Καλά vs.κακά βακτήρια: Διορθώστε τη διαταραχή στη μικροβιακή χλωρίδα
Πολλές ενοχλήσεις που σχετίζονται με το έντερο και περιλαμβάνουν έντονο φούσκωμα, αέρια, πόνους στο έντερο, εναλλαγές δυσκοιλιότητας με διάρροια και άλλα συμπτώματα, το σύνολο των οποίων χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αποτελούν μία κοινή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το μικροβίωμά μας, δηλαδή με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που συμβιώνουν μαζί μας και που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατοικούν κυρίως στο έντερο. Πρόκειται για μία συμβιωτική σχέση όπου η μικροβιακή χλωρίδα δεν θεωρείται απλώς ένας ξενιστής, αλλά αντίθετα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος μίας μεγάλης οργανικής κοινότητας που ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μέλος της. Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί διασπούν τροφές που εμείς δεν μπορούμε να χωνέψουμε και παράγουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιοτίνη, καθώς και σημαντικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ. Επίσης υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την διαχείριση του άγχους μας, τον μεταβολισμό μας, την πέψη και γενικά μας κρατούν υγιείς.
Κάθε στιγμή, μέσα μας, συμβαίνουν μάχες επικράτησης μεταξύ «ωφέλιμων» και «λιγότερο ωφέλιμων» μικροοργανισμών που έχουν επίδραση στην υγεία μας.
Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών στο έντερο, όπου είναι μειωμένα τα επίπεδα των απαραίτητων ωφέλιμων βακτηρίων ονομάζεται δυσβίωση και σχετίζεται με ένα μεγάλο πλήθος ασθενειών. Μία τέτοια διαταραχή μπορεί να προκύψει από τη χρήση αντιβιοτικών, αν και δεν είναι τα αντιβιοτικά η μόνη αιτία. Η αλλαγή περιβάλλοντος, η χρήση κορτικοστεροειδών ή ορμονών, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η χρήση τεχνητών γλυκαντικών, κάποιες σοβαρές θεραπείες, αλλά και το έντονο άγχος και το στρες είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους βακτηριακούς πληθυσμούς στο έντερό μας.
Η αντιμετώπιση της δυσβίωσης και η αποκατάσταση της ισορροπίας στο μικροβίωμά μας, εκτός από την εξάλειψη των ενοχλήσεων στο έντερο, μπορεί να βοηθήσει γενικότερα την υγεία μας και να προλάβει την εκδήλωση πολλών ασθενειών.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αρχικά με τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μας, και την ένταξη προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφών στην καθημερινή μας διατροφή.
Και φυσικά, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ενίσχυση της βακτηριακής μας χλωρίδας είναι η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος διατροφής. Ένα αποτελεσματικό προβιοτικό συμπλήρωμα θα πρέπει να περιέχει συνδυασμούς φιλικών βακτηρίων που μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς να επηρεάσουν τη σταθερότητα του προϊόντος, σε ικανή ποσότητα και σε προστατευμένες συνθήκες ώστε να μπορούν να καταλήξουν στο έντερο όπου θα το αποικίσουν με τους κατάλληλους βακτηριακούς πληθυσμούς.