenstrual syndrome. Biol Psychiatry, 35;8:557-571, 1994.
3. Itoh K et al. The effects of high oral magnesium supplementation on blood pressure serum lipids and related variables in apparently healthy Japanese subjects. The British J of Nutrition, 78;5:737-750, 1997.
4. Britton J et al. Dietary magnesium, lung function, wheezing, and airway hyperreactivity in a random adult population sample. The Lancet, 344:357-362, 1994.

Σχετικά προϊόντα

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.

 Osteo Q-Life

To Osteo Q-Life της Quest είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο, βιταμίνες D3 & K2, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, για την υποστήριξη των οστών και των μυών.

 Electrolytes

Τo Electrolytes είναι αναβράζουσες ταμπλέτες με 8 βιταμίνες και 5 μέταλλα που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

 Magnesium 300mg & B6

Το Magnesium 300mg & B6 της Quest είναι ένα αναβράζον μαγνήσιο με βιταμίνη Β6 και υπέροχη γεύση πορτοκάλι. Ο συνδυασμός αυτός συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

 Synergistic Magnesium 150mg

Το Synergistic Magnesium της Quest παρέχει στον οργανισμό την ιδανική ποσότητα μαγνησίου για την καλή λειτουργία των μυών, τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

 Multimineral 10

Το Multimineral 10 της Quest συνδυάζει 10 απαραίτητα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.