Προβιοτικά

Φιλικά βακτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προβιοτικά, ένας όρος με ελληνικές ρίζες που σημαίνει «υπέρ της ζωής, για τη ζωή». Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν τον ανθρωπινό οργανισμό.  Μεταξύ των πιο γνωστών προβιοτικών είναι τα γαλακτικά βακτήρια (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium sp).

Τα προβιοτικά δεν είναι κάτι ξένο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μικροοργανισμοί ίδιοι ή παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα, στον γυναικείο κόλπο, στη στοματική κοιλότητα και αλλού. Στο έντερο υπάρχουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που συγκροτούν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου. Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών μικροοργανισμών στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και γενικότερα του οργανισμού, καθώς στο έντερο λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, την κακή διατροφή, τα ταξίδια, τη λήψη αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων κ.α. Η επαναφορά της σε κατάσταση ισορροπίας είναι απαραίτητη για να λειτουργεί καλά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση. Η επαναφορά αυτή και η διατήρηση της ισορροπίας της μπορούν να επιτευχθούν με τη λήψη των κατάλληλων προβιοτικών.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Το πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών και διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο άμεση και ειδική δράση.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ

Σύμφωνα με μελέτες, τα προβιοτικά:

  • Προωθούν τη γενικότερη υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας με φυσικό τρόπο, επαναφέροντας την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.
  • Συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), όπως τα φουσκώματα, τους μετεωρισμούς, τις διαταραχές στις κενώσεις κ.α.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω λήψης αντιβίωσης. Ορισμένα προβιοτικά φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο της διάρροιας των ταξιδιωτών.
  • Βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού ή του κόλπου, ειδικά αν συνδυαστούν με Cranberry.
  • Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και το προστατεύουν από παθογόνα.
  • Βοηθούν στην πέψη της λακτόζης και μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, κυρίως ήπιας μορφής.
  • Μπορεί να βοηθούν σε περιπτώσεις ατοπικού εκζέματος σε βρέφη και παιδιά, ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του στα νεογέννητα όταν λαμβάνονται από τις εγκύους.

Οι μελέτες για τα προβιοτικά είναι ήδη πάρα πολλές και συνεχίζονται, διερευνώντας τη δράση τους και σε άλλους τομείς της υγείας.

Λίστα συστατικών