Εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης
Το σκόρδο που έχει υποστεί τη διαδικασία της ψυχρής ωρίμανσης έχει μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό και είναι άοσμο. Μελέτες αποδεικνύουν ότι βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικής πίεσης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού από τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το σκόρδο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για την ωφέλιμη δράση του στον οργανισμό. Περιέχει δραστικά συστατικά που βοηθούν, σύμφωνα με μελέτες, στη μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και συνεπώς στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό παράγοντα που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και μειώνει την ποσότητα των ελευθέρων ριζών (τοξικές ουσίες) που παράγονται στο σώμα από το άγχος, το κάπνισμα, τον ήλιο, τη μόλυνση κ.α.
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ ΨΥΧΡΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
Η ψυχρή ωρίμανση (λυοφιλίωση) περιλαμβάνει τη λήψη υψίστης ποιότητας σκόρδου βιολογικής καλλιέργειας, τον τεμαχισμό του χωρίς οξύ ή θερμότητα και την τοποθέτησή του σε δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι για χρονικό διάστημα είκοσι μηνών. Κατά τη διάρκεια της ψυχρής ωρίμανσης, η αλλισίνη μετατρέπεται σε ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά τα οποία δεν παράγονται φυσιολογικά με τις παραδοσιακές, εμπορικές μεθόδους κατεργασίας. Τελικά το σκόρδο εκχυλίζεται και συλλέγονται πολύτιμα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά, κυρίως S-allyl κυστεΐνη και S-allyl μερκαπτοκυστεΐνη. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι παράγεται ένα προϊόν σκόρδου που είναι εντελώς άοσμο και δεν έχει τοξικές παρενέργειες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ
Πολυάριθμα ερευνητικά άρθρα απέδειξαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα του σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης, όσον αφορά κυρίως σε ημερήσια δοσολογία ίση περίπου με 1000mg. Οι πιο χαμηλές δοσολογίες (όπως τα 100mg, 300mg, 350mg και 600mg) χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη διατήρηση της καλής υγείας, παρά για την αντιμετώπιση υπαρχουσών ασθενειών.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥ ΨΥΧΡΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
- Υγεία της Καρδιάς
Το σκόρδο που έχει υποστεί ψυχρή ωρίμανση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής χοληστερίνης καθώς και της LDL (κακή χοληστερίνη), ενώ δεν επηρεάζει την HDL (καλή χοληστερίνη) (1). Αρχικά, η συνολική χοληστερίνη αυξάνεται καθώς μετακινείται από τα αποθέματα των κυκλοφορικών αγγείων, αλλά αργότερα μειώνεται κάτω από το αρχικό επίπεδο. Πιστεύεται ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης μέσω της επιβράδυνσης της σύνθεσής της στο ήπαρ. Το σκόρδο μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, να επιβραδύνει την πήξη του αίματος (2) καθώς και να εμποδίσει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Έχει επίσης ήπια δράση κατά της υπέρτασης (3). - Προστασία ενάντια στις Ελεύθερες Ρίζες και την Οξείδωση
Το φρέσκο σκόρδο είναι στην πραγματικότητα οξειδωτικό και όχι αντιοξειδωτικό. Παρόλα αυτά, η ψυχρή ωρίμανση αντιστρέφει αυτή την ιδιότητα και μετατρέπει το σκόρδο σε ισχυρό αντιοξειδωτικό (4). Μελέτες έδειξαν ότι η κανονική κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου (κόλον) (5). Το σκόρδο μπορεί να μειώσει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου και ειδικότερα των όγκων του μαστού και του δέρματος. - Ανοσοποιητικό Σύστημα
Έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο που έχει υποστεί ψυχρή ωρίμανση ενισχύει τα φυσικά φονικά (κυτταροκτόνα) κύτταρα του σώματος και πολλές άλλες δράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος (6). - Candida
Το σκόρδο που έχει υποστεί ψυχρή ωρίμανση μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα κάθαρσης των κυττάρων της Candida albicans από το σώμα. Η Candida albicans είναι ένας ζυμομύκητας που μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στον πεπτικό σωλήνα και να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, μετεωρισμό, άφθες κτλ. Το σκόρδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετικές ιδιότητες για όσους αντιμετωπίζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις από ζυμομύκητες. - Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
Το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης ενισχύει την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων (L.acidophilus και B.bifidum), τα οποία παράγουν τόσο οξικούς όσο και αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και επίσης μειώνουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα (8). - Αναπνευστικά Προβλήματα
Το σκόρδο που έχει υποστεί ψυχρή ωρίμανση είναι κατάλληλο για καταρροές και αναπνευστικά και βρογχικά προβλήματα. - Βαρέα Μέταλλα
Το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης βοηθά στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το αίμα τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα έβλαπταν τα σωματικά κύτταρα (9).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης έχει υποστεί εκτεταμένους ελέγχους τοξικότητας και καμία ποσότητα αυτού δεν φαίνεται να προκαλεί παρενέργειες. Παρόλα αυτά, το σκόρδο ενδέχεται να προκαλέσει καούρα και μετεωρισμό σε μερικά ευαίσθητα άτομα.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
- Το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης δεν παρουσιάζει γνωστές αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Παρόλα αυτά, αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα παρασκευάσματα σκόρδου.
- Το σκόρδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αλκαλοειδή, κολχικίνη, ανταγωνιστές των υποδοχέων της ντοπαμίνης, αντιπηκτικά κουμαρίνης και φάρμακα ανορεξίας (φενφλουραμίνης).
- Θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση του σε συνδυασμό με methotrimeprzine, ένα αναλγητικό καταθλιπτικό του ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), καθώς και με αντιφυματικά φάρμακα.
- Τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και οι β-αδρενεργικοί καταστολείς μπορεί να καταστείλουν την αντιφλεγμονώδη δράση του σκόρδου.
1. Steiner M & Lin RI Cardiovascular and Lipid Changes in Response to Aged Garlic Extract Ingestion. J Am Coll Nutr, 13;5:524, 1994.
2. Legnani C, Frascaro M, et al. Effects of a dried garlic preparation on fibrinolysis and platelet aggregation in healthy subjects. Arzneim-Forsch Drug Res 1993;43:119-22.
3. Silagy C, Neil A. A meta-analysis of the effect of garlic on blood pressure. J Hyperten 1994;12(4):463-68.
4. Imai J, et al. Antioxidant and Radical Scavenging Effects of Aged Garlic Extract and Its Constituents. Planta Medica, 60:417-420, 1994.
5. Dorant E, van der Brandt PA, et al. Garlic and its significance for the prevention of cancer in humans: A critical review. Br J Cancer 1993;67:424-29.
6. Kandil OM, Abdullah TH, & Elkadi A. Garlic and the Immune System in humans: its effects on Natural Killer cells. Fed Proc, 46;3:441, 1987.
7. Tadi PP et al. Anticandidal and Anticarcinogenic Potentials of Garlic. Int Clinical Nutr Rev, 10:423-429, 1990.
8. Growth Stimulatory Effect of Aged Garlic Extract Protein Fraction on Friendly Bacteria. Kokai Tokkyo Koho, Japanese Patent H1-252276.
9. Lau BHS. Detoxifying, Radio-protective and Phagocyte-Enhancing Effects of Garlic. Int Clinical Nutr Rev ,9:27-31, 1989.