Vitalife Blog

Διαχείριση βάρους μετά τον τοκετό

24/11/2020
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Η γέννηση ενός μωρού είναι μια θαυμαστή εμπειρία για κάθε γυναίκα που έχει την τύχη να την βιώνει. Στην αρχή βέβαια είναι το απόλυτο χάος! Χάος στο πρόγραμμα του χρόνου, νέες ευθύνες, σκέψεις, συναισθήματα, αλλαγή στο ορμονικό προφίλ. Ένα σώμα που προσπαθεί να επανέλθει από τον άθλο να δημιουργήσει, κουβαλήσει και φέρει μια νέα ζωή στο κόσμο. Μαγικό!

Αμφιβολίες & απορίες μιας νέας μαμάς

Είναι αρκετά νωρίς να χάσω το βάρος της εγκυμοσύνης; Θα επηρεαστεί η ποσότητα του γάλατος; Θα μπορέσω να αντέξω μια δίαιτα όταν κάθε δυο ώρες είμαι ξύπνια το βράδυ; Ψυχολογικά είμαι έτοιμη να ακολουθήσω ένα οργανωμένο πρόγραμμα;

Πολλά ερωτήματα ακόμα μπορούν να γεννηθούν. Ας τα πάρουμε όλα ένα-ένα από την αρχή.

Πότε ξεκινάμε;

Η πιο ασφαλής περίοδος για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής είναι δυο μήνες μετά την γέννα, όταν περίπου θα έχετε ένα πρόγραμμα στους χρόνους σας. Σημείωση ότι από γυναίκα σε γυναίκα αυτό το διάστημα διαφέρει.

Για αρχή, οι στόχοι που θα θέσετε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και δίκαιοι όσων αφορά τον εαυτό σας. Το βάρος που θα χάνεται ανά βδομάδα δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο από μισό κιλό.

Καλό θα ήταν να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας (ήδη κάνετε πολλά), καθώς αυτό μπορεί να σας επηρεάσει ψυχολογικά με αποτέλεσμα την αποτυχία της προσπάθειας.

 Πόσο καιρό θα χρειαστεί;

Το διάστημα που θα χρειαστεί για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκειά της.

Υπολογίζοντας ότι τα κιλά αυτά κυμαίνονται συνήθως στα 12-17 τα 6-7 από τα οποία χάνονται πριν καν επιστρέψετε σπίτι σας από το μαιευτήριο.

Τα υπόλοιπα κιλά καλό είναι να τα διώξετε σε διάστημα 6 με 8 μηνών με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις ανάγκες σας θρεπτικά, ψυχολογικά και γευστικά μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η σημασία του θηλασμού

Σε συνέχεια, σημαντικό ρόλο έχουν και οι θερμίδες. Για όσες γυναίκες θηλάζουν μία διατροφή χαμηλών θερμίδων – λιγότερων από 1800- σημαίνει ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Για την παραγωγή 100ml γάλατος καταναλώνονται από την μητέρα 85 θερμίδες οπότε πρέπει να υπολογίζεται 500 θερμίδες επιπλέον στην διατροφή σας από ότι πριν τον τοκετό.

Ο θηλασμός είναι επίσης ένας παράγοντας που βοηθάει στην μείωση του βάρους τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Τα αποτελέσματα του ωστόσο είναι ορατά κάποιες φορές ακόμη και μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να βασιστείτε μόνο σε αυτό καθώς κινδυνεύετε τότε να πάρετε επιπλέον βάρος.

Φροντίστε τον εαυτό σας ακούγοντας το σώμα σας και τις ανάγκες του. Αν διψάτε πιείτε νερό, ας είστε κουρασμένη αναπαυτείτε. Πολλές φορές καλύπτουμε άλλες ανάγκες με την τροφή…

Ποιες τροφές προτείνονται;

Κρέατα, πουλερικά, ψάρι, αυγά, όσπρια: 180-210 γρ. την ημέρα

Φρούτα: 2-4 μερίδες την ημέρα

Λαχανικά: 3-5 μερίδες την ημέρα

Ψωμί, δημητριακά, ρύζι  ανεπεξέργαστα με το πίτουρο, ολικής άλεσης

Υγρά: τουλάχιστον 8-12 ποτήρια την ημέρα.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά («κενές» τροφές) όπως γλυκά, αναψυκτικά και πολύ λιπαρά φαγητά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΠΗΓΗ

Σχετικά προϊόντα

 Pregnall bio-lact

Το Pregnall bio-lact της Quest περιλαμβάνει πολυθρεπτικές ταμπλέτες με ασβέστιο και DHA κάψουλες, για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του μωρού.

 Pregnall bio-plus

Το Pregnall bio-plus της Quest συνδυάζει τις αυθεντικές πολυθρεπτικές ταμπλέτες Pregnall bio-grow και DHA κάψουλες, δίνοντας επιπλέον συστατικά στη μέλλουσα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το DHA συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

 Pregnall bio-grow

Το Pregnall bio-grow της Quest είναι μια πλήρης σύνθεση με 24 βιο-διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, χολίνη, σίδηρο και βιταμίνες, που υποστηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας καθ’ όλη τη διάρκεια πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.