Μολυβδαίνιο

Μολυβδαίνιο

Το μολυβδαίνιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό των αμινοξέων. Έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού, ειδικά στους άνδρες. Υπάρχει σε πολλές τροφές, χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία τροφών που να είναι σημαντικά πιο πλούσια από κάποια άλλη στο μέταλλο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μολυβδαίνιο εμφανίζεται με τη μορφή συμπαράγοντα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με βασικά ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό.

ΔΡΑΣΗ

Το μολυβδαίνιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ενζύμου οξειδάση της ξανθίνης που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του σιδήρου και επίσης στην παραγωγή του ουρικού οξέος (ένα αποβλητέο παραπροϊόν που βρίσκεται στο αίμα και τα ούρα). Επίσης, είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η έλλειψη μολυβδαίνιου οφείλεται σε ακατάλληλη παραγωγή ουρικού οξέος και μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών. Επίσης, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200μg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) =50μg.
Το 1991, η Επιτροπή για την Ιατρική Προσέγγιση των Τροφίμων και τη Διατροφική Πολιτική (COMA) θεώρησε ότι οι ασφαλείς δόσεις είναι μεταξύ των 50 και 400μg ημερησίως για τους ενήλικες.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟΥ

Εκτός από την αντιμετώπιση της έλλειψης του μολυβδαινίου, δεν υπάρχουν άλλες γνωστές θεραπευτικές χρήσεις του συμπληρώματος αυτού του μετάλλου, εκτός ίσως από τη χρήση του ως αντίδοτο σε περίπτωση τοξίνωσης με χαλκό. Παρόλα αυτά, προκαταρτικές έρευνες προτείνουν ότι το μολυβδαίνιο μπορεί να βοηθά στη μείωση κρίσεων άσθματος που προκαλούνται από εστέρες θειώδους οξέος (1). Το μολυβδαίνιο μπορεί να περιέχεται σε ένα γενικό σύνθετο συμπλήρωμα (συμπλήρωμα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα) προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκειά του.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι υπερβολικές δόσεις μολυβδαινίου (10-15mg ημερησίως) μπορεί να σχετιστούν με διαταραγμένο μεταβολισμό του ουρικού οξέος και χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα του χαλκού. Μια τέτοια δόση είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με κανονική διατροφή και χρήση συμπληρωμάτων.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις του μολυβδαίνιου με φάρμακα.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (μg/100g)
Φασόλια σε κονσέρβα 350
Συκώτι 200
Φύτρο σταριού 200
Φακές 120
Σπόροι ηλιοτρόπιου 103
Νεφρά 75
Φασολάκια 66
Μακαρόνια 51
Αυγά 50
Ρύζι 47
Νοοdles (κινέζικα μακαρόνια) 45
Κοτόπουλο 40
Ψωμί ολικής αλέσεως 26
Πατάτες 25
Οστρακόδερμα 20
Βερίκοκα 14

Το μολυβδαίνιο είναι άφθονο στα τρόφιμα, χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία τροφίμων που να είναι σημαντικά πιο πλούσια από κάποια άλλη στο μέταλλο αυτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Johnson JL et al. Molybdenum cofactor deficiency in a patient previously characterised as deficient in sulfite oxidase. Biochem Med Metabol Biol 1988;40:86-93.

Σχετικά προϊόντα

 Multimineral 10

Το Multimineral 10 της Quest συνδυάζει 10 απαραίτητα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.