Μήπως το παρακάνατε το Πάσχα;
To Πάσχα πέρασε και ας είμαστε ειλικρινείς, το παρακάναμε διατροφικά: Λίγο το αργοψημένο αρνί στη σούβλα, λίγο το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα, αλλά και τα αβγά, τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χοληστερίνη σας «χτύπησε κόκκινο».
Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Πριν πανικοβληθείτε για την αυξημένη χοληστερόλη σας, μάθετε ότι υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να την επαναφέρετε σε φυσιολογικά επίπεδα:
- Φυτικές στερόλες: Πρόκειται για φυτικές ενώσεις που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερόλη, επιτρέποντάς τους να την ανταγωνίζονται σε απορρόφηση. Όταν καταναλώνονται, εμποδίζουν την απορρόφηση της LDL («κακής») χοληστερόλης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επιπέδων της στον οργανισμό.
- Εκχύλισμα red yeast rice: H κόκκινη μαγιά ρυζιού είναι ένα παραδοσιακό κινεζικό προϊόν ζύμωσης που παρασκευάζεται με την καλλιέργεια ρυζιού με τη μαγιά Monascus purpureus. Περιέχει ενώσεις που είναι γνωστές ως μονακολίνες, συμπεριλαμβανομένης της μονακολίνης-Κ, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης και συμβάλλει στην αναστολή της παραγωγής χοληστερόλης στο ήπαρ.
- CoQ10: Το συνένζυμο Q10 είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα, ιδίως στην καρδιά. Αν και δεν μειώνει άμεσα τη χοληστερόλη, υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους είναι άνω των 40 ετών, καθώς τα φυσικά επίπεδα Q10 μειώνονται με την ηλικία. Η συμπληρωματική χορήγηση Q10 συνιστάται σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη, επειδή αυτά μειώνουν και τα επίπεδα Q10 στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ο μυϊκός πόνος και η αδυναμία. Ένα συμπλήρωμα με Q10 μπορεί να αποτρέψει τη μείωση των επιπέδων του Q10 στον οργανισμό που μπορεί να προκύψει από τη λήψη συστατικών ή εκχυλίσματος red yeast rice.
- Προβιοτικά: Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των χολικών οξέων, οδηγώντας το συκώτι να χρησιμοποιήσει περισσότερη χοληστερόλη για να παράγει νέα χολή, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, τα στελέχη γαλακτοβάκιλλων L.rhamnosus και L.bulgaricus μεταβολίζουν τη χολή, οπότε αυτή δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός βασίζεται στα αποθέματα χοληστερόλης του για να παράγει φρέσκια χολή.
Τα παραπάνω συστατικά μπορείτε να βρείτε στο Cholesterol Biotix από την Quest.
Επιπλέον συμβουλές για τη μείωση της χοληστερόλης
- Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών: Οι διαλυτές φυτικές ίνες (που περιέχονται στη βρώμη, τα όσπρια, τα μήλα και το φλοιό ψύλλιου) δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την απομακρύνουν από το σώμα.
- Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης και βελτιώνει το συνολικό προφίλ των λιπιδίων.
- Πιείτε αρκετό νερό: Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία της χοληστερόλης.
- Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές & τα σάκχαρα: Αυτά μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια και να συμβάλουν στην κακή ισορροπία της χοληστερόλης.
Το ελληνικό Πάσχα είναι μια περίοδος χαράς και απόλαυσης, αλλά δεν χρειάζεται να εκτροχιάσει την υγεία της καρδιάς σας. Επιλέγοντας τα κατάλληλα προβιοτικά σε συνδυασμό με φυτοστερόλες, εκχύλισμα red yeast rice και συνένζυμο Q10 στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να επαναφέρετε αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να υποστηρίξετε μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς σας.