Vitalife Blog

Φυσική υποστήριξη για τη διαχείριση του στρες και την αντιμετώπιση του άγχους

22/11/2021
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Όλοι μας υποφέρουμε από άγχος κατά καιρούς και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς αποτελεί αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Όταν όμως αυτό γίνεται υπερβολικό και συνεχές σε σημείο να επηρεάζει την καθημερινή ζωή, είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε.

Εκτιμάται ότι το 29% των ανθρώπων θα υποφέρει κάποια στιγμή από επίμονο άγχος, ένα 18% από σοβαρή κατάθλιψη, ενώ το 25% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν σοβαρό άγχος, κόπωση και εξάντληση. Σχεδόν το 20% των ανθρώπων έχουν δυσκολία στον ύπνο, κάτι που σχετίζεται στενά με το χρόνιο στρες. Οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες μπορεί να κυμαίνονται από μία ήπια ανησυχία, ευερεθιστότητα, μειωμένη διάθεση, δυσκολία στον ύπνο μέχρι πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και νευρικής εξάντλησης.

Υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση συσχέτισης του τρόπου ζωής με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το στρες μας. Όταν είμαστε υπό πίεση, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας επηρεάζονται αρνητικά. Από την άλλη, η έλλειψη άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και η απουσία χρόνου για χαλάρωση μπορεί να μας οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο άγχος με τις επακόλουθες συνέπειές του.

Το θετικό είναι ότι κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με την υποστήριξη φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επανέρθει η ισορροπία του νευρικού συστήματος και να ανακάμψει από την επίδραση του στρες.

 

Διατροφή για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα

Η σωστή διατροφή διασφαλίζει υγιή νου και σώμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φυσικές, ελάχιστα επεξεργασμένες, φυτικές τροφές προστατεύουν από την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με το στρες. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, όσπριων, ξηρών καρπών, σπόρων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στον τρόπου διαχείρισης τους στρες.

 

Σωματική άσκηση για αίσθηση ευεξίας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντικαταθλιπτικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τον ύπνο. Η μέτρια σωματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά σε τακτική βάση, όπως π.χ. ένας γρήγορος περίπατος, καθημερινά, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη διάθεση και τα συμπτώματα άγχους.

 

Ο ρόλος των φιλικών βακτηρίων

Η ρύθμιση των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.

Τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην παραγωγή του 95% της σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τόσο τη διάθεση όσο και τη δραστηριότητα της γαστρεντερικής οδού.

Ακριβώς όπως τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο, έτσι και ο εγκέφαλος μπορεί να ασκήσει βαθιά επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Πολυάριθμες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό στρες καταστέλλει τα ευεργετικά βακτήρια.

Ένα από τα ευεργετικά βακτήρια που επηρεάζουν τη διάθεσή μας είναι το Lactobacillus rhamnosus, το οποίο ελαττώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα στο γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) που βοηθά στη ρύθμιση της συναισθηματικής συμπεριφοράς.

 

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν

Μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια φυσικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια στη γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες, μειώνοντας το άγχος.

Η L-Theanine (L-θειανίνη), η οποία προέρχεται κυρίως από το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιπτώσεις του στρες και ηρεμεί το νου και το νευρικό σύστημα. Αυξάνει τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο και μειώνει τα συναισθήματα του στρες, έχοντας παρόμοια επίδραση με αυτή του διαλογισμού. Βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση, χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα ενώ παράλληλα βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στη συναισθηματική σταθερότητα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις άγχους, στρες, ανησυχίας και ευερεθιστότητας.

Η καθημερινή λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τόνωση του νευρικού συστήματος και βελτίωση της διάθεσης. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ψυχική υγεία και στη μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πολύ συχνή και έχει συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας. Είναι δύσκολο να ληφθεί η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μόνο από την λήψη τροφής και συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σε περιόδους άγχους, οπότε είναι σημαντική η καθημερινή λήψη μαγνησίου μέσα από ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Τέλος, μία ακόμα πρόταση θρεπτικού συστατικού για τη διαχείριση του άγχους είναι το Lactium, μια υδρολυμένη πρωτεΐνη γάλακτος, που σύμφωνα με μελέτες έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, προάγει την ηρεμία, μειώνει την ένταση, τον εκνευρισμό και συμπτώματα που προκαλούνται από το στρες, όπως οι διαταραχές στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη διάθεση, τον ύπνο, την αρτηριακή πίεση κ.α. Η αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση του άγχους έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες. Δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη δράση του GABA μέσω της εκλεκτικής του συγγένειας με τους υποδοχείς GABA-A. Είναι ένα φυσικό, υποαλλεργικό συστατικό, χωρίς παρενέργειες που δεν προκαλεί εθισμό.

Βιβλιογραφία:

 1. Eur J Clin Nutr. 2007;61(4):536-41.
 2. Eur J Nutr 2004, 44(2):128-32.
 3. Nutrients 2019 Jul;11(7)1466.
 4. Biological Psychology 74 (2007) 39-45.
 5. Trends in Food Science & Technology 10 (1999) 199-204.
 6. Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.
 7. Pak. J. Biotechnol. Vol. 15 (2) 487-496 (2018).
 8. PNAS September 20, 2011 108 (38) 16050-16055.
 9. Neurogastroenterol Motil. 2019 Oct;31(10):e13677.
 10. Neuropharmacology 62 (2012) 304-312.
 11. Medical Hypotheses. 2006.
 12. International Journal of Clinical Medicine, 2011.
 13. Eur J Clin Nutr. 2007 Apr;61(4):536-41.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΠΗΓΗ

Σχετικά προϊόντα

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.