Πεπτικά ένζυμα ή προβιοτικά; Τι πρέπει να πάρω;
Τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά είναι και τα δύο ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και είναι ωφέλιμο να αλληλοσυμπληρώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις.
Πεπτικά ένζυμα: Πρόκειται για ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό για να βοηθήσουν στη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα, απορροφήσιμα συστατικά. Εκκρίνονται κυρίως από τους σιελογόνους αδένες, το στομάχι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο. Η μείωση της παραγωγής ενζύμων μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, της παγκρεατικής ανεπάρκειας (π.χ. δεν παράγει αρκετά ένζυμα), του διαβήτη, των αυτοάνοσων παθήσεων και άλλων ασθενειών, της υπερβολικής άσκησης και της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται ο αριθμός των πεπτικών ενζύμων που παράγει ο οργανισμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι δυσκολεύονται με την πέψη τροφών που συνήθιζαν να τρώνε όλη τους τη ζωή.
Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη ορισμένων τροφών, ειδικά στην περίπτωση όπου υπάρχουν ελλείψεις ενζύμων. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και στη μείωση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, τα αέρια και η δυσπεψία.
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (συνήθως βακτήρια) που παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι βοηθούν στην υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, η οποία είναι σημαντική για την πέψη, την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την ανοσία αλλά και άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου που διαταράσσεται από παράγοντες όπως τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, κάποιες παθολογίες ή η κακή διατροφή. Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από συμπτώματα που προκαλούνται στο γαστρεντερικό λόγω συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Επιπλέον, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επομένως, πολύ γενικά, η λήψη πεπτικών ενζύμων προτείνεται όταν υπάρχει δυσπεψία, δηλαδή δυσκολία στην πέψη των τροφών, ενώ η λήψη προβιοτικών όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία στο έντερο και εμφανίζονται συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φουσκώματα, μετεωρισμός και αέρια. Ωστόσο, τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά μπορούν να λαμβάνονται και μαζί προκειμένου να λειτουργήσουν συνεργιστικά για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν και από τα δύο αυτά συμπληρώματα ως εξής:
- Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για το πεπτικό σύστημα, διεγείροντας ακόμη και τη δημιουργία χρήσιμων ενζύμων. Βοηθώντας την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα.
- Η λήψη συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαδικασίας πέψης, διασπώντας τις τροφές και επιτρέποντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διευκολύνει τα προβιοτικά να ευδοκιμήσουν και να ασκήσουν τα ευεργετικά τους οφέλη στο έντερο.
Η συνδυαστική λήψη τους, λοιπόν, μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του εντέρου και της αποτελεσματικότητας των πεπτικών διαδικασιών και συγχρόνως να μειώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Τελικά, η επιλογή μεταξύ πεπτικών ενζύμων και προβιοτικών - ή αν θα χρησιμοποιήσετε και τα δύο - εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες, τα συμπτώματα και τους στόχους υγείας σας.