Σκόρδο

Σκόρδο και εκχυλίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το σκόρδο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά και για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Γνωστή είναι η χρήση του για την αντιμετώπιση παρασίτων, αναπνευστικών προβλημάτων, πεπτικών δυσκολιών και της μειωμένης ενέργειας. Η χρήση του αναφέρεται στη Βίβλο και στο Ταλμούδ, από τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Πλήνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διοσκουρίδη. Στην Κίνα χρησιμοποιείται από το 510 π.Χ.

Τα φρέσκα άθικτα κύτταρα σκόρδου περιέχουν αλιίνη (alliin, αμινοξύ) και αλιινάση (alliinase, ένζυμο). Όταν το σκόρδο τεμαχίζεται ή συνθλίβεται, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν αμέσως μεταξύ τους και παράγουν την καυστική ουσία αλλισίνη. Η αλλισίνη έχει ισχυρές κυτταροκτόνες ιδιότητες και καταστρέφει κάθε είδους κύτταρο, συμπεριλαμβανομένων και των παθογόνων βακτηρίων. Εάν το συνθλιμμένο σκόρδο παραμείνει εκτεθειμένο στον αέρα ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, η αλλισίνη εξαφανίζεται αμέσως διότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασταθή ένωση.

Το φρέσκο ωμό σκόρδο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να ερεθίσει το στόμα και τον πεπτικό σωλήνα. Το φρεσκομαγειρεμένο σκόρδο περιέχει μερικά ευεργετικά συστατικά αλλά και προϊόντα που προκύπτουν από χημική διάσπαση και τα οποία μπορεί να μην είναι άοσμα. Το μαγειρεμένο σκόρδο μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικό για το στόμα και τον πεπτικό σωλήνα από το ωμό σκόρδο.

Τα προϊόντα σκόρδου μπορεί να περιέχουν σκόρδο σε πολλές διαφορετικές μορφές.

ΕΛΑΙΟ ΣΚΟΡΔΟΥ

Το εκχύλισμα του ελαίου του σκόρδου παράγεται μέσω της διύλισης του σκόρδου σε υψηλές θερμοκρασίες. Το έλαιο αυτό είτε αναμειγνύεται με φυτικά έλαια ή σογιέλαιο και συσκευάζεται σε κάψουλες, είτε αναμειγνύεται με ειδικά έκδοχα και συσκευάζεται σε ταμπλέτες. Τα πτητικά συστατικά του μπορεί να είναι οσμηρά. Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτά συστατικά.

ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΣΚΟΡΔΟ

Είναι πολτοποιημένο σκόρδο εμποτισμένο με φυτικό έλαιο το οποίο απορροφά όλα τα ελαιοδιαλυτά συστατικά από το σκόρδο. Μπορεί να είναι οσμηρό.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

Είναι τεμαχισμένο ή συνθλιμμένο σκόρδο που έχει αποξηρανθεί και μπορεί να έχει συσκευαστεί σε ταμπλέτες ή να έχει συνδυαστεί με φυτικά έλαια και να έχει εν τέλει συσκευαστεί σε κάψουλες. Περιέχει ελαιοδιαλυτά και υδατοδιαλυτά συστατικά. Μπορεί να είναι οσμηρό.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ ΨΥΧΡΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Είναι σκόρδο βιολογικής καλλιέργειας που συλλέγεται, κόβεται και διατηρείται 20 μήνες σε ανοξείδωτα δοχεία για ωρίμανση. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Ψυχρή Ωρίμανση ή Λυοφιλίωση. Η μέθοδος αυτή παράγει πολύτιμα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά, κυρίως S-allyl κυστεΐνη και S-allyl μερκαπτοκυστεΐνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παράγεται ένα φυσικά άοσμο προϊόν σκόρδου χωρίς τοξικές παρενέργειες.

Λίστα συστατικών