Κορωνοϊός: Γιατί έχουμε αυξημένα κρούσματα ενώ είναι ακόμα καλοκαίρι και πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας αυτή την εποχή;
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, οι οποίες επικρατούν ακόμα σε όλη τη χώρα, τα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό, σε μία εποχή που θεωρητικά οι ιώσεις δεν θα έπρεπε να είναι στο φόρτε τους; Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός και οι παραλλαγές του παρουσιάζουν έξαρση όχι μόνο τους πολύ κρύους μήνες αλλά και τους πολύ ζεστούς.
Η πολύπλοκη εξήγηση που δίνεται από την επιστημονική κοινότητα σχετίζεται με έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: α) την υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων που εμφανίζονται αυτή την εποχή, β) τις μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπων και τον συνωστισμό τους σε ταξιδιωτικά μέσα μεταφοράς, γ) την χρήση κλειστών κλιματιζόμενων χώρων εξαιτίας του καύσωνα, στους οποίους δεν ανανεώνεται επαρκώς ο αέρας, δ) περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας κ.α.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για αυτό; Υπάρχουν αρκετά διατροφικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στο να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας αυτή την περίοδο. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Βιταμίνη D: H «βιταμίνη του ήλιου» όπως συχνά λέγεται είναι πολύ σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα καθώς ενισχύει την απόκρισή του σε λοιμώξεις και μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό. Αν και συντίθεται από τον οργανισμό μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο, δυστυχώς εξαιτίας πολλών παραγόντων η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι πολύ κοινή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και σε μεσογειακές χώρες. Παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε έντονη ηλιοφάνεια, η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή και η λήψη της με συμπλήρωμα θεωρείται πολύ σημαντική για την επίτευξη καλύτερων επιπέδων D στον οργανισμό και μεγαλύτερη προστασία από τις λοιμώξεις.
Προβιοτικά: Πρόκειται για φιλικά βακτήρια που, εκτός από την ωφέλιμη δράση τους στο έντερο, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια. Επιπλέον, τα βακτήρια στο έντερο είναι τα πρώτα που ανταποκρίνονται σε έναν εισβάλλοντα ιό και προσπαθούν να καταστρέψουν τα ανεπιθύμητα παθογόνα πολύ καιρό πριν κινητοποιηθούν τα ανοσιακά μας κύτταρα. Συμβάλλουν στην απελευθέρωση μίας πρωτεΐνης που σταματάει τους ιούς από το να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν σε διαχειρίσιμο μέγεθος μέχρι να δραστηριοποιηθούν πλήρως τα ανοσιακά κύτταρα του σώματος.
Βήτα γλυκάνες: Είναι φυσικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύοντάς» το να αντιδρά γρηγορότερα και να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς, όπως τους ιούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο ιώσεων και τη συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σε άτομα ευαίσθητα σε αυτές.
Σκόρδο: Έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση έναντι ιών, βακτηρίων, μυκήτων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Προτιμήστε συμπληρώματα που περιέχουν συγκεκριμένα εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης.
Ψευδάργυρος, σελήνιο & χαλκός: Είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού και σε συνδυασμό με τον χαλκό .
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο αντιοξειδωτικό με αντισταμινική δράση που επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα περιέχει βιταμίνη C μαζί με μία πηγή βιοφλαβονοειδών, όπως rosehips, τα οποία αυξάνουν την απορρόφησή της.
Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον φαρμακοποιό σας για την επιλογή του ιδανικότερου συμπληρώματος διατροφής για εσάς.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2020.
2. Cell Reports, Independent, Medical news today, RTE.
3. Nantz MP1, Rowe CA, et al. 2012. Clin Nutr. 31(3):337-44.
4. Immunomodulatory Agents from Plants. Progress in Inflammation Research. Birkhäuser, Basel.
5. Kurian et al, Arch Med Res. 2021.
6. Feng et al. Clin NutrESPEN.2021.
7. Life, 2021; 11: 1166.