Μην αγχώνεστε – το άγχος επιταχύνει το εσωτερικό σας ρολόι
Γερνάμε βιολογικά όταν είμαστε αγχωμένοι. Η βιολογική μας ηλικία δεν αντικατοπτρίζει πάντα τη χρονολογική μας ηλικία. Μπορεί να αυξηθεί λόγω ασθενειών, φαρμάκων, κακού τρόπου ζωής και διατροφής -και επίσης, όπως φαίνεται, λόγω του στρες.
Το βιολογικό μας ρολόι επιταχύνεται ραγδαία όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει μόνο για λίγες εβδομάδες ή μήνες, λένε ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.
Τα καλά νέα είναι ότι η βιολογική ηλικία μπορεί επίσης να αντιστραφεί, καθώς αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το στρες, αρχίζουμε να γινόμαστε νεότεροι. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων που υποβάλλονται σε μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση επιταχύνεται δραματικά γύρω από τη στιγμή της επέμβασης, αλλά γρήγορα αντιστρέφεται μόλις ο ασθενής αρχίσει να αναρρώνει. Ομοίως, η βιολογική ηλικία των εγκύων γυναικών μειώνεται και πάλι μετά τη γέννα, και το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άτομα με λοίμωξη Covid-19 μόλις άρχισαν να αναρρώνουν.
"Η ικανότητα ανάκαμψης από το στρες μπορεί να είναι μια σημαντική πτυχή της γήρανσης και της μακροζωίας", δήλωσε ο Vadim Gladyshev, ένας από τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική γήρανση με ένα είδος προηγμένου βιολογικού ρολογιού μεθυλίωσης του ανθρώπινου DNA, στο οποίο μπορούν να ανιχνεύουν παροδικές μεταβολές.
Αν και η βιολογική γήρανση μπορεί να αντιστραφεί με την αποφόρτιση από το στρες και την υγιεινή διατροφή, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν έχει γίνει μακροπρόθεσμη ζημιά στην υγιή γήρανση, το χρονικό διάστημα που το εσωτερικό μας ρολόι επιταχυνόταν - αλλά αυτό αφορά ένα διαφορετικό ερευνητικό πρόγραμμα, λένε οι ερευνητές.
Για να απαλλαγούμε από το στρες, είναι σημαντική η μείωση της βασικής ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Υπάρχουν πολλά φυσικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, όπως τα παρακάτω:
L-ΤΗΕΑΝΙΝΕ (L-θεανίνη): Το αμινοξύ αυτό βρίσκεται κυρίως στο πράσινο τσάι και σε κάποια είδη μανιταριών. Ενισχύει τα επίπεδα των GABA νευροδιαβιβαστών και των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο (που σχετίζονται με την «χαλαρωτική εγρήγορση»), με αποτέλεσμα την πρόκληση ηρεμιστικής δράσης χωρίς την εμφάνιση υπνηλίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη σε περιόδους στρες.
LACTIUM: Πρόκειται για μία υδρολυμένη πρωτεΐνη γάλακτος που περιέχει α-καζοζεπίνη, ένα βιοδραστικό πεπτίδιο με χαλαρωτική δράση. Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και παρέχει προστασία από καταστάσεις ψυχολογικού στρες. Έχει αγχολυτικό αποτέλεσμα και βοηθά στην αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή ψυχολογική λειτουργία και στην καλή λειτουργία των μυών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής χαλάρωσης. Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τη γνωσιακή λειτουργία και την ικανότητα διαχείρισης του άγχους.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β1 (θειαμίνη) & Β2 (ριβοφλαβίνη): Βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μείωση της κόπωσης. Η έλλειψή τους συνδέεται με διαταραχές του νευρικού συστήματος. H Β1 (θειαμίνη) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γενικευμένης διαταραχής άγχους και η έλλειψή της αυξάνει την πιθανότητα καταθλιπτικών επεισοδίων. H Β2 (ριβοφλαβίνη) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γενικευμένης διαταραχής άγχους.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να παίζει ρόλο στη διάθεση. Συγκεκριμένα, το στέλεχος Lactobacillus acidophilus επιδρά στη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων προκειμένου να μειώσει τα συμπτώματα άγχους. Το βακτήριο Lactobacillus rhamnosus ελαττώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Δρα στο κεντρικό σύστημα στο γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), που βοηθά στη ρύθμιση της συναισθηματικής συμπεριφοράς. Μελέτες απέδειξαν ότι το Lactobacillus rhamnosus είναι αποτελεσματικό όπως και η συνήθης αντικαταθλιπτική αγωγή (Fluoxetine).
Βιβλιογραφικές αναφορές
- Cell Metabolism, 2023; doi: 10.1016/j.cmet.2023.03.015.
- Front Neurosci. 2018 May 8;12:294.
- Stress, 5 (suppl.), 124, (2002).
- European Journal of Clinical Nutrition 61, 536–541 (2007)
- J Nutraceuticals Food Sci. Vol. 2 No. 2:7
- Nutrients 2019, 11(7)
- Biological Psychology 74 (2007), 39-45
- Trends in Food Science & Technology 10 (1999) 199-204
- Neuropharmacology 62 (2012) 304-312
- Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-54.
- J.Psychiat. (1982),141,271-272
- International Journal of Clinical Medicine, 2011,2,439-443
- J Nutr. 2013 Jan; 143(1): 53–58.