Σίδηρος

Σίδηρος

Ο σίδηρος ανήκει στα ιχνοστοιχεία, δηλαδή στα μέταλλα που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες (ίχνη). Συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης, στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, στην καλή γνωσιακή λειτουργία, στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κόπωσης. Μια πολύ καλή πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τη φυσιολογία του ανθρώπου, αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ιχνοστοιχείο λόγω της μικρής συγκέντρωσης που εμφανίζει στο ανθρώπινο σώμα (περίπου 4-5g).

ΔΡΑΣΗ

Ο κύριος ρόλος του σιδήρου στο σώμα είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και αποτελεί το φορέα του ζωτικού οξυγόνου σε όλο το σώμα. Εκτός από τη λειτουργία του στα ερυθρά αιμοσφαίρια, ο σίδηρος εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης η οποία βρίσκεται στους μύες) και συμμετέχει επιπροσθέτως στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας στο σώμα.

ΕΛΛΕΙΨΗ

Η τυπική ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου είναι η αναιμία. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η κόπωση, ο ελαφρύς πονοκέφαλος, η αδυναμία κτλ και συνοδεύεται από αντίστοιχη χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 15mg.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 14mg.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥ

 1. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης σιδήρου εξαιτίας της μηνιαίας απώλειας αίματος λόγω της εμμήνου ρύσης. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση δεν λαμβάνει υπόψη τις γυναίκες με μεγάλες απώλειες αίματος λόγω εμμήνου ρύσης, στις οποίες συνιστάται η λήψη ενός συμπληρώματος που θα καλύψει τις ειδικές απαιτήσεις τους σε σίδηρο (1).
 2. Άλλα άτομα που ενδεχομένως χρειάζονται ένα συμπλήρωμα σιδήρου είναι οι χορτοφάγοι, οι έγκυες, οι έφηβοι, οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι (1).
 3. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου. Στο Bradford 12% των λευκών και 28% των παιδιών από την Ασία ήταν αναιμικά και στο Birmingham το 26% από 470 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών ήταν αναιμικά (2). Ένα σύνθετο συμπλήρωμα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει σίδηρο σε κατάλληλη ποσότητα και ισορροπία με τα άλλα θρεπτικά συστατικά συνιστάται στα παιδιά, αλλά ο σίδηρος σε υψηλότερα επίπεδα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά παρά μόνο κατόπιν συμβουλής ειδικού γιατρού.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πολλές από τις περιπτώσεις τοξικότητας σιδήρου περιλαμβάνουν τυχαία υπερκατανάλωση σιδήρου από παιδιά. Επίπεδα της τάξης των 20mg σιδήρου ανά κιλό σωματικού βάρους προκαλούν οξεία τοξικά συμπτώματα στα παιδιά και σε ποσότητες κατά δέκα φορές μεγαλύτερες, ο σίδηρος μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Στους ενήλικες, μια δόση 100g σιδήρου είναι θανατηφόρα εκτός αν χορηγηθεί το κατάλληλο αντίδοτο.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 1. Φάρμακα που συνδέονται με το σίδηρο
  Κάποια φάρμακα μπορεί να συνδέονται με το σίδηρο και να προκαλούν μείωση στη βιοδιαθεσιμότητα τόσο του μετάλλου όσο και των ίδιων των φαρμάκων. Σ’ αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται οι τετρακυκλίνες και τα παράγωγά τους, η πενικιλλαμίνη, το levodopa, το methyldopa και το cardidopa.
 2. Τρόφιμα που συνδέονται με το σίδηρο
  Κάποια συστατικά των τροφίμων συνδέονται επίσης με το σίδηρο (και άλλα μέταλλα) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα αυτού. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το φυτικό οξύ, που περιέχεται στο πίτουρο και άλλα τρόφιμα με ίνες και το οξαλικό οξύ, που περιέχεται στο ραβέντι (φυτό), το σπανάκι και τη σοκολάτα.
 3. Η βιταμίνη C και τα συμπλέγματα Β
  Ένας από τους πιο σημαντικούς διατροφικούς παράγοντες που προωθούν την απορρόφηση του σιδήρου που δεν είναι συνδεδεμένος με αιμοσφαιρίνη είναι η βιταμίνη C. Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του μη συνδεδεμένου με αιμοσφαιρίνη σιδήρου που απορροφάται και της βιταμίνης C που περιέχεται στη διατροφή. Η απορρόφηση και η χρησιμοποίηση του σιδήρου εξαρτάται επιπλέον από την παρουσία κάποιων μελών του συμπλέγματος βιταμινών Β. Το μολυβδαίνιο είναι επίσης σημαντικό για το μεταβολισμό του σιδήρου.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα (mg/100g)
Μαλάκια- Οστρακοειδή 33,0
Ξηρή μαγια μπύρας 20,0
Σκόνη κάρυ 29,6
Ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό 16,7
Πίτουρο σταριού 12,9
Συκώτι αρνιού 12,4
Νεφρά χοίρου 11,5
Κακάο σκόνη 10,5
Μαϊντανός 8,0
Αποξηραμένα βερίκοκα 4,1
Ψωμί ολικής αλέσεως 2,7
Κoρνμπίφ 2,4
Σοκολάτα πλήρης 2,4
Αυγά 2,0
Βοδινό 1,9
Νεροκάρδαμο 1,6
Λευκό ψωμί 1,6
Λάχανο 0,6
Κόκκινο κρασί 0,5
Λευκά ψάρια 0,5
Πατάτες 0,4

