Οι έγκυες που λαμβάνουν πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών
Σύμφωνα με νέα μελέτη μου δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για έναν εύκολο τοκετό χωρίς επιπλοκές.
Πρόκειται για μία μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 100.000 γυναίκες επί έξι χρόνια, και η οποία ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών -μαζί με σίδηρο και φυλλικό οξύ- μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η μελέτη παρατήρησε ότι λιγότερο από το 10% των γυναικών που έλαβαν συμπληρώματα γέννησαν λιποβαρές μωρό (δηλαδή κάτω από 2,5 κιλά) όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι πιο κοντά στο 20%.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδωσαν συμπληρώματα σε 96.341 έγκυες μεταξύ 2014 και 2020, συμπεριλαμβανομένων πολυβιταμινών, σεληνίου, ψευδαργύρου, χαλκού, σιδήρου και φυλλικού οξέος.
Υποστηρίζουν ότι η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν μόνο σίδηρο και φυλλικό οξύ δεν είναι επαρκής και ότι θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν μια σειρά από πολυβιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 17% των γυναικών που ακολούθησαν τις οδηγίες του ΠΟΥ και έπαιρναν μόνο σίδηρο και φυλλικό οξύ γέννησαν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, ενώ αυτό συνέβη μόλις στο 11% εκείνων που έπαιρναν και πολυβιταμίνες.
Οι γυναίκες που έπαιρναν πολυβιταμίνες μείωσαν επίσης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή καισαρικής τομής.
Πηγή: Lancet Global Health, 2022; 10: e850.