Οι κύριες πηγές σιδήρου στη διατροφή είναι το κρέας, το ψωμί, τα προϊόντα δημητριακών και οι πατάτες. Οι ζωικές πηγές σιδήρου απορροφώνται πολύ καλύτερα από τις φυτικές πηγές, διότι στο ζωικό ιστό ο σίδηρος είναι οργανικά συνδεδεμένος στην αιμοσφαιρίνη. Στα φυτά, ο σίδηρος είναι παρόν σε μια ανόργανη μορφή που απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Cook JD. Iron deficiency Anaemia. Baillieres Clin Haematol, 7;4:787-804, 1994.
2. "Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom", Dept. of Health, HMSO, 1991.

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-grow

Το Pregnall bio-grow της Quest είναι μια πλήρης σύνθεση με 24 βιο-διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, χολίνη, σίδηρο και βιταμίνες, που υποστηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Pregnall bio-plus

Το Pregnall bio-plus της Quest συνδυάζει τις αυθεντικές πολυθρεπτικές ταμπλέτες Pregnall bio-grow και DHA κάψουλες, δίνοντας επιπλέον συστατικά στη μέλλουσα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Fero Q-Life

Το Fero Q-Life είναι ένας υγρός σίδηρος με βιταμίνες, μέταλλα και υπέροχη γεύση πορτοκάλι και μέλι. Προσφέρει ενέργεια, τόνωση, ευεξία και μειώνει την κόπωση. Κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες.

 Multi A-Z

Το Multi A-Z της Quest είναι μια πλήρης αναβράζουσα πολυβιταμίνη με υπέροχη γεύση τροπικών φρούτων. Με 24 βιταμίνες και μέταλλα για τόνωση και ενέργεια.

 Synergistic Iron 15mg

Το Synergistic Iron της Quest παρέχει στον οργανισμό σίδηρο και βιταμίνες Β που συμβάλλουν στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Κατάλληλο για όσους νιώθουν έντονη κόπωση, γυναίκες κατά την εμμηνόρροια, εγκύους, χορτοφάγους, vegans και σε περιόδους νηστείας.

 Multimineral 10

Το Multimineral 10 της Quest συνδυάζει 10 απαραίτητα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Once A Day quick release

Το Once A Day της Quest είναι μια πλήρης πολυβιταμίνη. Ο συνδυασμός των συστατικών της έχει ως στόχο να προσφέρει ενέργεια και να μειώσει την κόπωση. Είναι μια πολυβιταμίνη που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε οργανισμό.

 Super Once A Day timed release

Η Super Once A Day, η πιο ενισχυμένη πολυβιταμίνη της Quest, είναι σχεδιασμένη για όσους θέλουν να διατηρήσουν τις λειτουργίες του οργανισμού τους σε καλό επίπεδο, ακόμα και αν η καθημερινότητα μπορεί να είναι αρκετά έντονη, σωματικά και ψυχικά.